kapat
23.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 
SELAHATTİN DUMAN(sduman@sabah.com.tr )

Ölüp dirilmeli Ali Fattik oyunu..

ÖZET: Dünkü risalesinde; ithal akıla daralan Türkiye'nin rahmetli Özal'ı nasıl bulup çıkardığını, nasıl sebeplendiğini hikaye eden yazar lafı Kemal Derviş'in keşfine getirmek derdindedir.. Ancak araya Shiri Mataji nam hatun girer..

Düz yolda giderken duvara toslayan ekonomi için tek çarenin Kemal Derviş olmadığı ortaya çıktı.. Gerçi nereden bakarsanız bakın, Kemal Derviş akılları "ithal akıl" olarak faydalıdır ama yetmez..

Bir kere adamda "memleketi gaza getirme" refleksi yok.. Biz ondan, daha Amerika'dan geldiği gün başka şeyler beklemiştik..

Çıkacaktı orta yere.. Kameraların gözü önünde "Kim kattı lan bu memleketi birbirine?" diye kükreyecekti..

- "Bu kamu kurumları daha satılmadı mı?" deyip, özelleştirmeden sorumlu zatın ense köküne bir şaplak indirecekti.. Cep telefonuna sarılıp "Orası borsa mı? Endeks bugünden itibaren yükselsin.." talimatını verecekti..

Sonra etraftakilerin duyacağı şekilde "Canına okumuşlar memleketin ama dert değil.. Üç ayda, bilemedin dört ayda düzeltiriz.." diye konuşacaktı..

Ve o akşam bizde morali görecektiniz.. O gece Arto söyleyecek bizler de "Haydi eller havaya.." diye oynayacaktık..

Bize rüzgar lazım..

Böyle yapmadı Kemal Derviş.. Bütün ilime meraklı bilim adamları gibi aşırı gerçekçi çıktı.. "Elimizden geleni yapacağız, işimiz zor.." türünden laflar etti..

Kemal Derviş'i ille de birine benzetmek gerektiğinde aklıma Galatasaray'ın teknik direktörü Lucescu gelir.. Cimbom'un çeribaşısı Lucescu da iyi hocadır ama takımı gaza getiremez..

Bize lazım olan ise hem iyi futbol bilecek hem de takımı gaza getirecek biri.. Fatih Terim gibi..

Hintli yoga ustası Shri Mataji'nin tekerlekli sandalyesine oturtulup, uçakla apar topar İstanbul'a getirilmesi bundandır..

Bizim gazetenin her okuduğuna inanan sayfa editörlerinin attığı başlığa bakılırsa; Hintli yoga ustası Shri Mataji "Kriz sonrası içine kapanan, ruhsal çöküntü içindeki insanlarımızı kurtarmak üzere" gelmiş..

Ahalimizin önde gelenlerine "Shaja Yoga" yaptırıp, onların ruhlarını tamir edecekmiş..

***
Bütün araştırmacı gazeteciler gibi habere kuşku ile baktım.. Fazladan "Pazarlamacı yazar" olduğumdan, olayı didiklemeye karar verdim..

Önce "Shaja Yoga"nın nasıl bir teknik olduğunu öğrenmem gerekiyordu.. Bu 78 yaşındaki yatalak Hintli kadının ruhları kurtarma tekniği şöyle bir şey:

İşleri bozulan sanayiciler, yatırımcılar, zarardaki banka sahip ve yöneticileri, batan işletmelerin profesyonelleri bir araya toplanacak..

Gelenler ailelerini ve diğer yakınlarını da getirecekler.. Bir yerde toplaşıp "içlerindeki enerjiyi açığa vurma" seansı yapacaklar..

Temsil, Sakıp Sabancı'nın enerjisi hasmı Rahmi Koç'un enerjisine katılacak.. Onların enerjileri Karamehmetler'in enerjisi ile buluşacak.. Sürenler'in, Doğanlar'ın, Boynerler'in, Bilginler'in enerjileri takviye olarak yetişecek..

Daha aklınıza kim gelirse.. Az veren candan, çok veren maldan..

Toplanan enerjiler birleşip bir sinerji yaratacak.. O sinerji de Shri Mataji aracılığı ile yukarılara arzuhal şeklinde gidecek.. Kabul görürse memleket kurtulacak..

Toplu yoga seansı..
Buraya kadar olan bitene itirazım yok ama uygulanacak olan toplu yoga tekniği bana biraz aykırı geliyor..

Neden derseniz, bu Shri Mataji nam hatun bir Hintli.. Bunların inanışına göre inek kutsal bir hayvan.. Biz, karşımızdaki söyleneni anlamadığında "Ne diye inek gibi bakıyorsun?" deriz..

Hintliler ise birine "İnek gibi bakıyorsun.." dediğinde bu cümle "Bakışlarında kutsal bir gizem var.." anlamına gelir..

O yüzden yoga yaptıklarında "Mooouuummmmmmmmm..." diye bir ses çıkarırlar.. Yoganın kendisi zaten kıpraşmadan durma; bir şeye konsantre olup, onu zihinde yoğunlaştırma tekniği..

Bağdaş kurup, ellerini açıyor, kıpraşmadan saatlerce duruyorsun.. Buda'ya bir nevi esas duruş gösteriyorsun..

Çıkardığın "Mooouuummmmmm-mm.." şeklindeki ses ise seni, kutsal hayvan inekle bütünleştiriyor.. Böylece dışa vurduğun enerji, böğürme marifetiyle sinerjini seslendirip, yukarıya sinyal olarak gidiyor..

Shri Mataji'nin "Kutsal Buda"sı, yani kainatın efendisi olarak temsil edilen güç, artık duruma göre bir değerlendirme yapıyor.. Eğer böğüren inekse onu çayırlık bir araziye yönlendiriyor..

Topluca böğürtü insanlardan geliyorsa "Haaa!" diyor "Bir yerlerde yine ekonomik kriz çıkmış.. Sorun bakalım Nirvana'ya, dolar kaç lira olmuş!"

***
Bu 120 kiloluk guru Shiri Mataji'yi İstanbul'a getirenler 24 Nisan'da bir toplu seans düzenlemişler.. Yani yarın.. Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda toplanıp, guruyu dinleyecekler..

Sonra elele verip "Mooouuummm-mm.." diye topluca inleyecekler.. İşte benim itirazım tam burada.. Memleketin seçkin işadamlarını, profesyonelleri yanyana gelmiş, acaip sesler çıkarırken düşünün.. Böyle bir manzaranın TV görüntüleri, kapısında asker olduğumuz Batılı bankerlerin eline geçtiğinde ne olur, varın siz hesaplayın..

Toplantıdan sonra Sakıp Sabancı arabasına arka arkaya üç takla attıktan sonra biniyor.. Rahmi Koç elbaş amuduna kalkmış, yürüyor..

Salonun başka bir köşesinde Bülent Eczacıbaşı, Cem Boyner, Cem Hakko'nun da aralarında bulunduğu bazı saygın işadamları uzun eşek oynuyor.. Batının finansçıları "Ne oluyor size?" diye sorduklarında;

- "Birşey yok! İçimizdeki enerjiyi keşfettik, şimdi dışa vuruyoruz.. Gördünüz bizdeki potansiyeli, verin paraları" mı diyeceğiz?

Bu kafama hiç yatmadı..

Ayrıca 120 kiloluk gurunun onbinlerce müridi var.. Onların sinerjisinden sebeplenip niye yürüyemiyor da trafiğe tekerlekli arabayla çıkıyor? Burasını da anlamış değilim..

Uzun lafın kısası bu Shri Mataji gurusu, motivasyondan nasipsiz kurtarıcımız Kemal Derviş'in manevi yedek parçası oluyor..

İçimizdeki "Kapıma getirseler şu yayılan eşeği.. Sırtına binip de dönüversem köşeyi.." güdüsünü besliyor..

Yarın, kurtulduk kurtulduk.. Kurtulamazsak "Erzurum'un ölüp diriltmeli Ali Fattik oyununa" devam..

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır