kapat
23.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )

ABD'den haberler

Hafta içinde Washington'u aradık. Bizim Beltway ekibinin, Pentagon'u izleyenleri ile konuştuk. Bu sefer Dışişleri ve Beyaz Saray'ı izleyenleri değil, onları seçtik.. Çünkü ilginç bir örnek var önümüzde..

"Pentagon'da neler olup bitiyor arkadaşlar?" diye sorduk.

İşte aldığımız cevap:

"Türkiye ile ilgili negatif birşey yok önemli.. İki ülke askeri ilişkileri tıkırında. Artık Mısırlı askeri ataşeler de gelip, neden Türkiye ile İsrail'in ortak füze yapımına izin veriyorsunuz, diye sızlanmıyorlar. Şu sıralar burada gözler 2002 yılı savunma bütçesine dönmüş durumda. Bush'un 2002 yılı için Pentagon'a verdiği bütçe 310.5 milyar dolar. Ama askerler memnun değil. 2001 yılı bütçesi, 296 milyar dolar idi. Artışı az buluyorlar.. Halbuki Bush ve Cheney ikilisinden, savunma bütçesine daha çok para verilmesini bekliyorlardı.."

Burada tekrar sorduk:

"Şaka mı yapıyorsunuz.. 310.5 milyar dolar muazzam bir para değil mi?"

Cevap verdiler:

"Askerler, operasyonların bugünkü hızı ile sürebilmesi, yeni nesil teknolojiye sahip olmak ve eski silah sistemlerini yenilemek için 310.5 milyar doların üzerine, 50 ile 100 milyar dolar arası bir para daha istiyorlar.. Bunun için de, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in incelemelerini bitirmesi bekleniyor. Rumsfeld bütün projeleri inceliyor. Bakan'ın çok önemli kararlar vermesi gerekiyor. Örneğin 40 milyar dolarlık F-22 programına devam edilecek mi, belli değil. Sonra, ortak saldırı uçağı projesi var. Ayrıca Deniz Piyadeleri'nin MV-22 Osprey projesi için yeşil ışık yakılacak mı? Bu projede bazı sorunlar var çünkü.. Sonra, Bush'un ısrarla üzerinde durduğu ulusal füze savunma sistemi gündemde. Bu proje için önümüzdeki 20 yılda harcanması planlanan para 40 milyar dolar.. Sonra 2 milyar 600 milyon dolar araştırma geliştirmeye ayrılmış durumda. Pentagon daha küçük, ama ateş gücü çok daha yüksek ve çok daha hareketli bir askeri yapılanmaya geçmek istiyor.. Bitmedi; Bush ile Rumsfeld, bazı askeri üslerin kapatılmasını da konuşacak.. Ama bu politik bir karar. Çünkü askeri üsler bulundukları yere önemli ekonomik katkı yapıyorlar. Kapatılma yanlıları, Soğuk Savaş dönemindeki kadar askeri üsse gerek kalmadığını söylüyorlar. Yapılan hesaplara göre, bugünkü yapılanmanın yüzde 23'ünü sürdürmeye gerek yokmuş.. Bütçede artış mutlaka olacak ama, bunun miktarı, Rumsfeld ile Bush görüşmesinde ortaya çıkacak.. Gördüğün gibi şu sıralar Pentagon bununla meşgul.."

Rakkamlara bakın.. Büyük başın derdi gerçekten büyük oluyor öyle değil mi, değerli okurlarımız?

Türkiye'nin en büyük savunma eksikliği, füze savunma sistemi. Bu nedenle, acaba diyoruz, eğer ABD füze savunma sisteminin içine bizi de alsa, bu sayede bir füze saldırısından kurtulmamız mümkün mü?

Bilemiyorum. Sadece Genelkurmay Başkanlığı'na soruyorum. Acaba böyle bir girişimin faydası olur mu? Veya böyle bir girişim oldu mu?

Not: Başkan Bush'un 24 Nisan'da yapacağı konuşma için önüne gelen taslakta Soykırım kelimesi kullanılmamış. Eğer değişmesse, ki bu çok zor gözüküyor, Ermeni lobisi yine kaybedecek.. Bu haber de Beltway'in, Beyaz Saray'a bakan ekibinden..

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır