kapat
23.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Ölüm ittifakı


Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ölüm oruçlarının altında 22 terör örgütünün ortak kararı bulunduğunu belirterek, "Ölüm oruçları, eylemi sürdürenlerin bireysel kararı değildir" dedi
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ölüm oruçlarını sürdürenlerin bu eylemleri yasadışı örgütlerin baskılarıyla yaptıklarını söyledi. Türk, dün bazı açılış törenlerine katılmak için gittiği memleketi Trabzon'da "cezaevlerindeki eylemlerin arkasında, eylemi sürdürenlerin bireysel tercihleri ve kararlarının olmadığını" bildirdi ve "22 terör örgütünün bu eylemlerde kararı vardır. Bunu herkesin görmesi lazım. O nedenle ben, bu eylem içinde olanların artık bu gerçeği görüp kendilerini ölüme sevk etmek isteyen örgütlerin kararları dışında kendi iradelerini ortaya koymalarını ve ölüm oruçlarına son vermelerini bekliyorum" dedi.

Türk, ölüm orucundakilerin F tipi cezaevleriyle ilgili istemlerini rahatlatacak üç TBMM'ye 3 yasa tasarısı sunulduğunu belirterek, şunları söyledi: "Terörle Mücadele Kanunu'nun 16. maddesinin değiştirilmesi, İnfaz Hakimliği Kanun Tasarısı ve Ceza İnfaz Kurumları İzleme Kurulları Yasa Tasarıları'nı Meclis'e sunduk. Böylece, cezaevleri ile ilgili şikayetlerin hiçbir gerekçesi kalmayacaktır. Ölüm oruçlarını sürdürenlerin talepleri bu tasarılarla karşılanmaktadır. Bu tasarılarla getirilen olanakları iyi değerlendireceklerini umuyorum. "

ÇAĞLAR 1 AY SONRA TÜRKİYE'DE
Türk, Cavit Çağlar'ın iadesi konusunda ise, şunları söyledi: "Çağlar, hükümetin talebi üzerine ABD'de geçici olarak tutuklandı. Bu tutuklama süresi 60 gündür. Bu süre içinde iade isteminin ABD'ye gönderilmesi gerekir. Önümüzdeki hafta işlemleri tamamlayacağız. Aslında normal iade süresi içinde iadesi istenen kişinin hukuki olanakları vardır. Bu yola gidildiği takdirde süreç bir hayli uzar. Bu süre 6 ay ile bir yıl arasında değişebilir. Ama Çağlar, Türkiye'ye dönmek istediğini ifade ettiğine göre, bu süreç çok basitleşecektir. Eğer başka bir gelişme olmazsa, Çağlar'ın 15 gün ile bir aylık süre içinde Türkiye'ye iade edilmesi beklenebilir."

GÜLEN'İN DURUMU FARKLI
Türk, Fetullah Gülen'in son durumuyla ilgili bir sorusuya da şöyle yanıt verdi: "Gülen'in durumu biraz farklı. Gülen'in iadesi konusunda DGM'den bir talep bize intikal etmemiştir. Ama Gülen'in suçlandığı konuların siyasi nitelikte sayılması ve iade isteminin reddedilmesi olasılığı çok güçlüdür. Cavit Çağlar'ın durumundan çok farklıdır."

Türk ve kendisine eşlik eden Kültür Bakanı İstemihan Talay, restore edilen Trabzon Müzesi ile Şalpazarı ilçesi adliye binasının açılışını yaptı.

Örgüt kurbanlarının sayısı 17'ye çıktı
ÖLÜM oruçlarında dün de 3 kişi öldü. Böylece bugüne kadar can verenlerin sayısı 17'ye yükseldi. Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan eşine destek için Küçükarmutlu'daki evde ölüm orucunu sürdüren Şenay Hanoğlu eylemin 160. gününde öldü.

Kartal Cezaevi'nde ölüm orucu sürdürürken Sağmalcılar Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Sibel Sürücü (24) de, dün yaşamını yitirdi. Ulucanlar Cezaevi'nde bulunan Hatice Yürekli (32) de, Ankara Numune Hastanesi'nde öldü.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır