kapat
23.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Dışarıya savuruyoruz


Yurtdışında 7 bin 500 temsilcimiz var. Yüzde 80'i dil bilmiyor ama, ayda 5 bin dolar alıyor. Bazı büyükelçilerin yıllık işi 3-5 raporla sınırlı, bazı başkonsolosların bölgesinde hiç Türk yok
Türkiye, yurtdışı temsilciliklerinde görevlendirdiği geçiciler de dahil 7 bin 500 personeli ile "Müşavir Cumhuriyeti" haline geldi. Hemen her bakanlıktan "Müşavir" adı altında yurtdışına gönderilen temsilcilere ayda 5 bin dolar maaş ödenirken, "bilgi-görgü artırma" için yurtdışına gönderilen personelin masrafı da büyük miktarlara ulaştı.

Meclis Başkanı Ömer İzgi ve Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Kamran İnan, yurtdışındaki savurganlığı önlemek için harekete geçtiler.

Türkiye'nin yurtdışında inanılmaz boyutta israf yaptığını yıllardır savunan İnan bu konuda Başbakan Bülent Ecevit'e bir mektup yazarken, İzgi de Ortaasya Türk Cumhuriyetleri'ne yaptığı gezi sırasında olayın boyutlarına tanık oldu. "Yurtdışına sağlık müşaviri bile gönderiyoruz. Yazık bu memlekete!" diyen İzgi ve İnan yarın (Salı) Türkiye'nin yurtdışı personel politikasını görüşmek üzere biraraya gelecek, sonucu Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve hükümete iletecekler.

TBMM Başkanı Ömer İzgi, SABAH'ın konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, Mart ayı sonunda Türk Cumhuriyetleri'ne yaptığı gezideki gözlemlerini şöyle aktardı: "Bizim büyükelçiliklerimizde, her bakanlığın birer ikişer müşaviri var. Hem kültür, hem de eğitim müşaviri atamışız. Bu ikisi birleştirilebilir. Yurtdışına sağlık müşaviri bile gönderiyoruz. Oraya gelen Türk hastaların tedavileri ile ilgileniyorlarmış. Benim de bir gastroentrolog akrabam var. Alanında da uzman bir kişi. Yurtdışına sağlık müşaviri olarak atanmak için benden yardım istedi. Reddettim."

İNANILMAZ TABLO: YÜZDE 80'İ DİL BİLMİYOR
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Kamran İnan da, yurtdışındaki kamu görevlileri ile ilgili bilgilerini, 17 Nisan tarihli bir mektupla Başbakan Bülent Ecevit'e bildirdi. "Tasarruf tedbirleri sahasının dış teşkilatı da içine alacak biçimde genişletilmesi mümkün ve gereklidir" diyen İnan, Ecevit'ten kamu kuruluşlarının yurtdışındaki savurganlıklarına el koymasını istedi ve şu bilgileri verdi:

* Devletin yurtdışında maaşlı 7.500 personeli bulunmaktadır. Bunun 3.300'ü Dışişleri Bakanlığı dışındaki kamu kuruluşlarına aittir. Türkiye dışarda en büyük müşavirler ordusuna sahiptir. Bunların yüzde 80'i ihtiyaç dışıdır ve yabancı dil bilmemektedir.

* 93 büyükelçimizin en az 20'sinin yıllık iş hacmi 3-5 rapor arasındadır. 63 başkonsolosumuzdan bazılarının bölgelerinde hiç Türk bulunmamaktadır.

* Hazine'nin dışarıda ihtiyaç olmadığı halde 50'den fazla müşaviri, büro ve temsilcilikleri bulunmaktadır. Örnek olarak Münih'te Hazine müşavirinin ne iş yaptığını anlamak mümkün değildir.

RESMİ TURİZME YILDA 70 MİLYON DOLAR GİDİYOR
* Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın halen yurt dışında 100 müşaviri, büro ve temsilciliği bulunmaktadır.

* El emeği ihracı durduğu, dışarıdaki işçilerin yerleşik düzene geçtiği dönemde çalışma müşavirinin ne iş yaptığını anlamak mümkün değildir.

* Devlet görevlilerinin yurt dışı gezileri maliyeti yılda 70 milyon doları aşmıştır. Bunun yüzde 70'i resmi turizm şeklinde yapılmaktadır.

* Kamu kuruluşları "görgü ve bilgilerini arttırmak" bahanesiyle her yıl 200'ü aşkın görevliyi 6 aydan 2 yıl arasında yurt dışına göndermektedir.

CENEVRE, VİYANA, MONTREAL TEMSİLCİLİKLERİ KAPANSIN
Kamran İnan, Türkiye'nin Cenevre Ticaret Teşkilatı, BM Viyana ofisi ve Montreal Sivil Havacılık daimi temsilciliklerinin kapatılmasını isteyen Kamran İnan, önerisini şöyle savundu:

"Dışişleri'nin Montreal Sivil Havacılık, Cenevre Ticaret Teşkilatı, BM Viyana Ofisi nezdindeki büyükelçilik düzeyinde daimi temsilcilikleri, hizmetin icabı olmaktan ziyade bürokratlara yer açma düşüncesinin ürünüdür. Ülkeler, teknolojinin gelişmesi ve soğuk savaş döneminin geride kalmasıyla birlikte dış teşkilatlarda daralmaya gitmiştir. Cenevre, Viyana ve Montreal'deki daimi temsilcilerini bir çok ülke geri çekmektedir. Türkiye gibi birkaç ülkenin daimi temsilcisi kaldı."

Türkler'e has örnekler
* EN ÇOK MÜŞAVİR: Türkiye yurtdışında en çok müşavir bulunduran ülke. Aynı temsilcilikte Maliye, Hazine, Dış Ticaret ve DPT'nin ayrı ayrı müşavirleri var. Bu dört müşavirin yan yana bulunduğu tek örnek Türkiye temsilcilikleri. Yurtdışında hem eğitim, hem de kültür müşaviri bulunduran tek ülke de yine Türkiye! Üstelik bu görevlere tayin edilenlerin yüzde 80'i yabancı dil bilmiyor.

* BAKAN'DAN FAZLA MAAŞ: Kardeş Türk Cumhuriyetleri'ne tayin edilen Türkiye Büyükelçisi ayda 8 bin dolar maaş alırken, aynı ülkedeki bir bakan 45 dolar ücret alıyor.

* "GÖRGÜ-BİLGİ" YOLU: Daimi kadroların yanı sıra birçok devlet kuruluşları da bilgi-görgü artırma adı altında her yıl yurtdışına 350 civarında görevli gönderiyor. Bu kişiler 2 yıla yakın süre dışarıda kalıyor.

* 1 MİLYON DOLAR MASRAF: Birçok yabancı ülke tasarruf düşüncesi ile dış temsilcilik sayısını indirirken Türkiye yeni temsilcilikler açıyor. Bir temsilciliğin kuruluş masrafı bir milyon dolar.

* MERCEDES ARAÇ: Türk Büyükelçilikleri dışında yaklaşık 500 bin mark olan Mercedes-500 kullanan başka yabancı büyükelçi yok.

Diplomatlara stres ölçümü
DIŞİŞLERİ Bakanlığı, çalışanlarının iş doyum düzeyi ve stres alanlarını belirlemek üzere bir araştırma başlattı.

Genelgeyle duyurulan araştırma kapsamında, ilk aşamada yurtdışına sürekli görevle atanan diplomatlar, daha sonra da merkez teşkilatında çalışanlar için testler hazırlandı.

GÖNÜLLÜLER ARANIYOR
Haziran ayı sonuna kadar tamamlanması planlanan araştırmada gönüllülük esas alınacak ve testlere katılacakların isimleri saklı tutulacak. Testlere katılmak isteyenler Bakanlık psikoloğuna başvuracaklar. 5'i büyükelçi olmak üzere 100 gönüllü diplomat seçilecek ve önce çoklu-seçmeli teste, ardından da görüşmeye alınacaklar. Dışişleri Bakanlığı, diplomat olarak işe alacağı personeli de, psikolojik testten geçiriyor. Uzman psikologlar tarafından hazırlanan testte ilginç sorular yer alıyor. Bu sorulardan bazıları şöyle:

* İnandığın dinin peygamberi mucize gerçekleştirdi mi?

* Çocukken hiç yangın çıkardın mı?

* Silah kullandın mı?

* İçkiyi sever misin?

Sibel YEŞİLMEN

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır