kapat
23.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Swissotel'e baskın


Çeçen teröristler dün gece yarısı Beşiktaş'taki 5 yıldızlı oteli bastı. Lobide ateş açan 20-25 kişilik grup, 30'dan fazla otel personeli ve müşteriyi rehin aldı
İSTANBUL Swissotel dün gece, 20-25 kişilik bir Çeçen eylemci grup tarafından işgal edildi. Liderleri daha önce Avrasya Feribotu'nu kaçıran Muhammet Tokcan olan eylemciler, uzun namlulu silahlarla etrafa ateş açarak, 30'dan fazla otel personelini ve müşteriyi rehin aldı. Dün 23.30 sıralarında ellerinde Kaleşnikof marka uzun namlulu silahlar ve pompalı tüfeklerle Beşiktaş'taki Swissotel'e giren 20-25 kişilik grup, rastgele etrafa ateş açtı. Silahlı teröristler lobiyi işgal ederken, otelde bulunan müşteriler, dışarıya ve üst katlara doğru kaçıştı. Eylemciler lobide bulunan yaklaşık 30-35 kişiyi rehin aldı. Dışarıya gönderilen bir otel görevlisi, eylemcilerin Muhammed Tokçan ve adamlarından oluştuğunu bildirdi.

TANTAN'LA GÖRÜŞMEK İSTEDİLER
Silahlı grubun eylemlerini "Çeçenistan'a destek" amacıyla yaptıklarını ve İstanbul'da bulunan İçişleri Bakanı Saadettin Tantan ile görüşmek istediklerini söyledikleri kaydedildi. Polis, otelin önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Bölgeye çok sayıda operasyon timleri sevkedildi. İstanbul Emniyet Müdür Kazım Abanoz, yaklaşık 20-25 kişi olduklarını belirttiği eylemcilerin Çeçen olduğunu söyledi. Basın mensuplarının kurulan barikalarla otele 200 metreden fazla yaklaşmaları engellendi. Polisin personel girişini kullanarak otele sızdığı ve içeride operasyon hazırlığını başlattığı öğrenildi.

12 REHİNEYİ BIRAKTILAR
Bu arada eylemciler, saat 00.20 sıralarında rehin tuttukları bir bayan müşteri ile çocuğunu serbest bıraktı. Otelin lobisindeki silahlı grup, otel görevlilerini biraraya toplayarak yere yatırdı. Bu kişilerin otelin üst katlarında bulunanları da lobiye indirmeye başladıkları görüldü. Saat 01.30'da 4'ü kadın 6 rehineyi daha serbest bırakan eylemciler sabah saatlerinde bir açıklama yapacaklarını bildirdiler.

Kâbusu anlattılar
UluslararasI Metalurji Demir Konferansı nedeniyle yabancı bilimadamlarının da çoğunlukta olduğu otelde 674 kişi konaklıyordu. Market bölümünde çalışan Alişan Ercan dehşet dakikaları şöyle anlattı: Lobide bağırışmalar duydum. Çok kalabalıklardı. Silah sesleri duyuldu. Yukarı doğru koştum. Ellerinde otomatik silahlar olan 5 kişi vardı. Onları görünce aşağı doğru kaçmaya çalıştım. Herkes panikle otelden dışarı koşmaya başladı. Bir bölümü de masa aralarında sandalye aralarında yere yatırılmışlardı."

BÜYÜK TÜFEKLERİ VARDI
Kaçış anında yer alan bir İtalyan turist ise şunları söyledi: İlk önce 5-6 kişi otelin önünde sözlü olarak tartıştı. Daha sonra içeri girdiler. Tartışmaya devam ettiler. Ardından sağa sola ateş etmeye başladılar. Büyük tüfekleri vardı. Uzakta oldukları için yüzlerini göremedim. Otelin içinde bağırışmalar vardı. 'Problem problem' diye herkes bağırıyordu. Siyah giyimliydiler. Ben dışarı doğru koştum..." Otelin resepsiyonunda görevli Serkan Serdar'ın babası Enver Serdar, oğlunun bir arkadaşını telefonla arayarak, "Babamlara söyle, buradakilerin kötü niyeti yok. Merak etmesinler" dediğini bildirdi

TOKCAN AFLA ÇIKMIŞTI
Ocak 1995'te Avrasya Feribotu'nu 211 yolcu ve mürettebatıyla kaçıran Çeçen asıllı eylemci Muhammet Tokcan, 8 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 1997 yılında İmralı Yarıaçık Cezaevi'nden firar ederek Çeçenistan'a giden Tokcan, sahte kimlikle Türkiye'ye girmek isterken yakalanıp tekrar tutuklandı. Eskişehir Cezaevi'ne konan Tokcan af yasasıyla 5 Aralık 2000'da serbest kaldı..

Avrasya Feribotu'nu 3 gün işgal etmişlerdi
TRABZON'DAN Gürcistan'ın Soçi kentine gitmeye hazırlanan Avrasya Feribotu'nu 211 yolcu ve mürettebatıyla kaçıran altısı Türk, biri Abhaza, ikisi Çeçen uyruklu 9 kişi eylemlerine 72 saat sonra İstanbul Boğazı'nda son vermişti. 1995 yılındaki eylemde, Çeçenlerin başında yine Tokcan vardı.

Muhammed Tokcan ve adamları limanda havaya ateş açarak feribota binmişti. Feribotu İstanbul'a doğru kaçıran eylemciler yapılan pazarlıklar sonucu ikna edilerek teslim oldular. Tutuklanan Muhammet Tokcan, Tuncer Özcan, Erdinç Tekir, Sedat Temiz, Ertan Coşkun, Ceyhan Mollamehmetoğlu, Roki Gitsba, Ramazan Zubareyev ve Viskan Abdurrahmanov Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 'terör örgütü oluşturmak' 'gemi kaçırmak', 'patlayıcı madde imal etmek ve taşımak' ve 'polise silahlı mukavemet' suçlarından yargılandı.

UÇAK DA KAÇIRDILAR
Toplam 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası alan Tokcan, Çeçenler'in "ses getiren" son eylemi ise 16 Mart 2001'de, İstanbul-Moskova seferini yapan Rus uçağının kaçırılması oldu. Medine'ye indirilen uçağa Sudi Arabistan Özel Timleri baskın yaptı. Bir hava korsanı, bir Rus hostes ve bir Türk yolcu öldü.

Özer KILIÇ-Hayati KILIÇ-Erhan DOĞAN-Okan YILDIRIM- Yusuf DEMİR- Sefer DARICI-Sefa KÖKTENER

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır