kapat
23.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Japonya'da iletişim devrimi


Teknolojide ilklere imza atan Japonya iletişim alanında da bu geleneği sürdürdü. Japonlar Mayıs sonunda 3G olarak bilinen hızlı mobil internet devrini açıyor
Japon telekom devi NTT DoCoMo, 30 Mayıs'da üçüncü jenerasyon iletişim teknolojisi olarak bilinen sistemi kullanmaya başlıyor. Böylece Japonya bütün dünyada merakla beklenen ve birçok şirketin milyarlarca dolarlık yatırım yaptığı sistemi devreye alan ilk ülke olarak büyük bir avantaj sağlayacak.

Bu alanda dünyanın en güçlü piyasasına sahip olan Avrupa, Asyalı rakiplerinin yaklaşık iki yıl gerisinden geliyor. Bunun başlıca nedeni geçtiğimiz yıl Avrupa'da UMTS (Evrensel Mobil İletişim Sistemi) adıyla tanınan teknolojinin lisansları için kıtanın dev telekom şirketlerinin milyarlarca dolar bağlamaları gösteriliyor.

Başta Alman Deutsche Telekom ve İngiliz British Telecom olmak üzere birçok şirket büyük miktarda borç yükü altına girerken Japonlar sessizce kendi altyapı çalışmalarını sürdürdüler.

DoCoMo'dan yapılan açıklamaya göre üçüncü jenerasyon hizmeti ilk etapta Tokio, Yokohama ve Kawasaki şehirlerinde uygulamaya konulacak. Yıl sonuna kadar ise yeni teknolojiyi kullanan şehir sayısı 10'a yükselecek. 2002 yılı Nisan ayında Japonya'nın tüm büyük kentlerinde mobil cihazlardan hızlı internet erişimi mümkün olacak.

GSM'den 200 kat hIzlI
Üçüncü nesil iletişim teknolojileriyle birlikte bugün saniyede 9.6 Kilobit olan veri transfer hızı saniyede 384 Kilobit'e yükselecek. Sistemin kapasitesi zamanla artırılarak veri transfer hızı saniyede 2 Megabit'e kadar yükselecek. Bu hız günümüz veri transfer hızının yaklaşık 200 katı anlamına geliyor.

Samsung pusula gibi
AçIldIĞInda geniş ve renkli bir ekrana sahip olan cihaz, MP3 çalıcı, kablosuz veri transferi sağlayan Bluetooth ve dünya üzerinde yerinizi tespit etmenizi sağlayan GPS sistemi devreye giriyor. Kapandığında ise yalnızca bir cep telefonuna benziyor.

Gözünüzden tanıyacak
NTT DoCoMo'nun Sanyo ile ortak piyasaya çıkarmaya hazırlandığı yeni ürünü kullanıcısını gözünden tanıyacak. Cep telefonu özelliklerinin yanı sıra minik bir televizyonu andıran cihaz kullanıcısını doğrudan internete bağlayacak.

Alcatel'den dijital bileklik
Alcatel'İn hazırladığı ve bileklik gibi kola takılabilen yeni ürünün tüm fonksiyonları sesle kontrol edilebiliyor. Geniş ve renkli bir ekrana sahip dijital bileklik gerek telefon gerek film izlemek için ideal. Su ve toz geçirmez kasaya sabip cihaz yıl sonuna doğru Japonya'da satışa sunulacak.

Hanımlar bayılacak
Sagem'İn "Peeble" adını verdiği renkli ekranlı akıllı telefonu sade tasarımıyla dikkat çekiyor. Kullanıcısını parmak izinden tanıyacak olan Peeble güvenlik konusunda sorun yaşatmaması için gereken tüm teknolojilere sahip. Marifetlerini kullanıcısına sözlü ve örnekli olarak anlatabilen Sagem Peeble'nin
özellikle bayanların ilgisini çekeceğe benziyor.

Mahmut SANCAK

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır