kapat
23.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Menem'in bir sözü Arjantin'i felç etti


Arjantin eski Devlet Başkanı El Turco lakaplı Menem, halka "Dolar alın" çağrısı yapınca kıyamet koptu. Devalüasyon paniği yaşayan ülkeyi ikna için TV'ye çıkan Ekonomi Bakanı Cavallo, piyasaları sakinleştirmeye çalıştı
Arjantin'in Kemal Derviş'i olarak bilinen, Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo'nun başı borsacı ve muhalefet lideri Carlos Menem ile dertte.

Özellikle borsa çevreleri, bir türlü rayına girmeyen ekonominin hızla artan kamu açıklarının yüküne daha fazla dayanamayıp çökeceği uyarısında bulundu. Cuma günü El Turco (Türk) lakaplı eski devlet Başkanı Carlos Menem'in, Cavallo'nun açıkladığı on yıldır devam eden dolar-pezo dengelemesine euroyu da ekleme planının devalüasyon anlamına geldiğini söylemesi ülke piyasalarını bir anda savaş alanına çevirdi.

Menem, Cuma sabahı yaptığı açıklamada, "Cavallo'nun yapmayı planladığı manevra, pezonun devalüe edilmesinden başka bir şey değildir. Bu yüzden kimin cebinde pezosu varsa bunu dolara çevirmesini tavsiye ederim" dedi. Türkiye'de yaşadığımız krizin başlangıcı olan Cumhurbaşkanı Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit'in tartışmasını andıran gerginlik Cavallo'nun büyük emeklerle oluşturduğu ekonomik program üzerinde kara bulutlar toplanmaya başladı.

OrtalIk karıştı
Açıklamanın hemen ardından ülke borsası MerVal inişe geçerek haftayı yüzde 6.27'lik sert bir düşüşle kapadı. Ancak spekülasyonların ardı arkası kesilmiyor. Özellikle yatırım çevreleri ortaya çıkan belirsizlikle birlikte zaten ülkeye tedirgin bakan yabancı yatırımcıların, panik halinde fonlarını çekebileceğine işaret ediyor.

Ülkede bu olaylar yaşanırken yabancı yatırımcılarla Londra'da görüşmeler yürüten Cavallo, kamu açıklarıyla ilgili bir sorun yaşamalarının sözkonusu olmadığını belirterek, bu söylentileri çıkaranları kısa vadeli düşünmekle suçladı. Cavallo, sözlerinin bir devalüasyon anlamına gelmediğini de belirtti. Cavallo, kendilerinin varsayımlara göre hareket etmediklerini belirterek, spekülasyonların devlet yönetiminden anlamayan sorumsuz kişiler tarafından çıkarıldığının altını çizdi.

Hükümet Sözcüsü Ricardo Ostumi, piyasaların gösterdiği hassasiyetin kendilerini çok şaşırttığını belirterek, kriz ortamına piyasalar hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan borsacıların yol açtığını belirtti.

Kriz Brezilya'yı da etkiledi
Uzmanlar patlak veren krizin ilk işaretlerinin Mart ayında alındığını belirtiyor. Yapılan tesbitler ülke ekonomisinin çığı gibi artan kamu açıklarını kapatacak üretimi gerçekleştiremediğini gösterdi. Bu gelişmeleri titizlikle inceleyen ve siyasi bir malzeme haline getiren muhalefet lideri Carlos Menem, hükümetin lokomotifi konumundaki Cavallo'yu köşeye sıkıştırdı. Birçok Arjantinli ekonomist de Menem'in görüşleri doğrultusunda açıklama yaparken dolar, pezo, euro dengelemesinin zaten zayıf olan halkın satın alma gücünü daha da düşüreceğine dikkat çekiyor.

Arjantin'de patlak veren krizlerden en çok etkilenen ülkelerin başında Brezilya geliyor. Bovespa borsası komşu ülkede başgösteren ekonomik kargaşa sonucunda yüzde 5'lik bir düşüş yaşadı. Diğer yandan Güney Amerika'da bugüne kadar yaşanan krizlerden fazla hasar almayan Meksika borsası IPC'de negatif enerjiden etkilenerek yüzde 0.72 oranında geriledi. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda düşüşün fazla olmamasına rağmen asıl tehlikenin piyasalarda gitgide artan tedirginliğin olduğuna dikkat çekti.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır