kapat
23.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Batı'nın Berlin Duvarı yıkıldı


Amerika kıtasında Avrupa Birliği benzeri bir yapı oluşturmak için 34 ülkenin lideri Kanada'da toplandı. Salonlar siyasetçilerin, sokaklar ise göstericilerindi!
Amerika kıtasındaki 34 ülkenin liderlerinin katılımıyla Kanada'nın Quebec kentinde düzenlenen 'Amerika Zirvesi' küreselleşme karşıtlarının artık gelenekselleşen gösterilerine sahne oldu.

Ticaret anlaşmasının çevreye ve yoksullara zarar vereceğini, sadece büyük şirketlere yarayacağını savunan çeşitli gruplara (sendikacılar, çevreciler, anarşistler, eşcinseller, insan hakları örgütleri ve radikal sol örgütler) mensup 30 bin kişi protesto gösterileri düzenledi. Protestolar genelde barışçıl bir şekilde gerçekleşirken, 'Anti-Kapitalist Birlik' üyesi 2 bin civarındaki "militan" gösterici polisle çatıştı.

'BERLİN DUVARI'NI AŞTILAR
Polis 1999'da Seattle'da ve geçen yıl Prag'da çıkan olayları gözönüne alarak yoğun önlemler aldı. Liderlerin kalacağı otellerin ve toplantı salonlarının bulunduğu bölgenin çevresi, telörgülerle ve göstericilerin 'Berlin Duvarı' adını verdikleri beton bariyerlerle çevrildi.

Ancak göstericiler Berlin Duvarı'nı aşarak polise taş, şişe ve sopalarla saldırdı. Polisin göz yaşartıcı bombaları ve plastik mermileri göstericileri durdurmaya yetmedi. Aylar öncesinden hazırlıklara başlayan göstericilerde gaz maskesi ve kask vardı. Çöp bidonu kapaklarından ve üzeri çuval beziyle örtülü araba lastiklerinden kendilerine kalkanlar yapan göstericiler, vücutlarını da kalın kartonlarla kaplayarak zırhlanmıştı. Göz yaşartıcı bombaları mancınıklarla polise iade ediyorlardı! Gösterilerin iki günlük bilançosu 34'ü polis, 57'si gösterici toplam 91 yaralı ve 150 gözaltı oldu.

AMAÇ: ORTAK PAZAR
Sokaklarda bu gösteriler yaşanırken, 'demokratik bir düzene' sahip olmadığı için Zirve'ye davet edilmeyen Küba dışındaki 34 Amerika ülkesinin liderleri 800 milyon nüfusa ve toplam 11.4 trilyon dolar hacminde üretime sahip Amerika kıtasının 2005 sonuna kadar Avrupa Birliği'nden büyük bir ortak pazar haline getirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyordu.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır