kapat
23.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Cimri marketci Gates'i devirdi


İngiliz Sunday Times gazetesi bu yılın 'Dünyanın En Zenginleri' listesini hazırladı. 2001 yılının 'en zengini' Wal-Mart marketler zincirinin sahibi Walton
Dünyanın en zengin adamı unvanını yıllardır koruyan Bill Gates, bu yıl tahtını Wal-Mart süpermarketler zincirinin sahibi S.Robson Walton'a kaptırdı. İngiliz Sunday Times gazetesinin her yıl hazırladığı "Dünyanın En Zenginleri" listesinin tepesinde bu yıl Amerikalı Walton bulunuyor.

İngiliz Sunday Times gazetesinin, Forbes dergisinin 2000 yılı listesinde yer alan zenginlerin 2001 yılındaki durumlarını gözönüne alarak hazırladığı yeni listede Robson Walton, 65.39 milyar dolarlık serveti ile Gates'in yaklaşık 9 milyar dolar önünde yer aldı.

ZENGİN GİBİ YAŞAMIYOR
Amerika'da Wal-Mart, İngiltere'de Asda süpermarket zincirlerinin yanısıra dünya çapında 4 binden fazla marketin sahibi olan Walton'un yaşam biçimi dünyanın en zengin adamı olan birininkine hiç benzemiyor.

Walton, medyada görünmekten pek hoşlanmıyor. Çok mütevazı bir hayat sürüyor ve basında ailesinin fotoğrafları yok denecek kadar az çıkıyor.

1962 yılında babası Sam Walton tarafından küçük bir dükkan olarak kurulan Wal-Mart süparmarketler zincirini, hayatının merkezi yapan Robson Walton diğer zenginlerin aksine ne büyük şehirlerde, ne de 50-60 katlı gökdelenlerde oturuyor. Evi de, şirket merkezi de Arkansas'ta...

40 yıldır Arkansas'ta aynı binada olan şirket merkezini 'masraf olur' düşüncesiyle daha büyük bir yere taşımayı düşünmeyen Walton, Arkansas'a bağlı bir kasaba olan Bentonville'de oturuyor.

CİMRİLİĞİ DiLLERE DESTAN
Walton'un en büyük zevki hafta sonları kendi kullandığı eski model bir kamyonetle gezmek. Ne özel şoförü ne de koruması var.

Walton'un cimriliği ise dillere destan. 30 senedir ücreti 5 dolar olan mahalle berberine giden ve beş kuruş bahşiş bırakmayan Walton'un sade yaşamıyla senede 175 milyar dolar ciro elde eden bir şirkete başkanlık ettiğini düşünmek oldukça zor görünüyor.

Listeyi hazırlayanlar Gates'in servetindeki 22 milyar dolarlık düşüşün yanısıra Microsoft'un tepe yöneticileri Paul Allen ve Steve Ballmer'ın servetlerinde de düşüşyaşandığını vurguladı. Microsoft'un en önemli 3 adamının servetlerindeki düşüşün nedeni olarak geçen yıl oldukça baş ağrıtan tekelcilik davası gösteriliyor.

BU YIL İKİNCİLİKLE YETİNDİ
DünyanIn 1 numaralı yazılım firması Microsoft'un patronu Bill Gates'in senelerdir sürdürdüğü 'dünyanın en zengin adamı' unvanından ikinciliğe düşmesinin en büyük nedeni, teknoloji hisselerinde son 1 yıldır yaşanan büyük düşüş. Forbes'in 2000 yılının Haziran ayında yayınladığı listede, 76.64 milyar dolarlık serveti ile 1'inci sırada yer alan Gates, bu yılki listede ise 54.13 milyar dolarlık serveti ile ikincilikle yetinmek zorunda kaldı. Özellikle son 3 yılda teknoloji hisselerine olan aşırı ilgi yüzünden Gates'in servetinin inanılmaz yükseldiğine dikkat çeken uzmanlar, geçen yıl eski tarz sektörlerin yılı olduğunu belirttiler.

Türkler'in listeye girmesi neden zor?
Forbes'un geçen yıl 8 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 29'uncu zengini olarak belirlediği Karamehmet, Sunday Times'ın listesinde yer alamadı. Bunun nedeni ağır ekonomik krizin Türkler'in servetini dörtte bir oranında eritmesi

GEÇEN yıl Forbes dergisinin yayınladığı "Dünyanın En Zenginleri" listesine Mehmet Emin Karamehmet, 8 milyar dolarlık servetiyle 29'uncu sıradan girmişti. Aynı listede Sabancı Ailesi, 5.7 milyar dolarlık servetiyle 52'nci, Koç Ailesi 4.4 milyar dolar servetiyle 82'nci ve geçtiğimiz günlerde vefat eden Doğuş Grubu'nun sahibi Ayhan Şahenk 3.6 milyar dolar servetiyle 132'nci sırada yer almıştı. Aynı ailelerinin bu sene listelere girememesi dikkat çekti.

8 milyar dolarlık serveti olanlar Sunday Times'ın listesinde yer alırken, Mehmet Emin Karamehmet'e yer verilmemesenin nedeni Koç, Sabancı, Şahenk gibi Karamehmet'in de servetini dolar bazında ciddi oranda kaybetmiş olması. Önce İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören şirketlerin fiyatları aşırı düşüş gösterdi. Sonra Türk Lirası'nın dolar karşısında 21 Şubat'tan bu yana yüzde 80'e yakın değer kaybetmesi geldi. En tipik örnek Karamehmet Ailesi'nin kontrol hisselerini elinde tuttuğu Turkcell hisselerinde yaşandı. 2000 yılında halka açılan Turkcell'in piyasa değeri 17 milyar dolardı. Karamehmet'in sahip olduğu hisselerin borsa değeri 6 milyar dolara çıkmıştı.

SORUN ÜLKE RİSKİ
Geçtiğimiz cuma günü ise Turkcell şirketinin borsa değeri dolar bazında 2 milyar 877 milyon dolara gerilemişti. Şirket geçen 8 ayda borsa değerinden yaklaşık 15 milyar dolar kaybetmişti. Ancak şirketlerin borsa değerinin düşmesi, şirketlerin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Nitekim, Turkcell şirketi 2001'de bir önceki yıla göre abone sayısını artırdı. Şirket pazar payını büyütürken, yeni yatırımlarla da güçlendi. Ancak ülke riski diğer şirketler gibi onunda hisse senetlerinin değerinin düşmesine yol açtı.

Sunday Times listesini nasıl hazırlıyor?
Sunday Times gazetesi, İngiltere'nin tanınmış Times gazetesinin Pazar günleri çıkan baskısına verilen isim. Sunday Times gazetesi, "Dünyanın En Zenginleri" ve "İngiltere'nin En Zenginleri" listesini her yıl yayınlıyor. Gazete, yıllık listesini, dünyaca ünlü Forbes dergisinin bir yıl önce yayınladığı listeyi gözden geçirerek hazırlıyor. Bu listeyi çıkartırken, dünya çapındaki zenginlerin 2001 Ocak ayı itibariyle belirttikleri kişisel servetleri göz önünde tutuluyor. Zenginlerin banka hesapları listedeki sıralamayı etkilemiyor.

Sunday Times gazetesinden sonra da Forbes yaz aylarında "En Zenginler" listesini yayınlıyor.

Sunday Times'ın bu yılki listesinde, geçtiğimiz yıl kim daha az kaybettiyse o kişinin, sıralamada yukarılara çıktığı görülüyor.

50'nci sırada yer alan İsveçli işadamı Stefan Persson'un servetinin 7.3 milyar dolar olması da dikkat çekici.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır