kapat
15.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Gardırop editörü, yatak tasarımcısı


Müşterinin gardırobuna giren tasarımcının işi, seçtiği parçaları eşlemek ve sıradan bir yatak odasını krallara layık yapmak
Hep derler ya, bu şehirde hayat çok hızlı. İnsanlar bir işten çıkıp belki ikinci işe yetişiyor, boş zamanlarda o kurs, bu kurs, şu kursa yetişmek uğruna yine koşar adım bir hayat sürüyor. Manhattan'daki tek oda minik yuvalarda yaşayan New Yorklular'ın gündelik ayrıntılara, daha doğrusu organize olmaya ayıracak pek vakitleri yok. İşte bu yüzden "kişisel asistanlık" hizmeti veren servisler çok revaçta.

Aslında birkaç yıl önce Türkiye'de de başlamıştı bu tip servisler. Elbiselerin temizleyiciden alınması, konser davetiyelerinin teslimi, faturaların ödenmesi... Ama New Yorklular bu servisleri gerçekten kullanıyor ve onlar kullandıkça sektör büyüyor. Mesela "Araba Kurtarma Servisi!" Burada otomobil sahibi olmadan önce bir araçlık park yerine sahip olmak şart. Yoksa ara sokaklarda park yeri bulmak İstanbul'dakinden bile daha zor, düşünün artık! İşin kötüsü sokağın temizliği için belirlenen saatte arabayı çekmezseniz, trafik polisi çekiveriyor!

SAATİ 30 DOLAR
İşte bu durumda yardıma kişisel asistan servisi giriyor. Sizden anahtarı alıp, arabaya uygun yer bulduktan sonra yine size teslim ediyor. Bu arada belirteyim trafik polisinin çektiği aracın kurtarılması 200 dolar, asistanımızın ise saati 30!

Hizmet servisinin sonu yok, dileyin olsun. Diyelim ki gardırobunuzda bahar temizliği yapacaksınız. İşiniz zor. Biliyorum, çünkü taşınma vesilesiyle dolaptaki her şeyi elden geçirdim. Sonunda gönlüm elvermedi, bej pantolon biraz dar ama yaza nasılsa zayıflarım, şu kazak seneye giyilir derken hemen her şey benle beraber yeni evdeki yerini aldı. Oysa böyle durumlarda New Yorklular'ın imdadına gardırop editörleri yetişiyor. Bu konudaki ünlü şirketlerden biri olan Cross It Off Your List, top model Naomi'nin gardırobuna girip, atılacakları atıp, saklanacakları depoya kaldırmış!

Başkasının gardırobuna dalıp "o lüzumsuz, modası çoktan geçmiş" demek kolay görünüyor. Yalnız, insanın atmaya gönlünün elvermediği giysilere kıyabilen gaddar editörlerin saat başına 100-125 dolar aldıklarını ve üç saatten aşağı dışarı çıkmaya tenezzül etmediklerini belirteyim. Gardırop editörleri aynı zamanda birer moda editörü de olduğu için o sezonun ana hatlarını anlatıp, kişinin tipine göre ne giyip giymemesi gerektiğini de söylüyor.

Gardırobu boşalttınız diyelim. Siz "aman bir de yatak çarşaflarını değiştireyim neredeyse bir hafta olacak" diye söylenirken, Park Avenue sakinleri vakit kaybetmeyip, hemen bir yatak tasarımcısına başvuruyor.

KRALLAR GİBİ
Yatak tasarımcısı, adı üzerinde, yatak yapıyor. Yani çarşaflarını değiştiriyor. Tabii bizim evdeki gibi üç çeşit nevresim takımıyla değil! Yorganı, üst çarşafı (nevresim değil dikkatinizi çekerim), yatak çarşafı, yatak örtüsü, yatağın etekleri, ense yastıkları, baş yastıkları ve yatağın üzerine konan diğer yastıklar onların tasarım alanı. Müşterinin gardırobuna giren tasarımcının işi, seçtiği parçaları birbiriyle eşlemek ve sıradan bir yatağı bile İngiliz kraliyet ailesinin yatağı gibi görkemli kılmak. Bizim yaptığımız gibi, yatak takımlarını uyumlu setler halinde satılan mağazalardan alıp kullanmanın ne kadar sıradan bir durum olduğunu belirtmeme gerek yok herhalde. Hem yatak tasarımcılarının da bildikleri incelikler var elbette... Öğrenmenin bedeli saat başına 100 dolar!

SEDA ERCAN

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır