kapat
15.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Film maratonu başladı


Tam yirmi yıl olmuş. Günler önceden hangi seansta hangi filmin izleneceği listelenirdi.
Sinema eleştirmenlerinin yargıları süzgeçten geçirilir ve yağmur çamur demeden bir sinemadan ötekine koşturulurdu. Evet, Uluslararası İstanbul Film Festivali dün yirminci açılışını yaptı. On altı gün boyunca "sanat ve sanatçı"nın dünyasını irdeleyen ya da edebiyat uyarlaması 12 film, "Altın Lale" ödülü için yarışacak.

Bunun dışında bu yılın kimi bölüm başlıkları şöyle: "Sanatlar ve Sinema", "Edebiyattan Beyazperdeye" "Düşlerin Mayası: Marcello Mastroianni", "Ustalara Saygı" ve insan haklarını konu alan "Çağımızın Aynası Sinema"... Bu bölümde 23 nisanda gösterilecek Floor Kooij ile Sibel Bilgin'in yönetmenliği yaptığı ve 17 Ağustos depreminde ağır yara alan Gölcük ile Değirmendere'nin hikâyesi olan "Benim Kırık Şehrim", benim için özel anlamı olan bir belgesel... Kooij ve Bilgin, Gölcük ve Değirmendere'de yaşananları, kimi yerde benim de katkılarımla "sinema" diline aktarmaya çalıştılar. Ama asıl önemlisi o unutulmaz "felaket"le yüzleşmemizi bir daha sağlaması...

Zaten sinema da insanın kendi kendisiyle yüzleşmesi; bir yerde hesaplaşması değil midir? İşte "maraton" başladı. Haydi öyleyse kendimizle yüzleşmeye; hesaplaşmaya...

Geçen hafta yazdığım "İnternetin Kirli Siteleri" yazım üzerine, bilgisayarımın e-mail kutusu neredeyse doldu. Şiir, ülkemizde ne kadar çok ilgi görüyormuş ve şiirseverlerin ne kadar çok derdi bulunuyormuş... Yer darlığından, ilginç bulduğum üç okurumun yazdıkları üzerinde durmak istiyorum.

YİNE İNTERNET...
Tokat'tan yazan M.Halil Pazarlı, "Kısaca ben bu uyarınızı dikkate alıyor ve bu gibi sitelerin şaire saygılı olması için duyarlılığımı gösteriyorum. Bugüne kadar izinsiz şiirlerinizi yayımladığım için de affınıza sığınıyorum" diyor.

Türkçe ve İngilizce bir şiir sitesi hazırlayan şair arkadaşım Metin Celal ise adı geçen sitelerin amatör kişiler tarafından hazırlandığınnın ve birbirlerinden şiir aktardığı için bu tür yanlışların yapıldığının altını çiziyor.

Yeni bir site hazırlığında olan Kenan Yılmaz da bundan böyle şairlerden izin alarak işini sürdüreceğini belirtiyor.

Başta bu üçü olmak üzere, "kızgın"lığımı paylaşan bütün okurlarıma teşekkür ediyorum.

Fakat bir kez daha altını çizmek istiyorum, "kızgın"lığım "izin" almanın ötesinde, şiirler doğru aktarılmadığı için... Elbette, şiir siteleri yapılsın ama orada yer alan şiirler, şairin kimliğini de yansıtsın, "yalan yanlış" olmasın... Derdim bu..

HAFTANIN KİTABI

Türkiye'de İslami hareket
Askeri otoritenin siyasi rolü, İslami hareketler ve siyasi partiler üzerine çalışmalarıyla tanınan Ali Bayramoğlu'nun bir sosyolog gözüyle Türkiye'de İslami hareketin 1994-2000 yılları arasındaki görünümünü irdelediği yazıları "Türkiye'de İslami Hareket" başlığıyla "Patika Yayıncılık" tarafından bir kitapta toplandı.

1995-2000 arası dönemi, İslami kimliğin kamulaşması ve siyasallaşmasının tarihinde kritik bir "eşik" olarak niteleyen Bayramoğlu, söze "değişim"in öyküsünden başlıyor, tarikatlardan cemaatlere aktörleri ve aktörleşmemenin hikâyesini anlatıyor.

Bayramoğlu, dört bölüm halinde inşa ettiği kitabının ilk bölümünde 90'larda toplumsal değişme ve İslami kimlik üzerinde duruyor. İkinci bölümün konusu ise İslami siyasetin sosyolojisi... Ara başlıkları ise şöyle: RP dönemi, RP'nin son dönemi ve FP'ne doğru, 18 Nisan seçimleri ve FP'de son durum... Üçüncü bölümde İslami düşünce ve İslamcı aydınları inceleyen Bayramoğlu, Fethullah Hoca cemaati ile Alevilik ve Alevileri konu ediniyor. Yakın tarihin sıcak anlarında edinilen gözlemlere dayanan bir yazılar toplamı...

HAFTANIN VİTRİNİ
40. sayısına ulaşan aylık kitap ve eleştiri dergisi "Virgül"de Orhan Koçak, İhsan Bilgin ve Mustafa Arslantunalı'nın Mübeccel Kıray ile yaptığı konuşma okunabilir.

Şiir ve Psikiyatri Kavşağında: Yusuf Alper (Okuyanus Yayınları)

İnci Gibi Dişler: Zadie Smith (Everest Yayınları)

Bizans'ın Soylu Kadınları: Donald M.Nicol (Tarih Vakfı Yurt Yayınları)

Arayış Tutkusu: Psikolog Nur Elmas (Yaycıoğlu)'nun iki kadının peşinden sürüklendiği arayışlarla örülü, gerçek olaylara dayalı romanı... (Sistem Yayıncılık)

Bütün Şiirlerim 1: Özdemir İnce (Adam Yayınları)

Amigo: Wera-Claus Küchenmeister (Berfin Yayınları)

3.900 TL: Frederick Beigbeder (Doğan Kitapçılık)

Aşk Sığınağı: Nora Roberts (Epsilon Yayınevi)

Luisa ve Sessizlik: İtalyan yazar Claudio Piersanti'nin düzenli bir hayat süren, ilkelerine bağlı orta yaşlı bir kadının çalkantılı iç dünyasını anlattığı roman. (Can Yayınları)

REFİK DURBAŞ

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır