kapat
20.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Biri doktorları denetleyecek!


Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından doktorlara yönelik başlatılan "vergi incelemesi" girişimi tabip odalarının sert tepkisine yol açtı
Gelirler Genel Müdürlüğü Türkiye genelinde doktorlarla ilgili yeni bir uygulamaya gidiyor. Bu uygulama çerçevesinde SSK, Devlet Hastaneleri, özel hastaneler ile özel muayenehanelerde çalışan doktorlar sıkı bir denetime tabi tutulacaklar. Bu denetimlerde doktorların geçmişteki ameliyat kayıt defterleri, vergi defterleri ile kazançları incelemeye alınacak. Gelirler Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlükleri'nin yapacağı vergi denetimlerinde, "vergi istihbarat uzmanları" doktorların geçmişe dönük ameliyat kayıtları, vergi defterleri ve kazançlarını çok sıkı bir denetimden geçirecek. Bu yol ile halk arasında "çok kazanıyorlar" denilen doktorlar da mercek altına alınacak.

DOKTORLAR FENA KIZDI
Türk Tabibler Odası Başkanları ve doktorlar ise bu uygulamaya çok sert tepki gösterdiler. Uygulamanın doktorların hepsini topluma hedef olarak göstereceğini belirten oda başkanları, "Gerekirse eylem yapacağız" diyorlar. İşte üç büyük kentin Tabibler Odası başkanlarının bu konudaki görüşleri:

İstanbul Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Süha Gökself: 12 Eylül Dönemi gibi...

Maliye'nin yaptığı bu denetim bütün iş kollarında ve sektörlerde yapılmalı. Sadece bir sektörde ve belli iş kolunda yapılması hiç hoş değil. Bu uygulama 12 Eylül dönemindeki zorunlu hizmete benziyor. İkisinin de mantığında aynı zihniyet bulunuyor. Zaten sağlık sektörünün çok iyi gitmediği bir dönemde bu uygulama bir darbe daha vuracaktır. Doktorlar çok kazanıyorfanlayışı belki de bu inceleme ile ortadan kalkacak Çünkü şu anda özel hastane ve kliniklerde çalışan doktor arkadaşlarımızın yarısı 3 aydır maaşını alamıyor. Bu durumda bir de inceleme başlatılması çok ilginç. Eğer devlet SSK, Bakanlık'a bağlı hastane ve fakülte hastanelerinde şimdiye kadar böyle bir denetim yapmadıysa bu onun ayıbı. Bu denetleme bir bakıma bu noktaları boş bıraktıklarının ispatı anlamına geliyor. Öyleyse suçlu varsa bu kesinlikle doktorlar ve sağlık sektöründe çalışanlar değil.

Ankara Tabipler Odası Başkanı Dr. Ümit Erkol: Memlekette hırsızlar cirit atıyor!

Memlekette hırsız ve soyguncular cirit atarken hekimleri hırsız gibi gösterilmesini kınıyoruz. Türkiye'de gazeteleri okuduğunuzda, televizyonları izlediğinizde bir sürü hırsız görüyoruz. Bunlar görünür hırsızlar. İlk önce bunların peşine düşsünler. Bu noktada tabii ki denetlemek devletin görevi, bunu yapacak ama doktorların potansiyel hırsız gibi gösterilmesi çok yanlış. Şu anda Türkiye'nin ihtiyacı güven ortamının oluşturulması. Bu tür davranışlar güven ortamının oluşturulmasını engeller. Eğer vergi kaçırılıyorsa tabii ki mühendisi, avukatı, doktoru ne işle uğraşıyorsa uğraşsın denetlenmeli. Ancak denetliyoruz diye doktorlara saldırılması ve bu yönde propaganda yapılmasına biz şiddetle karşı çıkmaya devam edeceğiz...

İzmir Tabipler Odası Başkanı Fatih Sürenkök: Bizi cezanlandırmaya çalışıyorlar

Hekimlerin büyük bir kısmı "Hayat standardına bağlı olarak" vergi ödüyorlar. Bu kapsamda yurtdışına bilimsel amaçlı çıkışlarında dahi fazladan vergi ödüyorlar. Yani Türkiye'ye bilim getirmek için çalışan insanlar bir bakıma cezanlandırılıyor. Bu yeni inceleme de bu cezalandırmanın bir parçası bence...

Türkiye'deki mantık, yakaladımızdan vergi alalım, kaçan kurtulsun... Bu ülkede Çağlarlar, Bezmenler dururken biz hekimleri hedef seçmelerinde art niyet ararız!

İLK İNCELEME ANTALYA'DA BAŞLADI
Gelirler Genel Müdürlüğü'ne bağlı bölge müdürlükleri, öncelikli olarak SSK hastaneleri ve Devlet hastaneleri ile vakıf ve özel hastanelere yazı gönderdi. Yazıda, bu hastanelerden, geçmiş yıllara dönük olarak hastanelerde yapılan ameliyatlar ile doktor ve hasta isim listelerini göndermesi istendi. Antalya Devlet Hastanesi Başhekimi Lütfü Çakıcı, kendilerine bu yönde bir ay önce bir yazı geldiğini, yazıda hastanede 1999 yılında yapılan ameliyatlar ile doktor ve hasta isimlerinin Gelirler Genel Müdürlüğü'ne bildirilmesinin istendiğini bildirdi. Başhekim Çakıcı, Gelirler Bölge Müdürlüğü'nün bu talebinin henüz tamamlanamadığını, incelemenin bitirilmesinden sonra ilgili kurumun yazısına yanıt verileceğini kaydetti.

Öge DEMİRKAN

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır