kapat
20.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

'Türkiye'deki yangına seyirci kalmayacağız'


Wall Street Journal'a konuşan ABD'li üst düzey bir yetkili, "IMF, Türkiye'ye yardım edecek. Çünkü IMF'nin parası, ABD'nin parasıdır. Ve biz Türkiye'ye yardım etmek istiyoruz" dedi
Amerikan finans çevrelerinin ünlü gazetesi Wall Street Journal'a (WSJ), görüş açıklayan Bush yönetiminin üst düzey bir yetkilisi, "Herkes Türkiye'nin çok çok önemli olduğunu biliyor. IMF, Türkiye'ye tabii ki yardım edecek. Çünkü IMF'nin en büyük hissedarı ABD. Dolayısıyla IMF'nin parası ABD'nin parasıdır. Ve ABD yönetimi Türkiye'ye destek olmak istiyor. Türkiye'nin yanmasına seyirci kalmamız gibi bir şey söz konusu değil" şeklinde konuştu.

IRAK'A KARŞI ÖNEMLİ ÜS
Yetkili, Türkiye'nin NATO üyesi olduğuna ve Irak'a karşı askeri baskının sürdürülmesi açısından "anahtar üs" rolü oynadığına da dikkat çekti.

Türkiye ile IMF arasında varılan anlaşmanın, bankacılık sistemindeki kötü kredilerin temizlenmesini öngördüğünü de belirten yetkili, Türk yöneticilerin IMF ve Dünya Bankası'ndan gelecek kredilere ek olarak 10-12 milyar dolar kredi daha sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.

Gazeteye açıklama yapan aynı yetkili, "Şayet Türkler sağlıklı bir ekonomik plan hazırlarlarsa, herkes IMF kredileri doğrultusunda, olumlu bir tutum içine girecektir" şeklinde konuştu.

ABD'nin, IMF'nin Türkiye'ye yardım planını destekleme eğiliminde olduğunu tekrarlayan gazete, "IMF yetkililerinin, vergi ve harcama programı yerine oturduktan sonra Türkiye'nin dış kaynaklardan ne kadar krediye ihtiyaç duyacağını hesaplamaya çalıştıklarını" da belirtti.

IMF'YE TELKİN
Başkan Bush'un dün Başbakan Bülent Ecevit ile yaptığı telefon konuşmasını da anımsatan yetkili, "Bush yönetiminin Türkiye'ye derhal para akıtmaktan yana olmadığını, ancak IMF'nin sağlayacağı finansal yardıma destek verdiğini" bildirdi. Yetkili, "ABD'nin Türkiye'yi, stratejik bir NATO müttefiki ve yakın dost olarak gördüğünün" de altını çizdi.

"IMF'nin Türkiye'ye 11.4 milyar dolar yardım sağlanmasını öngören bir plan hazırladığını" kaydeden üst düzey yetkili, bu kredinin 6.5 milyarlık diliminin henüz kullanılmadığına ve IMF'nin muhtemelen birkaç milyar dolar daha kredi verebileceğine işaret etti. Wall Street Journal'ın haberine göre aynı yetkili, "Türkiye'nin buna rağmen zengin ülkelerden ikili bazda kredi sağlama niyetinde olduğunu" da ifade etti.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır