kapat
07.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Türkiye yürüyor


Adana, Ankara, Bingöl, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Kahramanmaraş... Esnafın ekonomik krizi protesto eylemi, dalga dalga tüm Türkiye'ye yayılıyor
ESNAFIN ekonomik kriz nedeniyle hükümeti protestosu, ilginç gösteriler de eklenerek sürüyor. Dün Adana, Ankara, Bingöl, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırklareli, Kocaeli, Nevşehir, Şanlıurfa esnafı, vatandaşların katılımıyla onbinlere ulaşan yürüyüşler düzenledi.

KIRIKKALELİ'DE esnaf, eş ve çocuklarının da katılımıyla yaklaşık 8 bin kişiye ulaştı. Migros'un camlarını kıran, Samsun - Ankara karayolunu trafiğe kapatan protestocular, Vali Behiç Çelik tarafından ikna edildikten sonra olaysız dağıldı.

KAHRAMANMARAŞ'TA çiftçiler, Ziraat Odası'nın düzenlediği mitinge katılmak için sabah çeşitli ilçelerden traktörleriyle yola çıktı. Mitingin olaysız sonuçlanmasının ardından Cuma namazı çıkışında bu kez esnaf yürüyüşe geçti. Polis barikatını aşarak yürüyen binlerce eylemci, çarşıda açık olan dükkanları da kepenk kapatmaya zorlayıp, kapatmayanları tartakladılar.

ADANALI esnafın protestosu, meyve-sebzeleri yere dökmek oldu. Yaklaşık bin kişiden oluşan eylemciler, "Ölüyor, ölüyor, küçük esnaf ölüyor," "Yarın geç olabilir," sloganlarıyla yürüyüp, ellerindeki dolarları yaktılar.

KONYA'DA önceki gün 180 kişinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan eylemlerden sonra, dün şehrin en büyük camisi olan Hacıveyiszade Camisi'nde imam Mehmet Caba halkı sabırlı olmaya çağırdı.

KOCAELİ'NİN Derince ilçesindeki depremzede esnaf ''Deprem 7.4, Kriz % .,'' ''Deprem yıkamadı, siz yıktınız'' pankartlarıyla yürüdü. İdam sehpası maketinin üzerine ''Suçu esnaf olmak'' yazılı döviz asan eylemciler, IMF, Dünya Bankası ve rant ekonomisini savunanları temsil eden bir oyun sahnelediler.

TEM'İ KAPATTILAR
İSTANBUL'DA kentin çeşitli semtlerinde ayrı ayrı protesto gösterileri düzenlendi. Karaköy'de Bankalar Caddesi'nde toplanan esnaf dolar fotokopisi yakıp, Cumhurbaşkanı Sezer'i göreve çağırdı ve "Sizin kırmızı ışıkta durduğunuz gibi halk da sizin yanınızda kuracaktır" dedi. Bağcılar Yüzyıl'da ise, TEM bağlantı yoluna çıkan bir grup esnaf yolu trafiğe kapattı. Takviye kuvvetlerle dağıtılan grup, bir süre sonra yine TEM'de buluşup eylemini sürdürdü. Polis, göstericileri güçlükle dağıttı.

SİTELER DURMUYOR
ANKARA'DA gün elektronikçi esnafının Ankara Ticaret Odası'na yürüyüşüyle başladı. ATO Başkanı Sinan Aygün, esnaftan bir hafta daha sabretmelerini istedi ve cep telefonundan arayan Emniyet Müdürü Kemal İskender'in isteği üzerine, Samsun Yolu'nu kapatan Siteler esnafını yatıştırmaya gitti. Ancak Siteler esnafı, Aygün'ü de protesto etti. Panzerlerin oluşturduğu barikatı yarmaya çalışan eylemcilere polis, Robocop takviyesi ile cop ve biber gazı kullanarak müdahale etti. Çatışma sırasında hem eylemcilerden, hem de polisten yaralananlar oldu.

POLİS PANZERLERLE BARİKAT KURARAK DURDURABİLDİ
Ankara esnafının eylemi nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemi alındı. Samsun yolunu trafiğe kapatan esnafın yürüyüşü, Aydınlıkevler kavşağında panzer barikatıyla son buldu.

BİR NİKAH, BİR CENAZE
İstanbul'da eylemler gösterilerle tamamlandı. IMF, Memur, Hükümet ve Vatandaş'ın rol aldığı bir oyunda, memur kazık yedi. Bir başka eylemde IMF damadı, hükümet geliniyle evlendi, bir diğerinde de "Seçimde görüşürüz" tabutu taşındı.

ON BİN ÇİFTÇİ EYLEMDE
Kahramanmaraş'ta Ziraat Odası'nın düzenlediği çiftçi mitingi, günün en büyük eylemi oldu. Yaklaşık onbin çiftçi, traktörlerle şehir merkezine geldi ve maket tabutu merkeze bıraktı. Güvenlik güçlerinin seferber olduğu eylem olaysız sonuçlandı.

Günday'a göre oyuna geldiler!
ESNAF sokağa dökülürken, TESK Başkanı Derviş Günday'da "tık" yok. Günday'ın, "kendi işleriyle ilgili kaygılar yüzünden" harekete geçmediği iddia ediliyor. Esnafa, "ara rejim heveslilerinin figüranı" uyarısı yapan Günday, SABAH'ın "Neden sesiniz çıkmıyor?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bunca sıkıntıya rağmen sorunlarımızı masa başında çözmek istiyoruz. Oyun içinde oyun oynanıyor. Türk esnafı ara ve karanlık rejim arayışlarının figüranı olmamalıdır ve olmayacaktır. Esnafı sağduyu ve itidal öneriyor, oyuna gelmemeleri için uyarıyorum. Son kez yetkililere sesleniyorum. Esnaf eylemi ne işçi, ne memur, ne de öğrenci eylemine benzer. Öncülük etmek üzere sokağa çıkarsak, Türkiye eski Türkiye olmaz."

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır