kapat

20.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bahar temizliği başladı
Derviş, ekonominin yeni yol haritasını açıkladı. Önce TBMM çalışacak ve acil önlemler için yasa değişiklikleri yapılacak

Bu arada hükümet, ekonomide ulusal programı Nisan'ın ikinci yarısında tüm ayrıntıları ile açıklayacak

Türkiye kendi ödevlerini tamamladıktan sonra Nisan sonunda IMF'den dış kaynak için destek isteyecek

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ekonomik programın bütün ayrıntılarının Nisan ayının ilk yarısında açıklanabileceğini, programa ilişkin niyet mektubunun da Nisan ayının ikinci yarısında IMF İcra Kurulu'nda görüşülebileceğini söyledi.

Derviş, ekonomik program konusundaki çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere düzenlediği basın toplantısında, programın maliye ve para politikasını içeren genel çerçevesinde IMF ile anlaştıklarını bildirdi.

Türkiye'nin ciddi bir parasal kazaya uğradığını ancak bugün gerçekten ciddi bir aşamaya geldiklerini belirten Derviş, "İyi bir hafta yaşayacağımız konusunda umutluyum" dedi.

PROGRAM NİSAN'DA
Geçen hafta ekonomik program çerçevesinde alınması gereken acil yasal önlemleri açıkladıklarını hatırlatan Derviş, bu önlemlerin programın başarısı için bir ön koşul olduğunu, Başbakan Bület Ecevit ve Başbakan Yardımcıları'nın desteği ile hazırlanan acil önlemler paketinin hemen uygulamaya koyulacağını kaydetti.

İkinci aşamada, maliye ve para politikasını içeren programın genel çerçevesi hakkında IMF ile mutabakata vardıklarını açıklayan Derviş, Nisan ayının ilk yarısında toplumun çeşitli kesimlerinin görüşünü aldıktan sonra, ekonomik programın bütün ayrıntıları ile ortaya konmuş olacağını bildirdi.

TOPLUMSAL DAYANIŞMA
Bakan Derviş, IMF ile varılan mutabakatın kendi başına imzalanan bir anlaşma şeklinde olmadığını belirterek, çerçeveyi oluşturan programın boyutları konusunda fikir birliği içinde olunduğunun vurguladığını söyledi. Derviş, şöyle devam etti: "Onlar da aynı doğrultuda, hem iç kamuoyuna hem dış kamuoyuna perspektif vereceklerdir. Bu, başka ülkelerde de öyle olmuştur. Mesala Brezilya'da. Bu bütün programın bütün ayrıntıları ile ortaya çıkmasına toplumsal dayanışmasının devreye girmesi ve bazı teknik ayrıntılar açısından bize biraz zaman vermektedir."

HIZLI DAVRANMALIYIZ
Hedeflerinin Nisan sonunda Waspington'da yapılacak olan IMF İcra Kurulu toplantısına yetişmek olduğunu belirten Derviş, "Esas çerçevede anlaşmış durumdayız. Tam ne zaman imzalayacağız bilemiyorum. Sanıyorum bu çalışmalar 2-3 hafta alacak. Bu arada bizim yasal düzenlemeler konusunda çok hızlı davranmamız gerekiyor. Aynı zamanda dış finansman durumunu da açıklığa kavuşturmamız şart. Sanıyorum Nisan'da Washington'daki toplantıların ardından veya belki de biraz önce IMF İcra Kurulu toplanır, kararını verebilir."

Bu yaz ekonomide U dönüşü var
*Ekonomik programın başarısı için acil yasal önlemler bir ön koşuldur. Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcıları ile birlikte acil önlemler paketi hemen yürürlüğe konulacak.

*Krizden en fazla zarar gören toplum kesimlerinin durumunu özellikle ele alacağız ve bu kesimler için oluşturulacak sosyal destek programları, uluslararası kaynaklarla desteklenecek.

*Sosyal dayanışmayı temin etmek ve programa toplumun inanması ve desteklenmesini sağlamak başarının ön koşuludur.

*Yaşadığımız kriz bankacılık sektöründeki sorunlardan kaynaklandı. Kam bankaları aracılığıyla bazı programların uygulanması sonucunda ortaya çıkan zararlar, bu bankalarda gizlenmiş ve bu zararın fonlanması, sistemi tehdit eder boyutlara ulaştı.

*Bankacılık sektöründe yaşanan sorunlar, bütün bankaların sağlıksız bir yapıya sahip olduğunu göstermez. Bankaların denetimi geçmişte yeterli ölçüde ciddi olmamıştır. Yeniden herhangi bir boşluğun oluşmasını önlemekte kararlıyız. Ayrıca bankaların tüm yükümlülükleri tam garanti altındadır.

*Geçtiğimiz yıl içinde sağlanan mali disiplin bu yıl da düşürülecek, elverişsiz ekonomik koşullara rağmen bütçenin faiz dışı fazlası GSMH'nin yüzde 4'ünün altına düşürülmeyecek.

*Enflasyon önümüzdeki birkaç ayda yüksek çıkacak. Yıllardır ekonomiyi kemiren enflasyonu yeneceğiz. Enflasyon yılın son döneminde aylık bazda yüzde 2'nin altına inecek. Önümüzdeki yıl ise enflasyonu yüzde 20'nin epeyce altına düşürmekte kararlıyız.

*Büyüme sürecine yeniden geçişte, bugün vardığımız kur değeri ve bu kurun Türk ihracatına ve turizme sağladığı rekabet gücü çok önemli bir kozdur.

*Yaz sonunda ekonominin yeniden büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bu V veya U dönüşü, Brezilya, Meksika ve G.Kore gibi Türkiye'ye benzer krizler yaşamış ülkelerde de gözlendi. Bu yüzden bu örneklere bakmakta yarar var.

*GSMH'nin reel olarak yüzde 2 civarında düşeceğini tahmin ediyoruz.

*Kamu sektöründeki ücret politikasını daha evvel de açıkladığımız gibi istihdam kaybına yol açmadan ve ilgili işletmelerin mali durumu ile kamu sektöründeki ücret adaletini gözeterek belirleyeceğiz.

*Özelleştirme önceliklerimizden biri. Özelliştirmenin önündeki tüm engelleri kaldıracağız.

*Acil önlemler paketinde yer alan düzenlemelere ilişkin hazırlıklarımız sürüyor. Bunların bir kısmını gelecek hafta içinde TBMM'ye sunma aşamasına gelmiş bulunuyoruz.

Ortak yönetim için Akın Öngör'e teklif
Kamu bankalarının bilançolarının küçültülerek yeniden yapılandırılacağını anlatan Derviş, şöyle devam etti: "Üç kamu bankası için ortak yönetim kurulu oluşturulacak. Bu amaçla Hazine Müsteşarlığı, Emlak ve Halk Bankaları'nın genel kurullarını Mart ayı sonunda toplantıya çağırdı. Ziraat Bankası Genel Kurulu ise gelecek hafta başında toplanacak. Ziraat Bankası Genel Kurulu'nda tespit edilecek yönetim kurulu, çok profesyonel bir nitelik taşıyacak ve üç kamu bankasının ortak yönetim kurulu olarak çalışacak. Aynı zamanda bu kurula, bu bankaları özelleştirme amacıyla yeniden yapılandırma görevi verilecek." Bu arada kulislerde ortak yönetim kurulu başkanlığı için Garanti Bankası Murahhas Azası Akın Öngör'e teklif götürüldüğü belirtiliyor.

Öztrak ve Serdengeçti'nin ilk basın toplantısı
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF ile imzalanacak çerçeve anlaşmasının içeriğini ekonomi bürokratlarıyla birlikte yaptığı basın toplantısında anlattı. Derviş'e Hazine'nin yeni Müsteşarı Faik Öztrak ile Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Süreyya Serdengeçti ve Devlet Planlama Müsteşarı Akın İzmirlioğlu eşlik etti. Derviş toplantının yapıldığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'na, Merkez Bankası Başkanı Faik Öztrak ile birlikte yürüyerek geldi ve toplantıya çok sayıda bürokrat ve gazeteci katıldı. Toplantı sırasında oldukça neşeli görünen Derviş ve bürokratlar, toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır