kapat

20.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
Savaş!
Makedonya'nın ikinci büyük kenti Tetovo'da çatışmalar şiddetlendi. Makedonlar, 10 bin yedek askeri göreve çağırdı, kente zırhlı araç gönderdi

Makedonya'nın Tetovo (Kalkandelen) kentinde, 7'nci gününe girilen çatışmalar yüzünden olağanüstü hal ilan edildi. Arnavut milislerle Makedon askerleri arasındaki çatışmaların şiddeti iyice arttı. Makedon ordusu, dün kente yeni askeri birlikler ve mühimmat gönderdi. Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Tetovo'ya 4 tank, 2 askeri kamyon ve 1 zırhlı personel taşıyıcı gönderen Üsküp yönetimi, acil önlem olarak da 10 bin yedek askerin silah altına alınması için emir verdi.

Koltuk Tepesi'nde mevzilenen Arnavut milisler ise dün sabah ilk kez Tetovo merkezine doğru saldırıya geçti. Arnavut milisler merkezdeki birkaç ev ve kent stadyumuna da top atışı yaptı. Stadyumun büyük bölümünün yerle bir olduğu gelen haberler arasında.

Makedon ordusu ise aralarında 4 tankın da bulunduğu zırhlı araçların askeri kampa getirilmesinden sonra karşı saldırıya geçti. Askerler, Arnavut milisleri, kentin çıkışında mevzilendikleri iki dağda kuşattı. 24 saat süren yoğun top ateşine milislerden ancak cılız bir karşı cevap geldiği söyleniyor. Buna rağmen Makedon komutanlar, Arnavut milisler karşısında istedikleri başarıyı henüz sağlayamadıklarını belirtti. Makedon ordusunun yoğun top atışı yüzünden Koltuk Tepesi'nde yangın çıktı.

TÜRKİYE'YE KAÇIYORLAR
Tetovo'nunfTeke, MalafRecicafvefGajirefmahallelerininfyanıfsırafDrenoecfköyündefçatışmalarfçıktı. Öte yandan Tetovo, Kosova Savaşı'ndaki görüntülere sahne oluyor. Binlerce Arnavut bölgeden kaçmaya başladı. İlk hedef Sırbistan ve Kosova... Ancak dün akşam 3 otobüs dolusu Makedonya'daki yaşayan Türk ve Arnavutlar, otobüsle Edirne sınır kapısından giriş yaptı.

MAKEDON BAŞBAKAN İSYAN ETTİ

Bölgede savaş var, Amerika ne yapıyor?
Makedonya Başbakanı Lubjo Georgievski, Tetovo'daki (Kalkandelen) çatışmalara seyirci kalan Amerika ve Almanya'ya ateş püskürdü. Kosova sınırındaki NATO güçlerinin Arnavut milislerin Tetovo'ya girişini engellemediklerini belirten Georgievski, "İki ülke de hiçbir şey yapmıyor" dedi. Başbakan, "Batı ülkeleri, Arnavutlar'a müsamaha göstererek Avrupa'nın ortasında yeni bir Taliban yönetimi oluşturmak istiyor" dedi. Tüm dünya, krize nokta koymak için kolları sıvadı.

SIRBİSTAN: Sınırdaki Bujanovac kasabasına mülteci yığını oldu. Dün sabah 500 Makedon, Sırbistan'a sığındı. Akşam da 12 otobüs mülteci sınıra geldi. Sırplar, Arnavutlar'la masaya oturma kararı aldı.

RUSYA: Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Belgrad'a gitti. Yugoslavya Devlet Başkanı Vojislav Koştunitsa ile görüşen İvanov, Kosova'nın terörizm ihraç ettiğini belirtti.

ALMANYA: Kalkandelen'deki Alman askerini korumak için Kosova'dan bölgeye 100 askerle birlikte Leopar tankları ve zırhlı personel taşıyıcıları nakletti.

İTALYA: İtalyan Dışişleri Bakanı Lamberto Dini, AB Dışişleri Bakanları toplantısında Makedonya'da KFOR'un kullanılmasını önerdi.

AVRUPA BİRLİĞİ: Makedonya Dışişleri Bakanı Sırcan Kerim, Brüksel'de AB Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh başkanlığındaki heyetle biraraya geldi.

BELÇİKA: Makedonya'nın Kumanova şehrindeki destek üssünü korumak için, önlem olarak, 23 asker ve 5 zırhlı aracı, Kosova'dan Makedonya'ya transfer edecek.

5 SORUDA MAKEDON KRİZİ
Makedonlar'la çatışan Arnavut milisler kimler?

1- İki ayrı grup var. Bunlardan ilki Presevo, Medvedja ve Bujanovac Kurtuluş Ordusu (UCPMB). 2 bin kadar militanı var. İkinci grup ise Ulusal Kurtuluş Ordusu adını taşıyor. 200 militanı var.

Bu grupların amaçları neler?
2-- Etnik Arnavut azınlığı baskıdan korumayı amaçladığını iddia ediyor. Asıl amaçları Kosova ve Makedonya'nın kuzeyini içeren bir devlet kurmak.

Kimler destek veriyor?
3-- Geçen yıl Kosova Savaşı'nın ardından dağıtılan Kosova Kurtuluş Ordusu her iki grubun da en büyük destekçisi.

Bölge barışı tehlikede mi?
4-- Şu an için Balkanlar'daki barışa ciddi bir tehdit yok. Makedonlar, Arnavutlar'a karşı aşırı güç kullanmadığı takdirde çatışmaların diğer ülkelere yayılma ihtimali fazla değil.

Nato ne yapıyor?
5-- NATO'nun sorunun farkına varması 1 yıl aldı. Önce Kosova sınırlarını kapatarak Arnavutların Sırbistan ve Makedonya'ya sızmasını engellemeye çalıştı. Birliklerinin bir kısmını Makedonya'ya kaydıran NATO, Yugoslav güçlerinin Kosova'da operasyon yapmasına da izin verdi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır