kapat

19.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
Yiyoz, yiyoz, doğuruyoz!
11 çocuklu bir hanım konuklara dert yandı: Biz siz şehirli kadınlar gibi değiliz. Buralarda su ve ekmekten başka şey yok. Yiyoz, yiyoz, doğuruyoz. O kadar!

Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastının ardından erkek sanatçılar ve medya mensuplarının düzenlediği moral gezisinden sonra bu kez de kadınlar Diyarbakır'a moral çıkarması yaptı. Sanatçı, gazeteci ve hukukçuların da aralarında bulunduğu 24 kişilik kadın grubu, Diyarbakır Kadın Platformu tarafından düzenlenen "Barış için Kadın Dayanışması" gezisiyle Diyarbakır'a gitti.

Aralarında Duygu Asena, Perihan Mağden, Zeynep Oral, Nilgin Cerrahoğlu, Güler Kazmacı, Zeynep Atikkan ve Saynur Varışlı'nın da bulunduğu kadın grubu, Diyarbakır'da halaylarla karşılandı. Heyet, gün boyunca yöre kadınlarıyla sohbet etti, dertlerini dinledi. Çarıklı beldesinden 11 çocuklu bir kadının, büyük şehirden gelen hemcinslerine söyledikleri Güneydoğu gerçeğini özetler gibiydi: "Biz, siz şehirli kadınlar gibi değiliz. Buralarda su, bir de ekmek var. Başka şey yok. Yiyoz, yiyoz doğuruyoz, yapacak hiçbir işimiz de yok." Diyarbakırlı kadınlar en büyük sorunlarını da şöyle sıraladılar:

KÜRT ERKEKLERİNİN MAYASI
*Başlık parası en az 1 milyar. 15 yaşından sonra evlenmeyen kızlara evde kalmış gözüyle bakılıyor. Bir yasa çıksın başlık istenmesin artık.

* İntiharlar artıyor. Aileler parasızlıktan iç içe yaşamak zorunda. 20-30 kişinin aynı çatı altında yaşadığı evlerde ensest(aile içi cinsel ilişki) oluyor. Genç kızlarımız bu yüzden bunalıma giriyor.

*Berdel (akrabalar arasında değiş tokuş usulü evlilik) hâlâ var. Bırakın cinselliğini, insanlığımızı bile yaşamamız yasak.

n Diyarbakırlı kadınlar erkeklerinden çok şikayetçi. "Kürt erkekleri paralanınca ikinci eş alırlar, bu onların mayasında var. 5 çocuktan sonra mutlaka karı değiştiriler"diyorlar.

Türkan Sultan niye gelmedin?
GRUBUN başını çekeceği söylenen Türkan Şoray'ın, son anda rahatsızlığı nedeniyle programını iptal ederek geziye katılmaması Diyarbakırlıları çok üzdü. Yöre halkı "Bizim sesimizi sen de duy, seni buralarda görmek istiyoruz" dediler ve mesajlarının Sultan'a iletilmesini istediler. Lale Mansur ve Nuray Hafiftaş'ın da başka işleri nedeniyle geziye katılmadıkları öğrenildi.

DEMOKRASİYİ ÖĞRENMİŞLER
Konukların en çok dikkatini çeken nokta ise yöre kadınlarının artık iyice politize olmasıydı. Hiç okula gitmemiş, doğdukları şehirin dışına çıkmamış kadınların hemen hemen hepsi, "Acıları yaşaya yaşaya gözümüz açıldı. Demokrasi ne demek, insan hakları ne demek biz öğrendik" diyorlardı. Kalıcı barışın sağlanması halinde bölgeye yatırım yapılacağını ve kendilerinin de çalışabileceklerini anlatan kadınlar "Hem Türk anaları hem de Kürt anaları ağlıyor. Biz artık kan aksın istemiyoruz" dediler.

Büyükşehir Belediyesi'ndeki söyleşide sanatçı ve medya mensupları adına konuşan Duygu Asena ise, "Buraya barış ve demokrasiden söz etmeye geldik. Sizler ve bizler barış ve demokrasinin olmadığı yerde köleliği yaşadık. Ne yazık ki bu bölgede de, dünyanın başka yerlerinde de kadınlar eziliyor" dedi.

Mürsel ACAY - ELİF ERGU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır