kapat

19.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
Kalp ameliyatından çıktı, futbola koştu
Geçirdiği açık kalp ameliyatlarına rağmen iyileşmeyen10 yaşındaki Ludoviç, dünyada ilk uygulanan yöntemle bu defa göğüs kafesi açılmadan sağlığına kavuşturuldu

FRANSIZ doktorlar, kalp ameliyatlarında yeni bir çığır açtı. Başkent Paris'teki Necker Hastanesi profesörleri, bir "ilk"e imza attılar ve "göğüs kafesini açmadan" kalp ameliyatı yöntemi geliştirdiler. Yöntem, ilk kez 10 yaşındaki Ludoviç üzerinde denendi. Sonuç başarılıydı...

DOĞUŞTAN HASTAYDI
LUDOVİÇ doğuştan kalp hastası bir çocuk. Şimdiye kadar tam 3 kez ameliyat masasına yattı. İngilizce'de "Tetralogy of Fallot" (Mavi Hastalık) olarak bilinen bir hastalığı var. Yani kalbinden akciğerine giden atardamar, dar olduğu için ciğerlerine yeterli kan gelmiyordu.

FAYDA ETMEDİ
Talihsiz Ludoviç, henüz 10 günlükken ilk açık kalp ameliyatını oldu. 5 yaşındayken ise tam 13 saat süren ikinci ameliyatını geçirdi. Bu operasyonlarda kalbine mekanik kapaklar takıldı. Son ameliyatından sonra nekahat dönemi tam 2 ay sürdü. Ancak yine de hayati tehlikeyi atlatamadı.

DOKTORUN KARARI
Çocuk büyüdükçe, kalbi, akciğerlerin ihtiyacı olan kanı pompalamakta yetersiz kalıyordu. Bir süre sonra bünyesi de yapay kapakları kabul etmemeye başladı. Bunun üzerine ailesi, Necker Hastanesi'ne başvurdu. Dr. Philippe Bonhoeffer, kendi geliştirdiği açık kalp ameliyatına gerek bırakmayan yöntemi denemeye karar verdi.

6 SAAT SÜRDÜ
16 OCAK 2001 Paris'teki Necker Hastanesi için önemli bir gündü. Yöntem ilk kez bir çocuk üzerinde denenecekti. Ludoviç'in 6 saat süren bir operasyonla göğüs kafesi açılmadan kalbinden akciğerine giden atardamarına "stent" (kafes) yerleştirildi. Çok ince platinden, silindir şeklinde örülmüş ağdan oluşan bu kafes, akciğere kanı taşıyan damarın dar kısmına yerleştirildi.

SOL AKCİĞER SORUN
Böylece damarın daralmasını önledi ve akciğerlere yeterli kanın geçişini sağladı. Ameliyatın ertesi günü ayağa kalkan ve top oynamaya koşan Ludoviç kısa sürede iyileşti. Ludoviç'in sol akciğerine giden kan miktarı halen yeterli değil. Ancak sağ akciğerin durumu artık gayet iyi ve güvenli.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır