kapat

19.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
Tunuslular da Derviş'e hayran
Arap dünyasının en modern ülkesi olan Tunus'un 1996'daki ekonomik reformunun altında da Kemal Derviş'in imzası var

Arap dünyasının en modern ülkesi olan Tunus'un, Türkiye ile arasında tarihi, dini ve kültürel bağın yanı sıra yeni bir ortak özelliği daha ortaya çıktı. O da iki ülkenin de ekonomisini bir şekilde aynı isme, Kemal Derviş'e teslim etmiş olması. 1987 yılında Zine El Abidine Ben Ali'nin Cumhurbaşkanı olmasının ardından ülke her konuda olduğu gibi ekonomide de büyük bir reforma gitti. Aradan geçen 6 yıl içinde ekonomisini toparlayan Tunus bu dakikadan sonra dünyaya açılmaya başladı. 1995 yılında Avrupa Birliği ile imzalanan anlaşma sayesinde Tunus, AB ülkelerine ihracata başladı. 1996 yılında Tunuslular'la Kemal Derviş'in yolları kesişti. Derviş, Dünya Bankası'nda Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin Başkan Yardımcısı görevine getirildi.

TUNUS'LA YAKIN TEMAS
1996 öncesi de bölgeyle yakından ilgilenen Derviş, Başkan Yardımcılığı'na getirildiğinde Tunus da AB'ye yaptığı ihracatı 2.6 milyar dolardan 4.3 milyar dolara çıkarmıştı. Derviş göreve geldiğinde Cumhurbaşkanı Ben Ali, ülkesini yabancı yatırımlarına açmak ve ülkesindeki işsizliği azaltmak istiyordu. Bu noktada Derviş ve Tunus'la yakın temas başladı. Yabancı yatırımlar gün geçtikçe arttı. 1997'den bu yana ülkede yabancı işadamlarının 2 bin 140 yatırımı oldu. Fransızlar 800, Almanlar da 260 şirket açtı. 1998 yılında AB'ye yapılan ihracat 5.2 milyar dolara çıktı. Bugün tekstilden 3 milyar dolar kazanan Tunus, işsizliği eğitimle çözme kararı aldı. Gerekli para da Derviş'le yapılan görüşmeler sonrası Dünya Bankası'ndan temin edildi.

PRAGMATİK BİR İNSAN
Türkiye'yle gönül bağı olan Tunuslular, Türkiye'nin, yaşanan ekonomik krizi atlatacağına kesin gözüyle bakıyor. Türkiye'nin krizi Derviş sayesinde atlatacağına inananlardan biri de Tunus Uluslararası İşbirliği ve Dış Yatırımlar Bakanı Fethi Merdassi. "Türkiye'nin sorunlarını halledeceğine inanıyorum" diyen Bakan Merdassi şöyle devam etti:

"Kemal Derviş'i Dünya Bankası'ndaki görevinden çok yakından tanıyorum. O, bizim bölgeyle ilgileniyordu. Tunus'a da çok geldi. Pragmatik bir insan. Bu nedenle Türkiye'nin sorunları halledeceğine inanıyorum."

Derviş'in ekibiyle uyum içinde çalıştığını belirten Bakan Merdassi, "Derviş bizi yakından tanır. Biz de ekonomide reform yaptık. Özel sektörün gelişmesi için çok çalıştık. Bu nedenle Derviş'in fikirlerini takdir ederim" diye konuştu. Dünya Bankası'ndaki bazı uzmanların Tunus'u ekonomik gelişmede çok ağır gitmekle suçlasa da, yabancı yatırımın kalkınması için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Tunuslu bakan, Derviş'in Türkiye'de işinin çok zor olduğuna dikkat çekti. "Yeni fikirleri halka vermek zordur" diyen Bakan, "Yeni bir düzen kurmak kolay bir şey değildir" diyerek sabırlı olunmasına dikkat çekti.

ATATÜRK'ÜN ETKİSİ BÜYÜK
Türkiye'deki krizin fazla sürmeyeceğini düşünenlerden biri de Tunus Dışişleri Bakanı Habib Ben Yahia. Her ülkenin iniş çıkışları olduğuna dikkat çeken Bakan Yahia, Türkiye'deki krizle ilgili şunları söyledi:

"Biz de Tunus'ta çok zor günler yaşadık. Ancak Türk ekonomisi, eskisinden çok daha güçlü. Kriz çok uzun sürmez. Türkiye'nin AB'ye girmesi ekonomisi için çok önemli" dedi.

Yahia, Cumhurbaşkanı Ben Ali'nin haftasonu yapacağı Türkiye ziyaretinin de iki ülke ilişkileri açısından bir dönüm noktası olacağına inanıyor.

EMRE ERGÜL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır