kapat

17.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Erkek adamın oyuncağı
Tavla, okey, iskambil bitti, devir play station devri. Sadece çocuklar değil, koca adamlar saatlerce başından kalkamıyor

Son birkaç yılın en gözde oyunlarından biri, Sony'nin çıkardığı playstation. Anneler playstation oyunları yüzünden küçük oğullarının asosyalleştiğinden, hiç ağaç tepesine çıkmadığından şikayet ededursun, esas genç evli kadınlar bu konuda fena halde dertli. Neden mi? Neden olacak, gül gibi kocalarını oyunların başından kaldıramıyorlar da ondan! Peki dertli olan sadece genç evli kadınlar mı? Erkek arkadaşlarını bu oyunlara kaptıranlar da aynı durumda. playstation, uyuşturucu gibi bir şey. Erkekler için başına oturunca kalkması zor. Kimisi sabahın körüne saat kurup gizli gizli oynuyor, kimisi "her şeyden vazgeçerim, playstation'ımdan vazgeçmem" diyor. Nasıl bir tutkudur bu? Kendini oyuna kaptırmış birkaç erkeğe sorduk. Konsantrasyonlarını bozmamaya çalışarak elbette.

Haftada kaç gün playstation oynuyorsunuz?
Umut Isıtan (Reklamcı Ğ 28 yaşında): Ben haftada bir gün oynuyorum genellikle. Aslında bana kalsa daha sık oynarım da kız arkadaşım hiç hoşlanmıyor. Benim playstation'ım yok. Arkadaşlar getiriyor. Genelde playstation gelmeyecekmiş gibi davranıyorum, sanki sadece muhabbete gelecekler gibi. playstation'ın gelmesi sürprizmiş gibi oluyor. Aslında her şey planlı tabii. Uğur'un var. O daha sık oynuyor.

Uğur Erekul (Tasarımcı Ğ 30 yaşında): Bana kalsa çok oynarım ama, eşim varken böyle olmuyor ki. O iş için yurtdışındayken oynuyorum ya da bazen arkadaşlarıyla bir yerlere gönderiyoruz. Hadi sen sinemaya git arkadaşlarınla diyorum, ben de bebeğe bakarım. O arada oynuyorum. İki kişi olduğumuz için biri bebeğe bakarken biri oynuyor. Bazen de kendi kendine izin veriyor, hadi oyna diyor ama tabii iki saat ona göre çok. Halbuki ben daha yeni başlamış oluyorum.

Umut: Aynı süreyi başka bir şey yaparak geçirsek umurlarında olmuyor. Tavla oynasak mesela sabaha kadar gıkları çıkmıyor. Buna alerjileri var kadınların. Ben buna çok karşıyım arkadaş. İskambil oynasak, pişpirik oynasak bir şey demeyecekler. Burada eğleniyoruz ya, yüzümüz gülüyor ya, ona sinir oluyorlar.

Bir arkadaşımız bahsetti, eşi boşanmakla tehdit etmiş.

Uğur: Bu boşanmaya sebep olmaz ama araç olur. Zaten bir sorun varsa bunu kolaylıkla bahane edebilir.

Umut: Eğer sevgilinizle aranız kötüyse hiçbir şey demez. Ama aranız iyiyse kızmaması mümkün değil.

Tarkan Coşan (Tasarımcı Ğ 31 yaşında): Bu kadınların anlamadığı bir oyun, kıskanıyorlar. Hakikaten kadınlar bunu pek anlamıyor.

Bu oyuna neden bu kadar bağlısınız acaba?
Umut: Biz iki kişi oynamayı seviyoruz. Oturuyorsun, sohbet ediyorsun, bira içiyorsun. Rekabet oluyor. Eğleniyorsun. Tek başıma oynamayı ben çok sevmem.

Tarkan: Playstation iş stresini acayip azaltıyor. Yorgunluğu alıyor, başka bir dünyaya giriyorsun her şeyden önce, başka bir şey düşünmüyorsun. Yalnız bir tek gözlerini yoruyor insanın. Bu konuya lütfen bir çözüm getirsin yetkililer. Ultraviyole bir gözlük falan olsun mesela.

Umut: Hakikaten. Bu yüzden yedi saat gönül rahatlığıyla oynayamıyorum, gözlerim yoruluyor. Benim rekorum 7 Ğ 8 saat. Bıraksalar daha uzun saatler de oynarım. Uğur ne yapıyor biliyor musun, sabahın altısına saat kuruyor, gizli gizli oyun oynuyor.

Uğur: Yok canım.

Umut: Niye, sabah sekizde yakalanmadın mı geçenlerde?
Uğur: Hayır canım, kendi kendime uyanmışım, o daha uyuyor. Niye oynamayayım ki? Saat kurup da kalkmıyorum yani.

Umut: Ben uykumdan feragat edemem ama bu sabah dokuzda oynadım. İşe gitmeden iki tur attım yani.

Uğur: Bazı arkadaşlar var, eşlerine ne yani dışarı gitsek, içsek etsek daha mı iyi diyorlar.

Bulaşıcı hastalık gibi
Bir başka play station düşkünü de Esquire Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Tolga Güngör (Üstte solda). Onun evi play station üssü gibi kullanılıyor. Evin bir köşesi sırf bu işe ayrılmış durumda. Büyük ekran bir televizyon, özel anfiler, iki koltuk. Güngör'e soru sormaya bile gerek yok. Play station deyince anlatmaya başlıyor: "Biz hep ustalığına oynarız. Kazanan ustadır ve önemli olan da budur. İşin doğrusu sinirden uyuyamadığımı bile hatırlıyorum. Bu oyunları oynarken gün boyunca seni kuşatan ortamdan tamamen sıyrılıyorsun." Derginin görsel yönetmeni Hasan Bayramoğlu ise play station'la Güngör sayesinde tanışmış. Şimdi bırakamıyor.

İletişim azalıyor
Psikiyatrist Alp Karaosmanoğlu: "Oyun oynamak insanı gevşetiyor. Tabii erkeğin evde sürekli bu oyunu oynuyor olması eşiyle arasında bazı sorunlara neden olacaktır. Aslında bu durum kişinin eşiyle ilişkisini tekrar gözden geçirmesini sağlayacak bir sorgulama başlatabilir. Yani adam evde sürekli oyun oynuyor. İlişkide bir sorun var demek ki. Kadın ise iletişimsizliğin huzursuzluğunu yaşıyor.

ASLI E. PERKER


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır