kapat

06.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
Kadının para hırsı erkeği hasta ediyor
Yapılan bir araştırmaya göre, evli kadınların çoğu yaşam standartlarını korumak uğruna, kocalarının işte perişan olmasına göz yumuyor...

İngiliz Personel ve İşveren İlişkileri Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada AB ülkelerinde haftalık ortalama çalışma saatleri yasal olarak yüzde 30 oranında kısalmasına rağmen kendi arzusuyla fazla mesai yapan erkeklerin sayısı arttı. (AB ülkelerinde ortalama çalışma saati 38 ile 40 saat arasında değişiyor. İngiltere'de ise bu rakam 43.6 saat). Çeşitli mesleklerde çalışan 3 bin kişi arasında yapılan araştırmaya göre geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığı fazla mesaiye yol açan en büyük neden. Fazla mesai yapan evli erkeklerin yüzde 85'i ise "kendi arzunuzla mı çalışıyorsunuz? " sorusuna eşlerinin isteği ile fazla mesai yapıklarını söyledi.

7 Avrupa ülkesinde yapılan araştırmada, evli erkeklerin eve geç gitme pahasına da olsa eşleri tarafından fazla mesaiye teşvik edildikleri sonucu çıktı. İşte araştırmadan çarpıcı sonuçlar..

Karı-koca çalışan çiftlerde, kadın fazla çalışmaya yanaşmazken; erkek, karısının ihtiyaçlarını karşılamak için fazla mesaiye gidiyor. Üstelik bu durumdan şikayetçi de olmuyor. Ya da ses çıkartamıyor.

Araştırmanın İngiltere ayağını yürüten Dr. Melissa Compton-Edwards "Eve üç beş kuruş fazla götürmek için sağlığını tehlikeye atan erkeklerin eşleri aynı ölçüde iş hayatına katılmıyor" diyor. Araştırmada kadınların yüzde 45'inin yaşam kalitesini düşürmektense kocasının daha fazla çalışmasını tercih ettiği ortaya çıktı.

Evli erkeklerin üçte biri, fazla mesaiden sonre eve döndüklerinde eşleri ile sevişmek istemediğini açıkladı. Deneklerin yüzde 40'ı ise yarı yolda uykuya daldığını belirtti.

Araştırma iki çocuklu evli çiftler arasında fazla mesai yapan erkek sayısının arttığını da ortaya çıkardı. Erkeklerin üçte ikisi "eşlerinin akşamları evde televizyon başında yalnız kalmayı önemsemediğini" belirtti.

40-45 yaşındaki orta derecede memur, müdür ve şefler en çok fazla mesai yapan grubunda bulunuyor. Sağlığı en çok bozulanlar da haftada 48 ile 60 saat arası çalışan orta derecede memur, şef ve müdürler.

Araştırmaya göre, depresyon, saldırganlık iş yerinde kavga çıkartmak gibi olaylar fazla mesai yapılan iş yerlerinde daha çok görülüyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır