kapat

06.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Krizdeki Arjantin 'dervişini' buldu
Arjantin,Türkiye'den bir hafta sonra yeniden krize girdi. Aralıkta IMF'den 40 milyar dolar yardım alan ülkede işler düzelmeyince, fatura ekonomi bakanına kesildi

Türkiye, dünya piyasalarının huzurunu kaçıran tek ülke değil. Şu sıralar sınıfın diğer "yaramaz çocuğu" Arjantin de krizle boğuşuyor. Daha iki ay önce, IMF ile 39.7 milyar dolar ek yardım anlaşması yaparak uçurumun eşiğinden dönen Arjantin'de işler yeniden arapsaçına döndü.

Bir hafta arayla krize giren Arjantin ve Türkiye'nin pek çok ortak yönü de var.

Ülkede ekonominin patronu konumundaki Ekonomi Bakanı Luis Machinea, Cuma günü 15 aylık görevinden istifa etti. Yaklaşık 2.5 yıldır durgunluk içinde bulunan Arjantin ekonomisini, aldığı tüm tedbirlere ve IMF kredisine rağmen düzlüğe çıkaramadığı için ağır eleştiri alan Machinea, sonunda faturayı ödedi.

Ancak Türkiye'den farklı olarak Arjantin'de bir kabine değişikliği yapılacak. Ülkenin devlet başkanı Fernando de la Rua, önceki gün tüm kabine üyelerinden istifa etmelerini isteyerek, "Yola yeni bir kadro ile devam etmemiz gerekiyor" dedi. Cumartesi günü yapılan bu açıklama henüz 6 ay önce bir siyasi kriz yaşayan Arjantin'i bir kez daha karıştırdı.

Rua, patronsuz ekonomi ve siyasi tedirginliğin piyasalar üzerinde yaratabileceği olumsuz etkiyi bir an önce ortadan kaldırabilmek için çalışma arkadaşlarıyla birlikte hafta sonu boyunca ağır mesai yaptı. Kabinesini yeniden düzenlemek için yeni isimler aradı.

İlk isim ekonomiye bulundu. Pazar akşamı ekonominin yeni patronunu açıklayan Rua, görevi Wall Street'de mali piyasalar uzmanı olarak çalışmış Savunma eski Bakanı Ricardo Lopez Murphy'ye verdi. Murphy ilk yaptığı açıklamada ekonominin düzelmesi için elinden geleni yapacağını belirtti.

Analistler, Murphy'nin 32 aydır ağır resesyon içindeki ekonomiyi canlandırmak için özel sektör teşebbüsleri ve orta gelirliler için vergi indirimine gidebileceğini belirtiyorlar.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır