kapat

06.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
ABD'nin Saddam planı
Amerika'nın yeni yönetimi, Irak'a karşı çok sert bir politika izleyeceklerini açıkladı

IRAK lideri Saddam'ı devirmeyi kafasına koyan ve Irak politikasını sertleştiren yeni Amerika yönetimi, bu mücadelesinde Türkiye'yi de yanına çekmeye çabalıyor... ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Amerikan CNN televizyonunda katıldığı bir programda, eski Başkan Bill Clinton yönetiminden 'berbat bir Irak politikası' miras aldıklarını söyledi. Cheney, Ortadoğu'da 'yaşamsal çıkarları' olan Amerika'nın yeni bir Irak politikası ortaya koyacağını açıkladı.

Yaptırımlar döneminin çöktüğünü, Irak'ın başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerle sınır ticaretini istediği gibi sürdürmesinden anladıklarını söyleyen Cheney, bu sözleriyle Türkiye'yi dolaylı yoldan eleştirdi. Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Edward Walker da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde Irak-Türkiye arasındaki mazot ticaretini gündeme getirmişti.

Alınacak tutum Bush'a anlatıldı
BaŞkan Yardımcısı Cheney, Amerika'nın Ortadoğu'daki müttefikleriyle görüşerek bir diyalog süreci başlatan Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Saddam'a karşı alınacak tutuma ilişkin görüşlerini Başkan Bush'a anlattığını söyledi. Powell'ın Bush'u sunduğu yeni plan 10 yıldır uygulandığı halde hedeflenen sonuçları vermeyen BM yaptırımlarının yerine 'daha akıllı' bir sistem getirilmesini öngörüyor. Bu sistem uyarınca Irak'ın yaşadışı petrol ihracatı engellenecek ve silah ithalatı daha sıkı şekilde kontrol edilecek.

Savaş suçlusu İlan edilecek
Yeni politikanın diğer önemli unsurlarının şunlar olması bekleniyor: Irak'ın dondurulan mal varlıklarının muhaliflere devredilecek; muhaliflere askeri destek verilecek; Saddam savaş suçlusu ilan edilecek.

Irak'a karşı benimsenecek yeni politikalar konusunda bölge ülkelerinin de desteğini almayı amaçlayan Amerikan yönetimine göre, Türkiye, silah ticaretine sıkı denetim getirilirken, sivil ticaret üzerindeki baskıları hafifleten bu yeni yaklaşımdan memnun. Ve Türk yetkililer ortak amaçlarına ulaşabilmek için Amerika'yla birlikte hareket etmeye hazır. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in bu ay sonunda Washington'a yapacağı ziyarette de Irak meselesinin ayrıntılı şekilde ele alınacağı bildiriliyor.

Çözüm Saddam'In devrilmesi
Amerİka'nIn liberal gazetelerinden The Washington Post da Bush yönetiminin Saddam'ı devirme politikasından uzaklaşmaması gerektiğini vurguladı. Gazete, Clinton yönetiminin izlediği politikanın Amerika'nın konumunu zayıflatırken, Saddam'ı güçlendirdiği yorumunu yaptı.

Yeni yönetimin iktidara gelirken sürekli olarak Clinton'ın Irak politikalarını eleştirdiğini söyleyen gazetenin yazısı şöyle devam ediyor: Bush yönetimi, Saddam'ı devirmenin sorunlar doğuracağını ve zor olacağını düşünüyor olabilir. Bu yüzden Clinton'ın politikalarını sürdürmek isteyebilir. Fakat Bush yönetimi Saddam'ın nükleer, kimyasal ve biyolojik silah üretmesini engellemek zorundadır.

Aralarında Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve bakan yardımcısı Paul Wolfowitz'in bulunduğu bir grup 1998'de Clinton'ı uyarmak için yazdığı mektupta çözümü dile getirmişti; Saddam konusundaki kabul edilebilir tek çözüm, Saddam'ın devrilmesidir.

Bush yönetimi bu haklı görüşü daha önce dile getirdi, şimdi de sürdürmeli...


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır