kapat

01.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
5 bin doları olan kesmeli
Borçlarını düştükten ve ailesinin bir yıllık geçimini sağladıktan sonra 96 gram altın sahibi olanların kurban kesmesi gerekiyor. Yani bugün, 5 bin dolarlık tasarruf sahipleri 'yükümlü' kabul ediliyor

Kurban kesmekle yükümlü olanlar Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklandı. Kurul uzmanlarından Dr. Halil Altuntaş, aklı yerinde, zengin ve yolcu olmayan her müslümanın "yükümlü" olduğunu söyledi. Altuntaş, yolcuların yolculuklarının bayram süresi içinde bitmesi halinde kurban kesmeleri gerektiğini de belirtti. Ayrıca bayramın ilk gününün kurban kesimi için şart olmadığını, ilk üç gün içinde kurbanın kesilebileceğini söyledi.

Kurban etinin dağıtımı konusunda en makbulü etin üçte birinin yoksullara, üçte birinin eşe dosta ve kalan üçte birlik kısmının da kendilerine ayrılması olduğunu söyleyen Altuntaş, "Peygamberimizin döneminden beri en güzel uygulama budur" diye konuştu.

VARLIKLI MÜSLÜMANA GÖRE
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Döndüren ise kurbanın varlıklı müslümanlar tarafından kesilmesi gerektiğine dikkati çekti. "Varlıklı müslüman" tanımlamasının, toplumda doğru olarak bilinmediğini ifade eden Prof. Dr. Döndüren şöyle konuştu: "Hadislerden kimlerin kurban kesmesi gerektiğini anlayabiliyoruz. Buna göre, borçlarını düştükten ve ailesinin bir yıllık geçimini garanti altına alacak parayı ayırdıktan sonra 96 gram altını olanların kurban kesmesi gerekir. Bugün için söyleyecek olursak, kurban ibadeti, en az 5 bin dolar tasarrufu olanların yerine getirmesi gereken bir ibadettir."

İDEAL KURBANIN TİPİ
Bu arada, kurbanlık hayvan alacaklara, genç, kuyruğu küçük ve tüyleri düzgün hayvanları tercih etmeleri önerildi. Dış görünümü düzgün hayvanların genellikle sağlıklı oldukları belirtildi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Osman Torun, "Dış görünümü düzgün, hareketli, canlı hayvanlar genellikle sağlıklıdır. Kurbanlık alan herkes yanında bir veteriner götüremeyeceğine göre, dikkatli seçim yapılmalı" dedi. Satış merkezlerine giden vatandaşlara et kalitesi daha yüksek olan genç hayvanları tercih etmelerini öneren

VETERİNER RAPORUNU İSTEYİN
Prof. Dr. Osman Torun, şöyle devam etti: "Ülkemizde, katkı maddesi riski yüksek değil. Çünkü hayvancılığımız büyük ölçüde ekstansif koşullarda yapılıyor. Yani hayvanlarımızın yüzde 97'si doğal koşullarda besleniyor. Bu önemli bir avantajdır."

Bu arada İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden Bülent Nazlı, kurbanlıklarda deli dana riskine karşı mutlaka veteriner raporunun istenmesini önerdi. "Hayvanın sağlığı kılığıyla, tüyüyle değil, genellikle davranışlarıyla anlaşılır" diyen Nazlı, hırçın davranan, yere yatan, kusan, böğüren hayvanların satın alınmaması gerektiğine dikkat çekti.

Bilge UYGUN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır