kapat

01.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
Tavuk da kurban olur
Her açıklaması olay yaratan Prof. Dr. Zekeriya Beyaz 'kurbanlıklar listesi'ne tavukları da dahil etti

Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr.Halil Altuntaş ise "Kümes hayvanları adak bile kabul edilemez" dedi

Sakarya'da bir devekuşu yetiştiricisi, "İsteyen kurbanlık, isteyen damızlık alsın" diyerek satışa başladı

Kurban Bayramı'na 4 gün kala "Kimler kurban kesebilir, kurbanlık hayvan nasıl seçilir, nasıl dağıtılması gerekir?" soruları yine alevlendi. Bu konuda en dikkat çekici açıklamayı yapan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, "Amaç Allah rızası için yoksullara yardım etmek ise tavuk bile kurban olur" dedi. Mutlaka kurban kesmek gerekmediğini de ifade eden Beyaz, bedelinin fakirlere verilebileceğini söyledi. Beyaz, emir ve yasakların geldiği dönem ile bugünkü şartların değiştiğini vurguladı ve şunları söyledi:

MEMUR KESMESE DE OLUR
"Kurban, Allah'a yakınlık vesilesi demek. Bir hayvan kesiyorsunuz, etini fakirlere dağıtıyorsunuz. Allah rızası için fakire, zengin olan taraf bir iyilik yapıyor. O devirde, bu iyilik bir koyun, bir deve kesip fakirlere yedirerek yapılıyordu. Artık insanların ihtiyaçları çeşitlendi; sadece karnını doyurmayacak, çocuğuna ayakkabı alacak, ev kirası verecek. O devirde fakirin karnı doyuruluyordu. Şimdi 80-100-200 milyon lira, ne ise o parayı fakire veririz. O fakir isterse bunun içinden 1-2 kilo et alır."

Maddi durumu iyi olanlar ve sıhhi şartları sağlayabilenlerin kurban kesebileceğini belirten Beyaz şöyle devam etti: "Kurban kesmekte zorlananlar, bunun bedelini takdir edip çevresindeki fakirlere vermelidirler. Maddi durumu zayıf olanlar, asgari ücretliler, memurlar ve aybaşını zor getirenlere bir yükümlülük yüklemek yanlış olur."

DİYANET TAVUĞA KARŞI
"Klasik fıkıh" kitaplarındaki kural haline getirilmiş kurban şartları göz önüne alındığında, koyun, koç, keçi, dana ve deve gibi bilinen hayvanlar dışındakilerin kurban olamayacağına işaret eden Beyaz, "Allah hatırı için yoksullara, darda kalmışlara yardım etmek ise amaç, o zaman bırakın devekuşunu tavuk bile kurban olur. Veya 10 milyon harçlık koyarsınız cebine."

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın açıklamalarına Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinin verdiği yanıt sert oldu. Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Halil Altuntaş kurbanlık olarak tavuğun kesilemeyeceğine değinerek, "Tavuk et için kesilebilir. Peygamberimizin döneminden bu yana uygulamalarda sadece büyükbaş hayvan kesimi yapılmıştır. Bunlar yanlış şeylerdir ve sadece insanların kafasını karıştırır. Kişilerin açıklamaları kendilerini bağlar. Kümes hayvanları kesinlikle kurban edilmez. Adak bile olamazlar" diye konuştu.

Üç alana bir bedava
Ekonomİk kriz ve piyasalardaki durgunluk kurban satışını ekleyince, Kurban Bayramı tarihinde ilk kez "promosyon" devri başladı.

Önce Nevşehirli bir besici yarı fiyatına koyun sattı, bir inek alana bir de cep telefonu hediye edeceğini vaat etti. Artvinli satıcılar ise taksitli satış dönemini başlattı.

Artvinli besiciler, 3 kurbanlık alana bir kurbanlığı bedava verirken, 50 ile 70 milyon lira arasında değişen fiyatları cazip bulan vatandaşlar, ortak bulup kampanyadan yararlanmayı tercih etti.

Antalya'daki hayvan satıcıları ise satışları yükseltmek amacıyla kurbanlıkları iki taksitle pazarlamaya başladı.

PEŞİN FİYATINA 2 TAKSİT
Küçükbaş hayvanların fiyatı 90 ile 120 milyon; büyükbaşların fiyatı ise 350 ile 500 milyon lira arasında değişirken, satıcılar anlaşmalı oldukları devlet daireleri ve bazı kuruluşlara iki taksitle satış yaptıklarını belirtti.

Promosyon caiz değil
İstanbul Müftülüğü Fetva Bölümü promosyonla kurban satışının caiz olmadığını söyledi. Müftülük, "Alıcıya menfaat sağlandığını için promosyonla kurbanlık satışı caiz değildir" dedi.

Ancak, besiciler fetvaya kulak asmadı. Ekonomik kriz nedeniyle durgunluktan şikayet eden besiciler, satışları canlandırmak için promosyon ya da taksitlendirme yöntemlerini uygulamaya başladı.

Okan YILDIRIM-Salim YAVAŞOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır