kapat

01.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
Bayram evde geçecek
Ekonomik kriz Kurban Bayramı planlarını altüst etti. Döviz fırlayınca tatil rezervasyonları iptal edildi. Turizm acenteleri sinek avlıyor

Ekonomik kriz turizm sektörünü tam anlamıyla ezdi. Dövizin yükselmesiyle birlikte pek çok vatandaş turizm şirketlerini arayarak; rezervasyonlarını iptal ettirmeye başladı. Olaylı Sezer-Ecevit görüşmesinden önce de rezervasyonlarının iyi gitmediğini belirten turizm şirketlerinin yetkilileri, ekonomik krizle işlerinin tamamen durduğunu ve yurtdışı rezervasyonlarında iptallerin başladığını söylüyorlar. Yurtiçi rezervasyonlarda Uludağ ve Palandöken biraz hareketlendi; Ege ve Akdeniz'de ise hayal kırıklığı yaşanıyor. Yurtiçi rezervasyonlarda üçte bir oranında düşüş var. İşte turizm şirketlerinin krize ilişkin değerlendirmeleri:

On-Travel: Döviz fiyatlarının alıp başını yürümesinden önce de rezervasyon işlemleri iyi gitmiyordu. Ancak krizle birlikte çok daha kötü oldu. Yurtiçi rezervasyonlarda beklenen talebi yaşamıyoruz.

Asya: Yurtiçi rezervasyonlarında kayıtlı yolcu iptali yok ancak talep de yok. Geçtiğimiz Şeker Bayramı'nda yurtiçi turlarla 12 bin kişiyi götürmüştük; bu rakam bu bayramda 3 bine düştü.

Duru: Rezervasyon işlemleri daha önceki bayramlara oranla çok daha yavaş gidiyor. Piyasa durgun ve pekçok kimse bu belirsizlik nedeniyle beklemede. Yurtdışı rezervasyonlarımızda son bir haftadır yeni bir talep gelmedi. Banka personeli seyahat etmeyi çok sever ve müşterilerimiz arasında önemli yer tutuyordu. Bu krizle banka personeli müşterilerimizi de kaybettik.

ETS: Ekonomik kriz nedeniyle şu ana kadar bizde rezervasyon iptali yaşanmadı ancak bütün sektörlerde yaşanan durgunluk turizm acentelerini de etkiliyor. Bu bayramı tam anlamıyla hayal kırıklığı olarak tanımlayabiliriz.

Setur: Yaşanan son olayların ardından yurtdışı rezervasyonlarında iptaller yaşandı. Geçen şeker bayramındaki durgunluğun yurtiçi rezervasyonlarda bu bayrama da yansıyacağını düşünüyorduk. Ama ekonomik kriz gerçekten süpriz oldu.

Bİen: Hayalini kurduğumuz bir bayramda Kurban Bayramı. Takvime bakıp bakıp hesaplar yapıyorduk. Ancak hayallerimiz suya düştü. Gerçi yurtiçi rezervasyonlarda fazla bir iptal yaşamıyoruz ama umut ettiğimiz oranda rezervasyon da alamıyoruz.

Yurtiçi rezervasyonların 20 Şubat gibi hareketlenmesini bekliyorduk ama o dönem kriz dönemine denk geldi. Bu da işlerimizi çok kötü etkiledi. Geçtiğimiz bayramda yurtiçi turlarla 8 bin kişiyi götürmüştük. Bu rakam şimdilerde 3 binlere düştü. Ege ve Akdeniz'de çok büyük boşluklar var. Uludağ ve Palandöken'e ise fena gitmiyor.

Pacha: Geçen bayrama oranla rezervasyonların durduğunu söylemek yerinde olur. Çok sakin günler yaşıyoruz. Eskisi gibi yoğun değiliz. Krizin ardından Kurban bayramı için rezervasyon yaptıracak pek kimse çıkmaz.

BanDo: Gerek fiyatlarımızın gerekse taksit seçeneklerimiz uygunluğundan şu ana kadar herhangi bir rezervasyon iptaliyle karşılaşmadık. Kapadokya, Safranbolu ve Abant'a talep var. Akdeniz ve Ege turlarımız da hedeflediğimiz seviyede.

Vals: Daha önce yapılan rezervasyonlar da herhangi bir iptal yaşamadık ama yeni rezervasyonlar da almadık. Beklentimiz son haftaydı ancak ne arayan ve ne soran. Talepler inanılmaz kötü. Bundan önceki hiçbir bayramla istatistiki olarak kıyaslama yapamıyoruz. Ama şu kadarını söyleyebiliri; bu yıl rezervasyonlar üçte bir oranında düştü.

Turizmci panik içinde
Bayram rezervasyonlarında iptallerin yüzde 60'a vardığını belirten TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Darbe üstüne darbe yiyoruz. Tüm sektör panik içinde"dedi

DOKUZ günlük bayram tatilinden hemen önce doların yükselmesiyle, yurtdışı ve yurtiçi rezervasyonlarında yaşanan iptaller turizcileri fena vurdu. "Sektörde panik yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor" diyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bayram rezervasyonlarında iptallerin yüzde 60'lara ulaştığını söyledi.

Ulusoy, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Rezervasyonlar yapılırken dolar 681 bin liraydı, şimdi 900 bin lira. Büyük bir dengesizlik var. Bu durum hem rezervasyon yaptıranları hem de seyahat acentelerini paniğe düşürdü. Rezervasyonların yüzde 50-60'ı iptal oldu" diye konuştu.

"MESLEĞİ BIRAKIRLAR"
Sektörün büyük zarara girdiğini belirten TÜRSAB Başkanı, "Her yıl ya dışarıdan ya içeriden darbe yiyoruz. Sektör parik içinde Böyle giderse, her yıl darbe yiye yiye güç kaybeden, ayakta zor duran, zararına çalışan turizmcilerin yüzde 50'si mesleği bırakır" dedi.Akdeniz Otelciler Birliği Başkanı Ahmet Barut da ard arda yaşanan rezervasyon iptalleri nedeniyle Antalya ve çevresindeki otellerdeki doluluk oranının yüzde 60'lara indiğini söyledi. Antalya Falez Otel'de bayram için sadece 30 oda ayırtıldığı, Sheraton Voyager'da ise doluluk oranının yüzde 50'lere düştüğü belirtildi.

Alper URUŞ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır