kapat

01.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
KISA KISA KISA

Halkbank'tan 1 aylık süre
Halk Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen, esnaf ve sanatkar kredilerinin 31 Mart tarihine kadar eski kredi faiz oranı olan yüzde 55 üzerinden devam edeceğini ve dün şubelere gönderilen bir yazı ile uygulanması kararlaştırılan yüzde 500'lük temerrüt faizinin de uygulanmayacağını bildirdi. Ansen, esnaf ve sanatkâra şimdiye kadar yüzde 55 faiz ile kredi verirken, bunu görev zararı ile karşıladıklarını anlattı.

Bu ayın 24'ünde yapılan Halkbank Genel Kurulu'nda ana sözleşme ile artık görev zararının "Banka'ya nakit ödenmeden yapılamayacağı" hükmü getirildiğini söyleyen Ansen, "Yine ana sözleşme ile Banka'nın esnaf ve sanatkarlara vereceği kredilerin faizleri Banka'nın kaynak yapısının altında olamıyor. Bu kanunun getirdiği bir durum" diye konuştu. Bu durumu şubelerine bilgi vermek için bir genel mektup yayınladıklarını ve mektupta, esnaf ve sanatkârının 12 Mart'a kadar borçlarını kapatmaları durumunda faizlerinde bir değişiklik olmayacağını hatırlatan Ansen, "Ama 12 Mart'tan sonra faizler yükseliyor. Bugünkü konjonktürde de yüzde 250 olmasını bekliyoruz. Ama (bu haftaki duruma bakacağız ve gözden geçireceğiz) demiştik. Bu artmış demek değildir" dedi..

DPT: Riskler konusunda uyarmıştık
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, ekonomik programın gidişatı ile ilgili olarak zamanında tüm yetkili makamları bilgilendirdiklerini söyledi. İzmirlioğlu, dengelerin yeniden kurulması için bayram sonrasını beklemek gerekeceğini bildirdi ve şu değerlendirmeyi yaptı: "Biz görevimizi yapıp, belirli noktalarda görüşlerimizi hem de yazılı olarak ilgili makamlara ilettik. Neticede DPT istişari bir organ. Fikirlerimizi sayın Başbakan'a, Başbakan Yardımcısı'na yazılı olarak ve zamanında iletiyoruz. Bugün gelinen noktada geriye değil ileriye bakmak lazım. Öncelikle, Merkez Bankası bir tasarrufta bulundu. Ödemeler sistemindeki sorunu çözmeye çalışıyor. Bu arada kur ve faizin oturmasını bekliyoruz. Milli gelir, büyüme, dış borç, borç stoku ne olur, ayrıntılı biçimde bakıyoruz. Yeni hedeflerin ortaya çıkması çok uzun sürmez. Son kriz ekonomi dışındaki faktörlerden geldi ama ekonomide de bir zaaf vardı ki bu böyle oldu. Yapay ve spekülatif olaylar zaman zaman reel sonuçlara da dönüşebiliyor. Enflasyon da tam oturmuş değil. Bundan sonrasında, enflasyonun ne kadar zamanda ve nasıl düşüreleceğine karar vermek gerekiyor. Kontrollü gitmemiz lazım. Türkiye bunlara layık değil. Türkiye güçlü bir ekonomi."

Okan MÜDERRİSOĞLU

TEB'den 23 trilyon lira kâr
Türkiye Ekonomi Bankası'nın (TEB) 2000 yılı net kârı 23 trilyon 308 milyar lira olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre kârını yüzde 20 oranında artıran TEB'in aktif toplamı ise yüzde 58 oranında artarak 1 katrilyon 29 trilyon liraya ulaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, TEB-Citibank ortaklık görüşmelerinin de devam ettiğini söyledi.

Demirbank'ın kart faizi yüzde 8
Demirbank kredi kartlarında alışverişte yüzde 7.98, nakit çekimlerde ise yüzde 8.90 düzeyinde olan faiz oranlarını nisan ayına kadar değiştirmeyeceğini bildirdi. Demirbank'tan yapılan açıklamada yüzde 15'lik faizin 28 Mart'an sonraki ekstrelerde Kastelli'nin terbiyesizliğiUlusalbank'ın tüm yükümlülükleriyle birlikte Ulusalbank'a devredilmesinin ardından Banker Kastelli olarak bilinen Abidin Cevher Özden, parasını almak için bankaya gelerek ortalığı karıştırdı. Bir zamanlar pekçok kişinin parasını batıran ve krize yol açan Kastelli, "Alacağım var, yani faiz ödenmemektedir. Yıkarım burayı" diye bağırdı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır