kapat

01.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Ulusal da Fon'da
Kasım krizinde Demirbank'ı Fon'a devredilen Cıngılloğlu Ailesi, son krizde ikinci bankasını kaybetti. Yüklü bono portföyü Ulusal Bank'ı da vurdu

Halit Cıngılloğlu'nun ikinci bankası da Fon'a devredildi. Kasım ayındaki mali krize yüklü bono portföyü ile yakalanarak sermayesini kaybeden Demirbank'tan sonra Ulusal Bank'a da Fon tarafından el konuldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından dün yapılan açıklamada devir gerekçesi şöyle açıklandı: "Zararı öz kaynaklarını aşan, yükümlülüklerini yerine getirmeyen, faaliyetine devam etmesi mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşüren Ulusal Bank'ın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 3 numaralı fıkrasına istinaden Fon'a devredilmesine karar verilmiştir.

Fon'a devredilen bankanın tüm mevduatları garanti altında bulunuyor. Ulusal Bank'ın da tıpkı Demirbank gibi bu krize yüklü bono portföyü ile yakalandığı belirtiliyor. 800 milyon dolarlık aktifi olan bankanın 1.3 milyar dolarlık repo porföyünün bulunması, bono hacminin büyüklüğünü gösteriyor.

HAZİNE BİLE DAYANAMAZDI
Ulusal Bank' ın Fon'a devrinden büyük bir üzüntü duyduğunu belirten Halit Cıngılloğlu, son krizde bir gecede ödenen faizin, resmi bir yıllık enflasyon hedefine denk geldiğini söyledi. Cıngılloğlu'nun kamuoyu ve çalışanlarına yönelik olarak yaptığı açıklama şöyle: !

"Ülkemİzde 2000 yılı başında uygulanmaya başlayan ve eflasyonu düşürmeye yönelik ekonomik program geçtiğimiz kasım ayından başlamak üzere enflasyon ve faizlerin düşmesine karşı olan kesimler tarafından hedef alınmış ve piyasa dengeleri manipülatif girişimlerle bozulmuştur. Durumun böyle olduğu her kademedeki en yetkili ağızlardan da ifade edilmiştir. Bu süreç içerisinde, dengelerin tekrar sağlanması için bazı girişimlerde bulunulmuş ve 18 Aralık 2000 tarihli niyet mektubuyla uygulanan ekonomik program daha da güçlendirilmeye çalışılmıştır. Maalesef geçen süreçte ekonomik yapı gerekli güce kavuşamamış ve diğer gelişmelerin etkisiyle tüm dengeler geçen hafta tekrar bozulmuştur.

Demirbank ve Ulusal Bank geçen yıl faizlerin düşmesinde, dolayısıyla enflasyonun düşmesinde sektörde en büyük paya sahip olmuştur. Ancak, maalesef manipülatif girişimler ve bütün hatalı davranışlar karşısında uğradığı zararlar ve içinde bulunduğu koşullarda yalnız kalmışlardır. Aralık ayında Demirbank'ın uğradığı zarar neticesinde hazine bonolarına olan güven ortadan kalkmış ve bunlarla ilgili piyasanın likiditesi tamamen kaybolmuştur. Zira hazine bonosu piyasa yapıcılarından en büyüğü olan Demirbank, sadece zarar etmekle kalmamıştır, daha büyük kayıplara uğratılmıştır.

Bu talihsiz gelişme sonrasında Ulusalbank'a olan desteğimiz sürdürülmüştür. Bu amaçla aralık ayı içersinde grubumuz 39 milyon doları özkaynak olmak üzere Ulusal Bank'a nakden 100 milyon dolar ilave kaynak aktarmıştır. Ulusal Bank'ın hiç bir grub kredisi yoktur.

Ulusalbank, T.C. Hazine Müsteşarlığı'nın piyasa yapıcısı ilan ettiği bir banka olarak geçen yıl yapılan ihalelerden hazine bonosu alma zorunluluğunu yerine getirmiş, oluşturduğu portföy ile devlet programına güven duyarak, destek vermiştir. Maalesef bunun sonucunda; esasen en değerli menkul kıymet olan devlet kağıtları büyük zarar yazmaya başlamıştır.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır