kapat

01.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Yeni programın startı 12 Mart'ta
Ekonomi bürokratları ve IMF heyeti, yeni program için bayram mesaisi yapacak. Mali sektör ve makro dengeler için önlem alınacak

19 Şubat Krizi'nde, döviz kurlarının dalgalanmaya bırakılması ile başlayan sürecin ardından, ekonomiyi istikrara kavuşturacak yeni bir "onarım programı" üzerinde çalışma başlatıldı. Hazine, Merkez Bankası, DPT ve Maliye bürokratları bayram tatili programlarını iptal etti. Yeni programın 12 Mart'ta start alması bekleniyor.

İlk plan bankalara
Bayram mesaisinde, ekonomik programı revize etmeye dönük hazırlıkta üç bölüm ön plana çıkacak. Öncelikle, enflasyonu düşürme takviminin uzatılıp uzatılmaması tartışılacak. İkinci olarak faiz ve döviz fiyatlarının dengeye kavuşması beklenerek, enflasyon ve büyüme başta olmak üzere tüm ekonomik göstergeler revize edilecek. Üçüncü ayakta ise ağırlıklı bölümünü kamu ve Fon bankalarının oluşturduğu mali sektör rehabilitasyon planı devreye girecek.

Haftasonu, IMF ve Dünya Bankası uzmanları ile yapılan toplantıda, TL ve döviz ihtiyacının karşılanmasına ilişkin stratejinin yansımaları ve denge noktaları ele alındı.

IMF ve Dünya Bankası'nın da uygun bulduğu mali sektör eylem planı çerçevesinde, kamu bankalarının nakit açığının kapatılması ve özelleştirme sürecinin öne çekilmesi hedefleniyor. Kamu bankalarının kredi piyasasındaki rolü azaltılırken, kamu ve Fon bankaları arasında işbirliği kurularak, likitide ihtiyaçlarının karşılıklı olarak giderilmesi sağlanacak.

ALTERNATİF SENARYO
IMF Türkiye Masası Şefi Cottarelli ve Mali Sektör Grup Başkanı Laila Merkez Bankası, Hazine ve BDDK'da çalışırken, Hazine yönetimi yeni iç borç programı, planlama, yeni ekonomik büyüklükler ve Maliye harcama ve vergi kalemleri üzerinde alternatif senaryo hazırlıklarına hız verdi. Yeni programda şu yol izlenecek:

* Merkez Bankası, faiz ve kurda yeni koşullara göre istikrar sağlayacak. Dövizde kademeli düşüş süreci izlenecek.

* DPT, kur ve faizi esas alarak enflasyonun yılsonunda yüzde 25-40-50 olması esasına dayanan modeller kuracak. Buna dayalı büyüme ve milli gelir tahmini yapılacak.

* Makro dengelerin ilan edilmesi için bayram sonu beklenecek.

* Bütçenin faiz, akaryakıta bağlı cari giderler, dış proje kredi ödemeleri ve personel kalemi yeni hedefe göre revize edilecek. Ek zam askıya alınacak.

* Vergi gecikme faizleri, yeni enflasyon hedefine göre şekillenecek.

* KİT zamları bekletilmeyecek. Elektrik ve şeker zammı kapıda.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır