kapat

01.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Zamlar başladı
Dün yapılan zamlar sadece bir başlangıç. Dolar fiyatının oturmasının ardından bayram sonrasında yeni artırımların yapılacağı belirtiliyor

Ekonomik krizin ardından ilk can yakıcı zamlan gelmeye başladı. Dün akaryakıt ürünlerine yüzde 10 zam yapıldı. Bayram sonrası yapılması beklenen fiyat artırımı, benzinde stok tehlikesi yüzünden öne çekildi. Benzin istasyonlarının zam beklentisiyle piyasaya yeterli arz sağlamaması yüzünden "öncü zam" önceki günden itibaren uygulanmaya başladı. Akaryakıt ürünleri pompa fiyatlarına yapılan ortalama yüzde 10 zammın ardından, kurşunsuz benzinin litre fiyatı 607 bin 500 liradan, 669 bin 900 liraya yükseldi. Enerji Bakanlığı'nın bayramdan sonra yüzde 35 zam talebinde bulunduğu, ancak sıkıntının şimdilik durulması için Hazine'nin yüzde 10'luk zam talebinin uygulamaya konduğu öğrenildi.

DAHA DA ARTAR
Tüpraş, akaryakıt fiyatlarını artırmasına rağmen bunu açıklamayınca, petrol zammını kamuoyuna duyurmak Petrolcüler Derneği'ne (PET-DER) kaldı. PET-DER Başkan Yardımcısı Kaya Baban, yapılan yüzde 10'luk zammın piyasayı soğutmak amacını taşıdığını söyledi. Baban, "Zam beklentisi devam ettiği halde fiyat artışı olmasaydı, bugün hiçbir akaryakıt istasyonunda benzin bulunamayacaktı. Yapılan zam bunu önledi" dedi. Yapılan zammın gerçek akaryakıt zammı olmadığına işaret eden Baban, bunun için döviz kurlarının bir yerde sabitlenmesinin beklendiğini vurguladı. Baban, yeni zam için henüz erken olduğunu dile getirerek "Doların ne olacağı belli değil. Bir daha zam gelmemesi için doların 750 bin lirada kalması gerekir ki bu da imkansız görünüyor" dedi.

Isınmanın bedeli de arttı
Doğalgaz satış fiyatına da bugünden geçerli olmak üzere yüzde 10 zam yapıldı. Botaş yetkilileri, Hazine ile varılan mutabakat çerçevesinde, konutlara gaz veren dağıtım şirketleri ile sanayi sektörüne dönük doğalgazın metreküp fiyatının 1 Mart'tan geçerli olmak üzere yüzde 10 artırıldığını belirtti. Yeni ayarlama sonrası Botaş'ın konutlara gaz veren dağıtım şirketleri için uyguladığı doğalgazın metreküp fiyatı 108 bin 25 liradan 118 bin 828 liraya yükseltildi. Bu arada, oluşan yeni fiyata belediyelerce, en fazla yüzde 45 zam yapılarak tüketiciye yansıtılabileceği bildirildi. Ayrıca, metreküp fiyatı 117 bin 463 lira olan otoprodüktörlere uygulanan tarife de 129 bin 210 liraya yükseldi. Buhar proses kullanıcılarına 130 bin 545 lira olarak uygulanan doğalgaz metreküp fiyatı ise 143 bin 600 liraya çıkarıldı.

Elektrik de zamlandı
Elektrik fiyatlarına bugünden geçerli olmak üzere yüzde 10 zam yapıldı. Zamla birlikte konutlarda kullanılan elektriğin birim fiyatı 53 bin 150 liradan 58 bin 465 liraya yükseldi. Konut elektriğinin fiyatı kalkınmada öncelikli illerde ise 48 bin 600 liradan 53 bin 460 liraya çıkarıldı. Sanayi elektriğinin fiyatı 44 bin 770 liradan 49 bin 250 liraya çıktı.

Arçelik'e % 11 zam
Arçelik, ürünlerinin peşin fiyatlarını yüzde 11 artırdı. Arçelik'ten yapılan açıklamada, "yaşanan belirsizliğe rağmen vadeli satış uygulamasını sürdüren" şirketin bu uygulamayı bundan sonra da sürdüreceği ifade edildi. Açıklamada, "geçmiş kampanyalara katılan ve henüz ürünlerini teslim almayan tüketicilere fiyat farkı uygulanmayacak" denildi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır