kapat

26.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
Çalışanlara FP piyangosu
IMF ikna edilemezse, emekliliğine 2 yıldan daha fazla olanlar dışında herkes 58-60 yaşında emekli olmak zorunda kalacak

FAZİLET Partisi'nin emeklilik asasının kademeli geçişle ilgili başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nin aldığı iptal kararı, IMF ve hükümeti yine karşı karşıya getirdi.

IMF'ye rağmen kademeli geçiş programını yasaya ekleyen ve hükümetten destek gören Çalışma Bakanlığı, iptal kararından sonra yasanın IMF'nin istediği hale dönüşmesi nedeniyle şaşkına döndü. Bakanlığa göre, IMF ikna edilip 6 ay içinde yeni bir düzenleme yapılamazsa emekliliğine 2 yıl kalanlar hariç herkes için 58-60 yaş sınırı zorunlu hale gelecek. Uzun yıllar İsviçre'de Uluslararası Çalışma Örgütü'nde (ILO) çalışan ve sendikacılık yapan ANAP İstanbul Milletvekili Emre Kocaoğlu'na göre, tüm çalışanlara "FP piyangosu" vurdu. Kocaoğlu, "Yeni bir düzenleme çok zor. Eğer yeni yasa yapılamazsa FP yüzünden herkes 58-60 yaşında emekli olacak" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, bürokratları toplayarak iptal kararını yorumladı. "Bir bu eksikti. Kaş yapalım derken göz çıkardılar. Yeni bir yasa çıkaramazsak FP yüzünden şimdi herkes 58-60 yaş şartına dahil olacak" diyen Okuyan, 6 ay içinde yeni yasal düzenleme yapılacağını da vaadetti. Çalışma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece, yasanın yürürlüğe girdiği 8 Eylül 1999'dan itibaren işe girenler için emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60. Bu tarihte emekliliğine 2 yıl ve daha az kalanlar ise bundan etkilenmeyecek. Gerekçeli karar yayınlandıktan sonra 6 ay içinde yeni bir yasal düzenleme yapılması şart. Ancak, IMF'nin yeni düzenlemeye de karşı çıkacağı belirtiliyor.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır