kapat

26.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
MGK'da beyaz sayfa
MGK'nın kaldığı yerden devam etmesi için tedbirler alındı. Sezer, Kıvrıkoğlu ve hükümetin MGK'dan önce mini zirve yapması bekleniyor

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer ile hükümet arasında sert tartışmalara sahne olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK), geçen Pazartesi günkü kavgalı oturumdan bir hafta sonra bugün yeniden toplanıyor. Saat 09.30'da başlayacak toplantı, kaldığı yerden devam edecek.

Bugünkü MGK'nın görünen gündemi AB Ulusal Programı. Geçen haftaki kavga, gündeme geçilmeden önce başlamıştı. Ancak bu kez böyle bir tartışma beklenmiyor. Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit, Başbakan Yardımcıları Bahçeli ve Yılmaz ile Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nun mini zirve yaptıktan sonra toplantıya geçmesi bekleniyor. Kavga sonrası yaşanan ekonomik krizin bu mini zirvede kısa bir değerlendirmesinin yapılması, zirvedeki buzların burada kırılması yüksek olasılık olarak görülüyor.

KAVGA UNUTTURULACAK
Ecevit'in krizi aşmak için alınan ekonomik önlemlerle ilgili olarak, Cumhurbaşkanı'nın yanı sıra MGK'nın askeri kanadını da bilgilendirmek üzere bir brifing verebileceği belirtiliyor. Siyasi kulislere göre, hükümet, kavga konusunu hiçbir şekilde MGK gündemine taşımayı düşünmüyor. Hükümetin merakla beklediği, Cumhurbaşkanı Sezer'in tavrı. Çankaya ile hükümet arasında dolaylı mesaj trafiğine bakılırsa, Sezer'den beklenen, hiçbir şey olmamış gibi toplantı gündemine geçmesi. Bu durum, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Sezer'e "Özür dile" çağrısında bulunan hükümetin geri adım atarak Çankaya'ya "zeytin dalı uzatması" olarak yorumlanıyor.

"SUSARAK BARIŞ SAĞLAMA"
Başbakan Yardımcısı ve ANAP Lideri Mesut Yılmaz kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede, hükümetin MGK'da "beyaz sayfa" açma düşüncesini, şöyle anlattı: "MGK toplantısı çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanı hiçbir şey olmamış, hiçbir şey yaşanmamış gibi toplantıyı açar, doğrudan gündeme geçerse sorun çözülür. Tabii, sayın Başbakan da her zamanki nazik tavrını sürdürürse, zaten o konuda hiç endişem yok, herşey normale döner."

Hükümetin AB endişesi
HÜKÜMETİN MGK'dan bir diğer beklentisi ise masaya yatırılacak olan AB Ulusal Programı ile ilgili görüş birliğine varılması. Koalisyon ortakları, özellikle dış dünyada Türkiye'nin AB üyeliğine ordunun karşı olduğu yönündeki spekülasyonları boşa çıkartacak şekilde MGK sonrası açıklama yapılmasını planlıyor. Ortaklara göre, böylesine kritik bir konuda yapılacak MGK açıklamasıyla hem dış dünyaya "Türkiye'nin yüzü Batıya dönük, AB üyeliği hedefinden vazgeçilmiş değil" mesajı verilmiş, hem de "Ekonomik piyasalara ve kamuoyuna güven aşılanmış" olacak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır