kapat

26.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
Eziyet eden yandı!
Hayvan haklarını koruma altına alan yasa tasarısı için partiler uzlaşmaya vardı. Yeni kanunla hayvanlara eziyet edenlere 1 milyar lira para cezası verilebilecek

Koalisyon ortakları, MHP'li Tarım Bakanlığı ile DSP'li Çevre Bakanlığı arasında çekişmeye neden olan "Hayvanları Koruma" yasa tasarısı üzerinde nihayet uzlaşmaya vardı. TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan ve Kurban Bayramı'ndan önce yasalaştırılması plananlanan tasarı, ortaklar arasında sağlanan uzlaşma çerçevesindeki önergelerle "revize" edilecek.

Yapılacak değişikliklerle, MHP'li Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in istediği biçimde, bu yasanın uygulanması ve çıkarılacak yönetmelikler Tarım Bakanlığı'nın "uygun görüşüne" bağlı hale getirilecek. DSP'li Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in istediği doğrultusunda da, çevre kirliliğini önleme fonunundan Türkiye Havanları Koruma Vakfı için yüzde 3 oranında kesinti yapılmasına ilişkin hüküm tasarıdan çıkartılacak.

Revizyonla, av tezkerelerinden alınacak 10 milyon TL, av silahları ve malzemelerinin satış ücretlerinden kesilecek yüzde 5'lik pay, at yarışı kuponlarından alınacak yüzde 2'lik pay vakfın gelir kaynakları arasına alınacak. Vakıf için Türk Hava Kurumu'nca toplanacak kurban derisi gelirlerinden alınacak pay oranı ise yüzde 5'ten yüzde 3'e düşürülecek.

YASAYI HUN ÇIKARTTI
Türk sinemasının unutulmaz jönü, TBMM Çevre Komisyonu'nun ANAP'lı Başkanı Ediz Hun ise, MHP ve DSP'li bakanların baskısıyla yapılan bu değişikliklere karşılık, tasarıda hayvan hakları ihlalleri için öngörülen idari para cezalarını 2 katına çıkarttırdı. Bu çerçevede hayvan haklarını ihlal edenlere verilecek cezalarda taban 6 milyona, tavan ise 2 milyar TL'ye yükseldi.

Parlamentoya girdiği günden beri bu tasarının yasalaşması için uğraş veren ve TBMM'deki tüm partilerin desteğini almaya çalışan Hun, SABAH'a yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi: "Tasarının yasalaşması için o kadar çok kulis yaptım ki, Sayın Başbakan da, artık beni her gördüğünde, 'Sayın Hun sizi her gördüğümde hayvan hakları aklıma geliyor' diyor. Sokaklarda yaşanan vahşet görüntülerinin engellenebilmesi ve hayvanseverlere moral olması açısından tasarının bayramdan önce çıkartılmasını çok arzu ediyorum. Ama Türkiye şartları parlamento önceliğini sürekli değiştirdiği için, yasanın bayram sonrasına bırakılması riski de var."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır