kapat

26.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
Kaçak 'alo' batağı
Kaçak olarak işletilen 10 bin kontörlü telefon ve bunların sahiplerinden bazılarının sokaklardaki ankesörlü telefonlara yaptıkları sabotajlar, devleti yılda yaklaşık 6 trilyon lira zarara uğratıyor

ANKARA-Türk Telekom'un onayı olmaksızın işletilen 10 bin kontör cihazı, devletin yılda en az 6 trilyon lira kaybına neden oluyor. "Konuşma bürosu", "Haberleşme bürosu" veya "Telefon bürosu" adı altındaki işyerlerinde kurulu bulunan telefonlardan Telekom'un ücret tarifesinin çok üstünde rakamlarla haberleşme hizmeti veriliyor. Bu arada bu tip işyeri sahiplerinden bazılarının mahalle aralarında kurulu bulunan Telekom'a ait ankesörlü cihazlarını tahrip edildiği belirlendi.

Bu durum, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporlarına da yansıdı. Türk Telekom tarafından yapılan araştırmalarda, resmi onay olmaksızın ticari amaçlarla işletilen konuşma bürolarından, Türk Telekom'un belirlediği ücretlerin çok üstünde miktarlarla kaçak haberleşme hizmeti verildiği belirlendi.

KASITLI ZARAR VERİYORLAR
Alınan önlemlerin yetersiz kalmasına karşılık konuşma büroları yaygınlaşırken, kaçak kontörlü telefon işletilen bölgelerdeki ankesörlü telefonların da kasıtlı olarak bozulduğu ortaya çıktı.

Türk Telekom'un yaptığı incelemelerine göre yurt çapında yaklaşık 10 bin kontür cihazı yasal olmayan bir biçimde işletiliyor. Konuşma büroları veya sokak aralarındaki büfelerde hizmete sunulan bu cihazların aylık ortalama kontör değeri 46 milyon lira.

AYDA 460 MİLYAR ZARAR
Bu durumda ayda 460 milyar, yılda da yaklaşık 6 trilyon lira, vergisiz olarak yasadışı işletmecilerin cebine giriyor. Bir cihazın aylık ortalama kontörü 5 bin civarında ilerliyor. Ayrıca, kontörlü cihazların aylık ortalama kontörleri, ankesörlü telefonların toplam aylık kontörünün yüzde 10'una karşılık geliyor. Kaçak işletilen cihazlardan kontör ücreti olarak ortalama 25 bin lira talep edilirken, konuşma süresi de Telekom'un belirlediği sürülerden daha düşük tutuluyor.

30 BİN ANKESÖRE İHTİYAÇ VAR
Ankesörlerin bakım ve işletmesi gerekli şekilde yapılamazken, jetonlu ankesörlü telefonlardan ekonomik ömrünü tamamlamış olanların zaman içinde değiştirileceği de dikkate alındığında, her yıl yaklaşık 30 bin adet ilave ankesörlü telefona ihtiyaç olduğuna Telekom'un raporlarında dikkat çekiliyor. Yetkililer, kaçak olarak kullanılan kontörlü cihaz işleticileriyle mücadelenin hızlanarak süreceğini açıkladılar.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır