kapat

26.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
Everest onları korkutmuyor
2002'DE EVEREST'E ÇIKACAK 5 KADIN DAĞCI, İLK TÜRK KADIN TIRMANIŞINI GERÇEKLEŞTİRECEK

Dağcılık sporunun 5 Türk kadın temsilcisi 8888 metrelik Everest Tepesi'ne tırmanacak

2002 yılı için planlanan Everest Projesi, uluslararası

ilk Türk Ekspedisyonu olacak

Toplam maliyeti 400 bin dolar civarında olan projeye Turizm Bakanlığı da destek veriyor

5 kadın dağcı...

Hepsi birbirinden idealist ve hırslı... 2002 senesi için planladıkları bir projeleri var. Projenin adı "Everest'e Türkiye'den ilk kadın tırmanışı". Burçak Özoğlu, Meltem Çolak, Eylem Elif Koç, Suna Yılmaz ve Gülay Ünal'dan oluşan ekip, bu projeyi gerçekleştirme amaçlarını "Türkiye'nin çağdaş yüzünün başarılı kadın sporcular aracılığıyla dünyaya tanıtılması" olarak tanımlıyorlar.

KAR LEOPARLARI
2002'ye kadar yurtiçi ve yurtdışında pek çok hazırlık tırmanışı yapacak ekibin hedefleri arasında Kırgızistan Tien Shan Dağları da yer alıyor. Bu hazırlık tırmanışı sonucu uluslararası alanda kabul gören "Kar Leoparı" ünvanının iki önemli zirvesini tırmanmış olacaklar. Everest'e tırmanmak için uzun yıllardır plan kurduklarını söyleyen Meltem Çolak, "Bugüne kadar karşılaştığımız tek zorluk, 'Yapabilecek misiniz?' sorusu oldu. Dağcılık için 'kadın yapamaz' yargısı var. Ama Everest'e tam 55 kadın tırmanmış bugüne dek. Fırsat ve olanak verildiği takdirde kadınların yapamayacağı bir iş yok!" diyor.

İLK TÜRK EKSPEDİSYONU
Projenin toplam maliyeti yaklaşık 400 bin dolar. Turizm Bakanlığı da kadın Türk ekibine destek veriyor. Çolak bu desteği şöyle yorumluyor:

"Bu tırmanışın ilk Türk kadın tırmanışı olması dışında bizim için bir önemli özelliği de tüm ekibin Türklerden oluşması yani Uluslararası ilk Türk Ekspedisyonu'nun gerçekleşecek olması. Bu tırmanış Türkiye için ulusal bir başarı olacak..."

Kim bu kadın dağcılar?
Suna Yılmaz: 1997 yılında dağcılık sporuna başlayan Yılmaz, Aladağlar, Niğde, Bolkarlar, Kaçkarlar ve Rize bölgesinde 3000 metre üstü zirve tırmanışları yapmış. Şu an dağcılık ve kış sporları kolunda eğitmenlik yapıyor.

Burçak Özoğlu: Amatör maratoncu ve bisiklet sporuyla yakından ilgili. Ortadoğu Arama Kurtarma Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (ORDOS) yönetim kurulu üyesi. Özoğlu'nun 7400 metre Tien Shan Dağları zirvesi ve Khan Tengri zirvesi var. Bu tırmanışıyla Burçak, 1996 yılının sporcusu seçilmiş. Meltem Çolak: ORDOS yönetim kurulu üyesi olan Çolak, voleybol kökenli bir sporcu. Direktaş Kuzey Duvarı ilk Türk kadın çıkışını gerçekleştirmiş.

Eylem Elif Koç: İyi bir kayak sporcusu ve ORDOS arama kurtarma ekibinde görevli. Pekçok dağa tırmanışları olan Koç, Gürcistan Kazbek Dağı zirvesine çıkmış.

Gülay Yılmaz: Ekibin tek bekar bayanı. Elbutrus ve Khan Thengri tırmanışları yapmış ve Türkiye'deki tüm dağlara çıkmış. O'da tüm ekip arkadaşları gibi ORDOS kurtarma ekibinde görev alıyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır