kapat

26.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
'Onur kırma'
Boşanma nedeni Onurun nasıl kırıldığına ve hangi eylemle kırıldığına Hakim karar verecek.

Şiddetli geçimsizlik tarih oluyor
EVLİ çiftler arasında en önemli boşanma nedeni olarak "Şiddetli geçimsizlik" gösteriliyordu. Yeni medeni kanun tasarısı ile artık "Onur kırıcı davranış" da boşanma nedenleri arasına giriyor. 1030 maddeden oluşan ve bir aydır TBMM Adalet komisyonunda ele alınan tasarıda bugüne kadar 190 madde benimsendi.

İSVİÇRE MEDENİ KANUNU
Yeni düzenlemeye göre, onurun nasıl ve hangi eylem ile kırıldığına ise hakim karar verecek. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bu tür bir düzenlemenin, Türk Medeni Kanunu için kaynak oluşturan İsviçre Medeni Kanunu'nda da bulunduğunu belirtti.

KOCANIN REİSLİĞİ BİTİYOR
TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye devam edilecek olan tasarı ile "Koca birliğin reisidir. Birliği koca temsil eder" hükümleri yerine, "Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği oluşmuş olur. Birliği eşler beraberce yönetirler" hükmü getirildi.

Böylelikle kocanın reisliği sona eriyor. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Türkiye'nin, kadın ve erkek eşitliğini öngören uluslararası anlaşmalara imza attığını belirterek, tasarıda kadın ve erkek arasında hak ve sorumluluk ayrıcalığı yapılmadığını bildirdi.

DURUŞMA GİZLİ YAPILACAK
Yeni medeni kanun tasarısı ile, boşanma davalarının, mahkemelerde "Gizli" olarak görüşebilmesine de olanak tanınıyor. Taraflardan birinin talebi halinde boşanma davaları gizli yapılacak. Sulh Hukuk mahkeme-lerindeki bu davalara sadece karı-koca ve avukatları katılabilecek.

Komisyon görüşmelerinde, boşanma davasının açılacağı yer konusuna dair düzenleme de yapıldı. Buna göre eşlerden birinin yerleşim yerinin yanı sıra, "Davadan önce son 6 aydan beri birlikte oturulan yer" de yetkili mahkeme yeri olarak benimsendi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır