kapat

26.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Düğmeye Basılıyor
Hükümet, Ercan Kumcu'ya Merkez Bankası Başkanlığı teklif etti. Kumcu'nun kararını bugün vereceği öğrenildiMerkez Bankası dövizi normal seviyeye indirecek ve mali sistemdeki tıkanıklığı çözecek sır formülleri devreye sokuyor

Hükümet ve ekonomi bürokratları haftasonu iki temel soruya yanıt aradı. Gazi Erçel'in istifası ile boşalan Merkez Bankası Başkanlığına kim getirilecek? Ve bankacılık sistemini kilitleyen nakit sıkışıklığı nasıl aşılacak? Merkez Bankası kaynaklarına göre, bir sır planı hazırlandı. Ve bu planın etkisini kaybetmemesi için önceki gün bankacılarla yapılan toplantıda gündeme getirilmedi ve sadece gerekli "tedbirler alınacak" dendi.

Merkez Bankası yöneticileri hafta sonunda, döviz piyasasını normalleştirecek plan üzerinde çalıştı. Bankaların döviz işlemlerinde yaşadığı tıkanıklığı çözmesi beklenen planın, doların 850 bin lira hedef rakamına inmesini kolaylaştıracak enstürmanları da içermesi bekleniyor.

Başbakan yardımcıları Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan ise Merkez Bankası Başkanı kim olacak sorusuna yanıt aradı. Ayrıca görevini bırakmasına kesin gözle bakılan Hazine Müşteşarı Selçuk Demiralp'in yerine getirilecek isimler konusunda çalışıldı.

Kulislerden sızan bilgiye göre; Merkez Bankası Başkanlığı için hükümet Hürriyet Gazetesi yazarı Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Ercan Kumcu isminde anlaştı. Dün gece bu konudaki niyet Kumcu'ya iletildi ve Ankara'ya çağrıldı. Ercan Kumcu hükümete çalışmak istediği isimleri iletti. Kumcu'ya bunun zaman alabileceği belirtildi. Kumcu önerilerinde ısrar etti ve zaman isteyerek görüşmelerden ayrıldı.

44 yaşında olan Kumcu 33 yaşındayken en genç Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ünvanını almıştı. Uluslararası finans çevrelerinde yakından tanınan Kumcu, 1993 yılında kamu görevini bırakarak özel sektörde çalışmaya başladı. Kumcu, Yeni Yüzyıl'da başladığı köşe yazarlığını şu anda Hürriyet Gazetesi'nde sürdürüyor. Hükümetin uyguladığı istikrar programına sert eleştirileriyle tanınan Kumcu, önceki günkü köşe yazısında "Enflasyonun düşürülmesi hedefini bir süre unutmamız, gerçeklere yoğunlaşmamızı kolaylaştıracaktır" diye yazdı.

Merkez Bankası gerekirse dalgalı kura müdahale edecek
SIzan bilgilere göre Merkez Bankası bugünden itibaren piyasaları "şok etkisiyle" düzeltecek bir planı hayata geçirecek. Sır gibi saklanan bu planla piyasaların normale dönmesi sağlanacak. Yani bankaların, para ve döviz piyasalarındaki işlemlerin Merkez Bankası'nın müdahalesine fazla gerek duymadan kendi aralarında yapmasına olanak tanınacak. Merkez Bankası ihtiyaç duyarsa piyasaya girecek ve çift yönlü kotasyon vererek piyasadaki tansiyonu düşürecek. Cuma günü bankacılarla görüşen Merkez Bankası, piyasaların daha iyi işleyebilmesi için aksak noktaları da tespit etti. Bankacılar işlerliğini kaybeden swap piyasasının faaliyete geçirilmesini istedi. Piyasada TL bulunduğunu ancak döviz borçlanma imkanlarının tıkalı olduğunu belirten bankacılar, swap'la bunun aşılabileceğini belirtiyorlar. Swap işleminde banka belli bir vadenin sonunda faiziyle birlikte geri almak üzere başka bir bankaya TL borç veriyor, karşılığında aynı vadede geri vermek üzere döviz borç alıyor. Bu işlemlere Merkez Bankası aracılık yapıyor. Böylece taraflar birbirlerini görmüyor.

Pazartesinden itibaren bankaların döviz piyasasında da kotasyon, yani alış satış fiyatlarını girmesi bekleniyor. Döviz piyasasındaki tansiyonunun düşmesiyle, faiz oranların da da düşüşün gündeme geleceği tahmin ediliyor.

Kumcu'dan programa eleştiri

Enflasyon hedeflemesi bir aldatmacadır
(Merkez Bankası Başkanlığı teklif edilen Ercan Kumcu önceki günkü yazısında özetle şu konuların altını çizdi)

Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesi, para politikasının hedeflenen enflasyona ulaşabilmek için bağımsızca, diğer tüm kaygılardan uzak olarak oluşturulması ve uygulanmasıdır. İstikrar programının stratejisi çerçevesinde bu politika tam olarak programın üçüncü yılının sonunda uygulanacaktı.

Plana göre, haziran sonuna kadar daha önce açıklanmış kurlar geçerli olacaktı. Temmuzdan sonra kurlarda sınırlı bir serbestlik olacaktı. 2002 yılı sonuna kadar kurlar genişleyen bir huni içinde hareket edecekti. Bu dönemde para programının, enflasyon hedeflemesi yönünde kullanılması için altyapı oluşturulacaktı. 2003 yılında "serbest kur" rejimi altında enflasyon hedeflemesine tüm boyutlarıyla geçilecekti.

Enflasyon hedeflemesine tam olarak geçildiğinde, enflasyon zaten tek haneli rakamlara inmiş olacaktı. Türk Lirası'na güven tesis edilmiş olacağından, ekonomide dövizin önemi kalmamış, uzun dönemli kontratlar da TL üzerinden yapılmaya başlanmış olacaktı. Tüm yapısal reformlar tamamlanmış, kamu maliyesi, hukuki altyapısı da kurulmuş olarak tam bir disiplin altına alınmış olacaktı.

Bütün bunların hiçbiri olmadı. Programın ikinci fazına geçemeden istikrar programı göçtü. Şimdi, durumu kurtarmak için, ikinci fazı altyapı doğrudan üçüncü fazın uygulumasına geçildiği söyleniyor. Programın uygulanması o kadar başarılıymış ki, uygulamaları hızlandırma ihtiyacı duymuşuz! Zekâmızla bu kadar alay edilmesi ayıptır.

(...)Enflasyonun düşürülmesi hedefini bir süre unutmamız, gerçeklere yoğunlaşmamızı kolaylaştıracaktır.

Hazine'de sıkıntı
Edİnİlen bilgiye göre Hazine Müşteşarı Selçuk Demiralp, temaslarını sürdüren IMF heyetinin Türkiye'den ayrılmasından hemen sonra görevini bırakacağını Hükümet'e iletti. Demiralp, görevde kalması için ikna edilmeye çalışılıyor. Demiralp'in ayrılması durumunda, göreve getirilecek isimler arasından ABD'de Hazine adına görev yapan Emin Dedeoğlu'nun ağırlık kazandığı kulislerde sızan bilgiler arasında. Demiralp ise ayrılacağı sinyalini önceki gün Sabah'a şöyle vermişti:

"Krizden sonra siyasi kadro ve ekonomi bürokrasisinin değişmesi gerekir. Bunun için aceleci davranılmalı."

Dedeoğlu gündemde
1983 yılında Hazine'ye giren ve çeşitli birimlerde çalışan Emin Dedeoğlu, halen Dünya Bankası Türkiye İcra Direktörü görevini sürdürdüyor. 1997 yılında Kamu Finasmanı Genel Müdürü görevini üstlenen Emin Dedeoğlu, 1999 yılının ikinci yarısında Washington'a tayin oldu.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır