kapat

23.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis 'Paniğe gerek yok'
Ekonominin zaten gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Ecevit, MGK krizinin etkisi konusunda "Kimin sorumlu olacağının ayrıca düşünülmesi gerekir" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, ekonomideki düzenlemelere ilişkin bilgi verirken, durumun MGK kriziyle bağlantısı konusunda "Ekonomiyi zaten gözden geçirmek gerekiyordu" dedi. Başbakan dün, koalisyon ortakları MHP lideri Devlet Bahçeli ve ANAP lideri Mesut Yılmaz'la birlikte basın toplantısı düzenledi. Önceki gece yapılan 12 saatlik toplantıda ekonomik sorunların ayrıntılarıyla incelendiğini ve döviz kurunun dalgalanmaya bırakıldığını belirten Ecevit, şöyle dedi:

"KISA SÜREDE BİTECEK"
"Bu kararın ekonomimize büyük canlılık kazandıracağına ve özellikle dış satım ve turizm sektörlerinde önemli gelir artışları sağlayacağına inanıyoruz. Ücretli ve çalışan halk kesimlerinin enflasyondan zarar görmemelerine gereken özen gösterilecektir. Yoksulluğa karşı mücadeleye ağırlık verilecektir. Döviz kurlarında ve faizlerde, bir kaç gün süren yapay artışların kısa sürede sona ereceğine güveniyoruz. Bu güveni vatandaşlarımızın da paylaşmaları ekonomimizin esenliğe çıkmasını hızlandıracaktır."

"SORUMLUYU ARAYACAKSAK..."
Ecevİt, ekonomide ortaya çıkan krizin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile MGK'da yaşanan tartışmanın ardından gündeme geldiğini anımsatarak, "Sizce bu olay bir dönüm noktası mıydı? Krizin sorumlusu kim?" diye soran bir gazeteciye şu karşılığı verdi: "Zaten ekonomiyi yeniden gözden geçirmek gerekliydi. Dışarıdaki gözlemler de böyle bir gereksinme olduğunu gösteriyordu. Sorun sona ermiş değildi. Bu arada şunu belirtmek isterim: Türkiye'de siyaset, dolayısıyla ekonomi, çok çabuk ve yaygın etkileniyor. Siyasal aşamda her zaman birtakım hareketler olabilir; çelişkiler, tartışmalar olur. Bunların her biri, yakında bir seçim olacakmış gibi, ki öyle bir şey söz konusu değil, ekonomiye yansıyor. Benim temennim, bu ekonomik konularda vatandaşlarımız çabuk telaşa, kaygıya kapılmasınlar. Her zaman birtakım sorunlar olabilir siyaset hayatında. Ama bunlara ekonomik açıdan büyük önem vermek doğru olmaz. Ekonomiyle ilgili birtakım tartışmalar olabilir siyasal yaşamda. Fakat, bunun dışındaki tartışmaların hemen ekonomik göstergelere yansıması, gereksiz yere ekonomide sık sık depreme benzer gelişmeler oluyor. İhtiyatlı davranmanın uygun olacağını düşünüyorum."

Bir gazetecinin "Ekonomik kriz, sizin MGK toplantısını terketmenizden sonra gündeme geldi. Şimdi baktığınızda, aynı şartlar altında olsanız toplantıyı yine terk eder miydiniz?" sorusu üzerine Ecevit, şu karşılığı verdi: "Şimdi sorumlu arayacak olursak kimin sorumlu olacağı ayrıca düşünülmek gerekir. Son göstergeler ve hareketler de gösteriyor ki aslında ekonomide bir sorun vardı. Bu sorun patlamış oldu; ortaya çıkmış oldu. Yoksa ekonomik göstergeler bu kadar hızla hareketlilik göstermezler."

KARARLILIK SÜRECEK
Programın kararlılıkla sürdürüleceğine de işaret eden Başbakan, "yapısal reform, özelleştirme ve maliye politikasında da aynı kararlılık gösterilecektir" dedi. Ecevit, kararların hayırlı olmasını diledi.

YOLU BULUNACAK
ECEVİT, Türk parasının yüzde 30 oranında değer kaybettiği bir ortamda yoksullukla nasıl mücadele edileceğinin sorulması üzerine, bunun bir yolunu bulacaklarını söyledi. Sadece ekonomiye değil sosyal yaşama da önem veren bir program uygulamaya çalıştıklarını bildiren Ecevit, "Koalisyon partileri olarak sosyal adalete, sosyal sorunlara büyük önem veriyoruz" dedi. Bunun için kaynak yaratılması gerektiğini belirten Ecevit, bu konuda yoğun bir kaynak arayışı içinde olduklarını belirtti.

UMARIM İYİ SONUÇ ALIRIZ
Ecevit, "Umarım ki kısa sürede bazı olumlu sonuçlar alırız. Bu konudaki kaynak eksikliklerimizi giderebildiğimiz oranda sosyal sorunlara daha çok kaynak ayırabileceğiz. Bu konuda özellikle dikkatli davranmak eğilimindeyiz" diye konuştu. Geçen yasama yılında, TBMM'de muhalefet ile iyi bir uyum sağladıklarını, bundan da milletin yarar sağladığını belirten Ecevit, içtüzük değişikliğinin de etkisiyle parlamentodaki

çalışmaların ivme kazanmaya başladığını ifade etti. Ecevit, "Biz, uzlaşıcılığa büyük önem veren bir hükümetiz. Bunun olumlu sonuçları da zaten sık sık görülüyor. Bu niteliğimizi parlamento çalışmalarına tümüye yansıtmak için gereken özeni göstereceğiz" dedi.

AKLIMIZDAN BİLE GEÇMEYENLER
2001 yılı için öngörülen enflasyon hedefinde bir değişikliğin söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de ayrıntıları henüz görüşme olanağı bulamadıklarını bildiren Ecevit, böyle zamanlarda çok sayıda söylenti dolaştığına işaret etti. Ecevit, "Bazen hiç aklımızdan geçmeyen şeyleri biz, sanki Bakanlar Kurulu kararıymış gibi duyabiliyoruz. Önümüzdeki günlerde tabii gereken çalışmalar hızla

yapılacaktır" diye konuştu. Başbakan Ecevit, bir başka soruyu yanıtlarken, enflasyon hedefinin dün alınan kararlardan olumsuz yönde etkileneceğini sanmadığını ifade etti.

BÜTÇE GEREKİRSE... YENİLENECEK
Bir gazeteci, Ecevit'e 2001 yılı bütçesinin sabit kur üzerinden belirlendiğini anımsatarak, bütçenin alınan kararlardan sonra yeniden gözden geçirilip geçirilemeyeceğini sordu. Ecevit, bunun gerekeceğini sanmadığını söyledi ve Yılmaz ve Bahçeli'ye kendilerinin bu konuda ne düşündüğünü sordu. Yılmaz, "İleride gerekirse..." dedi. Bir gazetecinin,
Devlet Bakanı Recep
Önal'ın bütçe hedeflerinde değişiklik çalışması yapıldığını açıkladığını hatırlatması üzerine ise Ecevit, "Bu bana intikal etmedi, duymadım. Fakat, şu sırada bütçede bir değişiklik öngörmüyoruz" dedi. Ecevit, özellikle kur politikasıyla ilgili kararın çıkacağını, sonra gerekirse bütçe açısından da gerekenin yapılacağını belirterek, "Zaten bu konunun ele alınması için gerekli zaman henüz bitmedi" diye ekledi.

MERKEZ BANKASI DÜZENLEMESİ
Merkez Bankası Kanunu'nda yapılacak değişikliğin bayram öncesi gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de Ecevit, çok az bir süre kaldığı içinbayrama yetişemeyebileceğini söyledi. Ecevit, Merkez Bankası ile ilgili düzenlemeye önem verdiklerini ve geciktirilmeden Meclis'ten çıkmasını temenni ettiklerini belirtti. Ecevit, bunun için gerekli çabayı göstereceklerini de vurguladı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır