kapat

23.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
Ekonomist olduk
Türkiye'de artık parası olan da olmayan da ekonominin geleceğini konuşuyor. İstanbul'un döviz merkezi Tahtakale de dün tarihinin en kalabalık günlerinden birini yaşadı. Piyasanın nabzı Tahtakale'de attı

Önceki gün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında yaşanan 'devlet krizi'nin ardından çıkan para krizi piyasaları alt üst etti, ekonomi tam anlamıyla dibe vurdu. Bankalararası gecelik faizler fırladı, borsada tarihin en büyük düşüşü gerçekleşti. Tüm olanlar karşısında vatandaş ne yapacağını şaşırdı.

Dövizin serbest bırakılmasıyla başlayan dalgalanmaların en fazla hissedildiği yerlerin başında hiç şüphesiz Türkiye'nin nabzının attığı döviz merkezi Tahtakale geliyordu. Merak edip, soluğu Tahtakale'de aldık. Cebinde üç beş kuruşu olanlar bile 'ne yapabilirim' diye Tahtakale'ye koşmuştu. Ayaklı döviz borsacıları piyasalardaki duruma hakim olmaya çalışıyordu.

SANKİ HERKES UZMAN
Tahtakale'nin dar sokağında toplananların sinirleri gerilmişti, tartışmalar çıkıyordu. Bu karmaşık ortamda ayaklı döviz borsacıları ellerindeki telefonlarla döviz alıp satmaya çalışıyordu:

- "Sabah 870'di. Şimdi 800 bin."

- "Bana 20 tane 800'lükten."

- "100'den vazgeçildi, 50 çek."

İlk konuştuğumuz ayaklı döviz borsacısı, "Tahtakale'de dolar bugün en fazla 870 bine fırladı. 880 bin bile olmadı. Daha da düşecek. Çünkü satmak isteyen çok, alan yok. Niye? Piyasada para yok, para!" diyordu. Bizi dinleyen bir memur ise bağırıyordu; "Her şey pahalanacak, her şey. Battık, battık işte!"

'EYVAH! BATIYORUZ'
Yarım saat içinde Tahtakale'de dolar önce 775 bine sonra 750 bine düştü. Etrafa toplananlar, doların 750 bine düştüğünü duyunca alkışlamaya başladı. Ancak dolar yerinde duracağa benzemiyordu. Biri, "Saat 2'ye 800'den, 1000 iş var!" diye bağırıyordu. Aynı anda üç telefona birden yetişmeye çalışan bir başkasının dudaklarından "Eyvah batıyoruz" kelimeleri döküldü.

Araya bir başkası giriyordu: "Vatandaş ne yapacağını şaşırmış. Dolar, Mark ne olacak belli değil. Faizleri ne sen sor, ne ben söyleyeyim. Borsanın hali zaten perişan. Ama bayram sonrası ümitliyiz. Böyle devam etmez çünkü."

ALTIN NORMAL
Tahtakale'de döviz dalgalanmaları devam ederken, Kapalıçarşı'da altın normal seviyesine inmişti. Bir kuyumcu bankalardaki durumun önemli olduğunu söylüyordu: "Kulaklarımız oradan gelecek haberlerde. Altın normal seyrinde. Ancak bu altındaki artışlar talepten kaynaklanmıyor; doların oynamasından fiyatlar arttı. Dediğim gibi reel artış değil bunlar. Yine de bu durumda en mantıklısı altına yatırım yapmak."

VE İLK İFLAS...
Nişantaşı'nda daha önce günde 3 milyar ciro yapan esnaf, kriz yüzünden son üç günden beri siftah yapamaz hale geldi. Maçka ve Nişantaşı'nda üç giyim ve hediyelik eşya mağazasına sahip olan işadamı Haydar İsmalioğlu, günlük cirosu 1 milyar lira olan işyerlerinden birini kapattığını belirterek "Böyle giderse diğer işyerlerimi de kapatırım" dedi.

Bülent GÜNAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır