kapat

23.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Borscılar ne dedi?

Kriz kârları alıp götürecek

Garanti Yatırım Mahmut Kaya
Fİyatlar kendini bir şekilde ayarlamaya çalışıyor. Ancak dolar bazında da olsa, kriz öncesi seviyelere dönülmesini beklemek fazla iyimserlik olur. Gerçekten programdan sapma oldu. Yüksek reel faizler ve yaşanan kriz şirketlerin piyasa değerlerini eritecektir. Programdaki sapma tüketimi de kısacağı için bu şirketlerin bilançolarında da kendini gösterecek. Kısa dönemde bakıldığında ise kredi derecelendirme kuruluşlarının arka arkaya yaptığı açıklamalar normal bir zamanda piyasayı dip noktalara süreklerdi. Ancak olağanüstü dönemde bunların etkisi fazla olmadı. Borsa halen bekleme döneminde.

Döviz kazanan şirketler gözde

Gedik Yatırım Uğur Yılmaz
Borsa çıkışta görünüyorsa da dolar bazında baktığımızda aslında düştü. Dalgalı kura geçişle ortaya çıkan devalüasyona uymaya çalışıyoruz. Ancak yüzde 38 rakamlarını yakalamak zor. Borsa ileriki günlerde yüzde 30'ları yakalayarak var olan seviyesini yakalayabilir. Türkiye'de birçok şey değişiyor. Yeni oluşumla birlikte artık borsada girdileri TL, çıktıları döviz olan sektörler cazip hale gelecek. İthalata dayalı çalışan şirketler ise gözden düşecektir. Aslında borsa daha fazla yükselebilirdi. Ancak TL faizleri halen yüksek olduğu için çıkış yüzde 9.8'de kaldı. Piyasaların oturması faizlerin düşmesi durumunda borsa piyasa değerini yakalayacaktır.

Fiyatlar ucuzladı

Turkish Yatırım Gökhan Büyükşengür
Borsa bu kriz başlamadan yaklaşık 10 bin puan civarında idi. Dolar bazında 1.4 sente kadar gelmişti. Devalüasyonun ardından baktığımızda sabah açılışta endeks 77 sent idi. Kapanışta 84 sente gelindi. Açılış itibarı ile 77 sente düştü. 7890'a göre baktığımızda 84 sente geliyor. Yani borsa fiyatları yarı yarıya ucuzlamış görünüyor. Kriz öncesi seviyesine yani 1.4 sente gelmesi için borsanın 13 bin puana gelmesi gerekli ki ancak bu kısa vadede zor görünüyor. Faiz baskısı halen sürüyor. Bu gerek repo gerekse bono faizleri için geçerli. Sistemin oturduğunu görmeden borsa eski rakamlarını yakalayamaz. Bu arada bazı bankalarla ilgili dolaşan dedikodular da borsayı zorluyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır