kapat

23.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Program silbaştan
Kur politikasını değiştiren hükümet, IMF ile üç konuda uzlaşıya varmaya çalışıyor: Para politikası, gelirler ve bankacılık sistemi

Enflasyonu indirme programın en önemli bölümünü oluşturan "kur çıpası" politiktasının değiştirilip, "dalgalı kur" politikasına geçilmesinin ardından, tüm ekonomik göstergeler yeni baştan düzenleniyor. Ekonomi kurmaylarına, kendi alanlarındaki hedeflere ilişkin ayrıntılı çalışma talimatı verildi. Bu arada IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli de ilk şoku atlattı. IMF, üç konuda çalışmaya ağrılık verdi: "Para politikası, gelirler politikası ve bankacılık sistemi."

IMF ile silbaştan ele alınan konular şunlar:
* Merkez Bankası, yeni modeli "sıkı para politikası" olarak tanımlayacak ve enflasyon hedefine göre, piyasa gerçekleri ile uyumlu likitide yaratacak. Döviz yakından izlenecek ancak faiz kontrol edilecek. IMF, yine de yeni bir Net İç Varlıklar hedefi belirlenerek, TL basma limiti getirilmesinde ısrarlı.

* Yılsonunda yüzde 10-12 öngörülen enflasyon hedefinin en az 3 kat artması sözkonusu olacak. Ancak, IMF, bu ölçüde bir genişlemeye karşı çıktı. İlk aşamada enflasyonun bugünkü yüzde 40 ve altındaki seviyesini koruması düşünülüyor.

* Maliye, bu yıl bankacılık sisteminden vergi alınmasının güç olaceğı görüşünde. Ancak, enflasyon hedefindeki yükseliş bandına göre, dolaylı vergilerde tahsilat artışı bekleniyor.

* IMF, gerek memur ve emekli maaşlarının gerek işçi ücretlerinin gerekse tarım fiyatlarının yılbaşında açıklanan hedeflerle uyumlu sürdürülmesini, ikinci yarıdaki gelişmelere göre gerekirse telafi edici kararlar alınmasını istiyor.

* Yüzde 4.5'lik büyüme hedefinin, özellikle ithalata ve tüketime dayalı genişleyici ekonomi politikaları mümkün olmayacağı için yüzde 3 düzeyinde kalacağı tahmini yapılıyor.

* Dalgalı kurun, enflasyon-döviz fiyatları marjını kapatması, ihracatı olumlu yönde etkilemesi, ithalatı frenlemesine kesin gözüyle bakılıyor. Dış ticaret açıığının 20 milyara dolara inmesi bekleniyor.

* Telekom özelleştirmesinde ilk aşamada yabancı stratejik ortağa yönetim güvencesi verecek

* Fon bankalarının satış takvimine titizlikle uyulacak. Son kararlardan sonra sıkıntıya giren bankalar yakın izlemede tutulacak. Bu bankalara likidite temini için kolaylıklar öngörülecek.

Merkez Bankası aktif olacak
Döviz kurlarının serbest bırakılması ve ekonomik istikrar programının bundan sonraki seyriyle ilgili olarak dün ortak bir basın açıklaması yapan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, bundan sonraki süreçte izlenecek temel unsurları şöyle sıraladı:

* Önümüzdeki süreçte de enflasyonla mücadeleye yönelik sıkı para politikası kararlılıkla yürütülecek.

* Yeni ekonomik dengelerin sürdürülebilir seviyelerde oluşturulmasını teminen Merkez Bankası piyasalarda aktif bir rol üstlenecek.

* Döviz kurunun dalgalanmaya bırakılması suretiyle devam edilecek programın uygulanma sürecinde IMF tarafından sağlanan krediler, daha önceden programlandığı gibi verilecek.

* Programın döviz kuru, enflasyonla mücadelede çıpa olmaktan çıkarılmış olup, enflasyon oranı tek çıpa alan enflasyon hedeflemesi rejimine yönelinecek.

* Enflasyon hedeflemesi uygulaması için hayati önemdeki yeni Merkez Bankası Kanunu taslağının yasalaşması için acilen harekete geçilecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır