kapat

23.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Türkiye bir günde yüzde 40 fakirleşti
Kurlar serbest kalınca, 3 bin 100 dolar olan milli gelir, 1.860 dolara geriledi. Demirel'in deyişiyle "Con Ahmet'in devri daim makinesi durdu"

Bir gün önce 685 bin lira olan dolar 1 milyon lirayı aştı. Bir gecede yaklaşık yüzde 40 devalüasyon oldu. Bütün ülke yüzde 40 fakirleşti. Dolayısıyla 200 milyar dolarlık milli gelir, 120 milyar dolara geriledi. Bu Türkiye nüfusunun 65 milyon olduğu kabul edilirse, bu kişi başına milli gelirin 3 bin 100 dolardan, 1.860 dolara gerilemesi anlamına geliyor. Ancak bütün bu rakamların netleşmesi için en az 10-15 gün geçmesi gerekiyor. Çünkü, henüz doların kaç lirada sabitleneceği belli değil.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz'ın tahmini şu: "Merkez Bankası dolar kurunu dün 957 bin lira olarak açıkladı. Ancak, alış ve satış pariteleri arasında çok büyük açıklık var. Doların ne olacağı ancak bayramdan sonra belli olur. Ama tahminimce dolar 800-850 lirada sabitlenir. Buna göre devalüasyon oranı da yüzde 20'lerde olur. Milli gelir ise, 3 bin 100 dolardan, 2 bin 700, 2 bin 800 dolara düşer. Tabii satınalma paritesine de bakmak gerekir."

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Faruk Selçuk ise, milli gelirin 200 milyar dolarlardan 150 milyar dolara gerileceğini tahmin ediyor. Ancak milli gelir düşüşünden "fakirleştik" sonucunun çıkartılamayacağını söylüyor. Selçuk, "Türkiye zaten bir hayal alemindeydi. Şimdi gerçeklerle yüzleşiyor" diyor.

Nedenini ise şöyle açıklıyor: "Türkiye'nin bir yıllık toplam katma değerinin geçen yıl 200 milyar dolar olup olmadığı zaten şüpheli. Bugün yüzde 30-40 devalüasyon olsa bile bir kısmı fiyatlara yansıyacağı için, birebir gayrisafi milli hasılaya yansımaz. Dolayısıyla GSMH geçen yıl 200 milyar dolar civarıydı. 150 milyar dolara iner. Bu fakirleştik anlamına gelmiyor. Aynı miktarda mal ve hizmet üretsek dahi, dolar cinsinden bir düşme var. Bu rüyadan uyanma anlamına geliyor. Ya da Con Ahmet'in devri daim makinesi durdu."

Demirel 1990'da söylemişti
Faruk Selçuk, Con Ahmet'in devri daim makinesi durdu sözlerinin kaynağını ise şöyle anlatıyor: "Yıl 1990. Turgut Özal, başbakan. Süleyman Demirel ise ana muhalefet lideri. TBMM'de bütçe görüşmeleri başlar. Demirel ANAP'ın hazırladığı bütçeyi eleştirmek için söz alır. Ve der ki, "Dolar kurunu fiyat artışlarının, enflasyonun altında tutarsanız Türkiye çok zenginleşir. Birşey üretmenize gerek yoktur. Böyle giderse kişi başanı milli gelir 10 bin dolar da olur..." Demirel sözünü tamamlamadan ANAP'lı bir milletvekili laf atar: "Zaten bizim hedefimiz de o!" der memnun bir yüz ifadesiyle. Demirel, sinirli, konuşmasını şöyle bitirir: "Ne hedefi! Böyle hedef mi olur? Bir gün gelir Con Ahmet'in devri daim motoru durur." Nitekim motor ilk kez 1994 krizinde durur. Bu ikincisi.."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır