kapat

23.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Bush: Arkanızdayız
ABD Başkanı Bush, Türkiye'deki krizin diğer gelişmekte olan piyasaları etkilemesinden endişe duyarak önlem almak için kabinesini topladı

Türkiye'de yaşanan kriz yeni ABD Hükümeti'ni de endişelendiriyor. Hükümet yetkilileri seçimin ardından yönetim olarak kendi beceriksizlikleri yüzünden krize giren ülkelere yardım etmeyeceklerini açıklamıştı. Ancak Türkiye'deki krizin endişe verici boyuta ulaşmasıyla birlikte ABD Başkanı George W. Bush kabineyi topladı.

Özellikle dünyanın kaynayan kazanı Ortadoğu'ya müdahale konusunda Türkiye'nin desteğine geçmişte olduğu gibi gelecekte de ihtiyacı olduğunu bilen Washington yönetimi Ankara'yı yalnız bırakmayı göze alamadığı belirtiliyor.

Bakan: Arkanızdayız
Tüm bu sıcak gelişmeler ışığında ise ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill Türk Hükümetinin Türk lirasını serbest dalgalanmaya bırakma kararını desteklediğini söyledi. O'Neill yazılı bir açıklama yaparak, "Türkiye hükümetinin Türk lirasını serbest dalgalanmaya bırakma kararını tam olarak destekliyoruz," dedi.

O'Neill, "Türkiye ABD'nin önemli bir muttefiki ve iyi bir dostudur. ABD, IMF'nin Türkiye'nin ekonomik reform programına süregelen desteğinin arkasında durmaya devam etmektedir" diye ekledi. O'Neill Türkiye'nin yürürlükteki IMF programı çerçevesinde çok ilerleme kaydettiğini belirtti ve lirayı dalgalanmaya bırakma kararı konusunda, "Uygun destek politikalarının kararlı ve katı bir şekilde uygulanması ile birlikte, şimdiye kadar program çerçevesinde sağlanmış olan kazançların korunmasında ve Türkiye'de sürdürülebilir büyüme ve enflasyon düşüşünün temelinin sağlamlaştırılmasında başarılı olunabilir" dedi.

Sterlin de etkilendi
Gelişmekte olan piyasaların para birimleri Türk lirasının dalgalanmaya bırakılmasının ardından baskı altına girdi.

Türkiye'deki krizin dünya piyasalarda yolaçtığı dalgalanmalar İngiliz para birimi sterlini de vurdu. Sterlin dolar karşısında son onbir haftanın en düşük seviyesi olan 1.43 dolar seviyesine geriledi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır