kapat

20.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Parsadan dışarıda!
Başbakanlık örtülü ödeneğinden dönemin Başbakanı Çiller'i 5.5 milyar lira dolandıran Selçuk Parsadan tahliye oldu. Parsadan'ın yargılandığı dönemde çarptırıldığı ceza 14 milyara yükselmişti

Cezaevİnden tahliye olması için ödenmesi gereken 14 milyarlık para cezası yaklaşık 15 gün önce, Afyon E Tipi Cezaevi'ne gelen eski eşi Canan Servetoğlu tarafından ödendi

Başbakanlık örtülü ödeneğinden dönemin Başbakanı Tansu Çiller'i 5.5 milyar lira dolandıran Selçuk Parsadan'ın, yargılandığı dönemde çarptırıldığı para cezası, bugüne kadar ödenmediği için 14 milyar liraya ulaşmıştı. Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'dan yararlanan Parsadan'ın cezaevinden tahliyesi için ödemesi gereken 14 milyar liralık cezası yaklaşık 15 gün önce Afyon E Tipi Cezaevi'ne gelen eski eşi Canan Servetoğlu tarafından yatırıldı.

TAHSİLDARLIKLA BAŞLADI
Dün sabah saat 05.30 sıralarında Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye olan Parsadan, cezaevi bahçesinden eski eşi Canan Servetoğlu'nun da içinde bulunduğu özel araca bindi ve Afyon'dan ayrıldı.

Parsadan, Türkiye'nin tanıdığı gelmiş geçmiş en büyük dolandırıcılardan biri. Yıllarca iş ve siyaset dünyasının birçok ünlü ismini inanılmaz yöntemlerle dolandırdı. Ancak Türkiye onu 'örtülü ödenekten çektiği paralarla' tanıdı.

Parsadan, 1952 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra bir dönem gazetecilik yapmış olan babasının yanında iş hayatına atıldı. 18 yaşına geldiğinde, babasının üyesi olduğu "Orduya Yardım Etmiş Asker Aileleri Derneği"nde tahsildar olarak görev yapmaya başladı.

YARDIMLARDAN KOMİSYON
"Tahsildarlık" işi gelecekte kendisine çok şey kazandıracak yöntemlerin öğrenilmesi için ilk adım olmuştu. Parsadan burada, "Ordu, asker, polis" ismini kullanarak çaldığı her kapının kendisine çok kolay açıldığını farketti.

20 yaşına kadar tahsildarlık yaparak çalıştıktan sonra askere gitti. Döndüğünde aynı işi yapmayı sürdürdü. Geçmişini referans göstererek Kızılay Tophane Şubesi ve Emekli Subaylar Derneği'nin yardım toplama işine girdi. Ancak bu işe girdiğinde kendisi içinde anlaşma yaptı. Artık topladığı yardımlardan komisyon alacaktı. Büyük miktarda paralar kazanmaya başladı. Adeta krallar gibi yaşıyordu. Bu dönemde kumar alışkanlığı da başladı.

1976 yılında dernekleri bırakıp Kuvay-i Milliye adı altında bir dergi kurarak bunu faaliyete geçirdi. Amaç yine 'asker' adını kullanarak piyasayı dolandırmaktı. Abone yapmak istediği insanlarla, Emekli Korgeneral Mahmut Aydınoğlu adıyla konuşuyordu. Oysa böyle biri yoktu. Bu yöntemle birçok kişiyi dergisine abone yaptı. Bu yolla birçok işadamından para ve yardım koparmayı başardı.

Dergi adına geceler düzenliyor, bu geceler için davetiyeler bastırıyor, generallerin isimlerini kullanarak davetiyeleri büyük paralara satıyordu. Yine turnayı gözünden vurmuş, çok iyi paralar kazanmıştı. Ancak kolay kazandığı bu paralar yine kolayca elinden çıkıyordu. Kazandığını kumarda kaybediyordu.

Kolay kazanılan bol para ve ihtişamlı yaşam Selçuk Parsadan'ın 14 yaşındaki bir kıza aşık olmasıyla tersine döndü. Daha sonraları ilk evliliğini yapacağı bu genç kızı, henüz 14 yaşında kaçırınca kızın ailesinin şikayeti üzerine yakalandı ve 3 ay hapis yattı.

Cezaevinden çıkıp, bu kızla evlendikten sonra yine "dernek" işine girdi. Basketbol Sevenler Derneği'ni kurdu. Ancak bu dernek de uslu durmadı. Dernek çatısı altında kumar oynatıyordu. 1980 yılında, yaklaşık 4 yıl evli kaldığı, kaçırdığı eşinden ayrılıp, ikinci evliliğe adımını attı.

Oy vaadiyle 5.5 milyar kaptı
1995 yılına gelindiğinde evliliklerinden dört çocuk sahibi olan Parsadan, kumar tutkusu yüzünden kazandığı bütün parasını kaybediyor, son eşiyle sık sık tartışıyordu. Parsadan "büyük para" kazanmalıydı. Bunun için Çiller'i aramaya karar verdi. Alibeyköy'de tek odalı bir büro tuttu. Bu bürodan emekli Orgeneral Necdet Öztorun ismini kullanarak, Çiller ile görüştü. Ankara'daki Kemalistler Derneği'nin telefonlarını verdiği Çiller'den, "İstanbul'da emekli subayların DYP lehine çalışarak binlerce oy toplayacağı" vaadi karşılığında örtülü ödenekten tam 5.5 milyar lira aldı.

İHBAR EDİLDİ
Bu olayın adından başka arkadaşlarıyla birlikte, birkaç dolandırıcılık daha yaptı. Ancak, birlikte iş yaptığı kişilerden birinin kendisini bir işadamına ihbar etmesinin ardından televizyonlara çıkarak, yaptıklarını bir bir anlattı. Bu iddialar 14 Mayıs 1996 tarihli gazetelerde de yer aldı. Bunları suç duyurusu kabul eden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı. Parsadan, "dolandırıcılık" suçundan her yerde aranmaya başladı ve hakkında gıyabi tutuklama kararı çıktı.

Parsadan İstanbul'da yakalandı ve Ankara'da yargılandı.

Son eşi Zühre'den cezaevinde boşandı

Örtülü ödenekten yargılanması sürecinde Parsadan'ın daha birçok şirketi, işadamını, dolandırdığı ortaya çıktı ve bunlar için de peşpeşe davalar açıldı. Parsadan, yargılandığı Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "Ahlaksızlar, satılmışlar" diye bağırarak hakimlere hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına mahkum oldu. Hemen her duruşmada olay çıkartan Parsadan, cezaevinde öldürüleceğini öne sürüyordu. Örtülü ödeneği dolandırmaktan da hakkında 6 yıl 3 ay hapis kararı çıktı.

EŞİ DERGİYE POZ VERDİ
Cezaevinde cezasını çekmeye başlayan Selçuk Parsadan, eşi Zühre Parsadan'ın fotoğraflarının dergilerde yer alması üzerine eşinden boşandı. Parsadan hapis cezasını çekmek üzere önce Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ne ardından Afyon E Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Parsadan, Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, 15 Şubat 1999'da Özdemir Sabancı suikastının sanığı Mustafa Duyar'ın öldürülmesi sırasında tek kurşunla yaralandı ve kısmen yüz felci geçirerek ölümden döndü.

Erol AKKIR- Soner KOCAER


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır