kapat

20.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Clinton ne olur git artık!
Eğer gitmezsen seni nasıl özleyebiliriz? Bu durum bizi rahatsız ediyor

Amerika eski başkanı Bill Clinton 20 Ocak'ta görevini George Bush'a devrederek emekliye ayrılmasına rağmen, peş peşe patlak veren skandallarıyla hâlâ gündemi işgal etmeye devam ediyor. Clinton'ı alaycı bir şekilde "haftanın adamı" ilan eden Time dergisi, manşetlerden düşmeyen eski başkana; "Başkanlar görevden ayrılınca, yeni başkana zaman tanımak için bir süre ortadan kaybolurlar. Bu arada biz de ona kızgınlığımızı unutarak özlemeye başlarız. Ama sen hiç gitmezsen seni nasıl özleyebiliriz?" diye seslendi.

'HİÇBİR YERE GİTMEM'
Time, Clinton'ın ise Washington'dan ayrılırken yaptığı konuşmada "Hiçbir yere gitmiyorum" diyerek siyasetten kopmamaya kararlı olduğunu gösterdiğini belirtti. Time şöyle devam etti.

Clinton'ın niyeti unutulmaz başkanlar arasında yer almaktı. Beyaz Saray'dan ayrıldığında Demokrat Parti'yi New York'tan yönetecek, herkes yine onu konuşacaktı. Gerçekten de hâlâ konuşuluyor. Fakat görev dönemindeki başarılarıyla değil, art arda patlak veren skandallarla... Önce Beyaz Saray'dan kendilerine ait olmayan 190 bin dolarlık eşyayı yanlarında götürdükleri ortaya çıkarıldı. Ardından Manhattan'da tutacağı ofisin yüksek maliyeti konuşuldu. Daha sonra son dakikada affettiği vergi kaçakçısı Marc Rich başını ağrıttı. Bu skandalların ortaya çıkmasında Clinton adeta kendi kendini ele verdi. Manhattan'da tuttuğu ofisinin yıllık 800 bin dolarlık kirasını Arkansas'ta kuracağı kütüphanenin vakfı tarafından ödeneceğini söyledi. Basın olayın üzerine gittiğinde ise, kaçak işadamı Marc Rich'in eski karısı Denise'in kütüphane vakfına 450 bin dolar bağışta bulunduğu tespit edildi. Rich'in avukatı Jack Quinn'in, Beyaz Saray danışmanlığı yaptığı da bu sırada ortaya çıkarıldı.

Clinton bu skandallarla itibarını inanılmaz bir hızla eritti. Yaşananlar sadece kendisine değil, New York senatörü olan eşi Hillary Clinton'a ve Demokrat Parti'ye de zarar verdi. Hillary, her gittiği yerde eşinin skandallarına cevap vermek zorunda kaldı. Demokrat Parti ise seçim kampanyası için gereken paraları toplamakta güçlük çekmeye başladı.

YALNIZ KALDI
Ve Clinton bu ortamda tek başına kaldı. Halktan biri olduğunu hatırlatmak için ofisini, siyahların yaşadığı Harlem'e taşıdı. Fakat bu taşınma kararını, Florida'da siyahların ve azınlıkların girmesinin yasak olduğu bir golf kulübünde aldığı anlaşıldı. Marc Rich'i para için değil, İsrail başbakanı Ehud Barak'ın ısrarı üzerine, affettiğini söyledi. Fakat, Barak yıllardır bastırdığı halde İsrail adına casusluk yapan Jonahtan Pollard'ı neden affetmediğini açıklayamadı.

Clinton skandalları herkesi bıktırdı. Yetmezmiş gibi, şimdi de kardeşi çıktı

er gün Clinton skandallarına bir yenisi ekleniyor. Son olarak Clinton'ın kardeşi Roger'ın, ağabeyinin iktidarı sırasında, bazı zengin suçlulardan Başkan'ın affını garanti ederek para aldığı ortaya çıktı. Roger'in Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yakın takibe alındığı ortaya çıktı. Clinton'ın skandalları yetmezmiş gibi bir de kardeşinin skandallarının ortaya çıktığını belirten Newsweek dergisinin haberine göre, Roger Clinton'ın, zengin suçluların affedilmesine aracılık ettiği yolundaki iddialar FBI tarafından birkaç kez incelemeye alındı. Fakat her seferinde Clinton'ın araya girmesiyle kardeş Roger paçayı sıyırdı..

KARDEŞİNE İŞ İSTEDİ
Dergiye göre, ilk soruşturma 4 yıl önce FBI ajanlarının, Alaska'lı işadamı John Katopodis'i sorgulamasıyla başladı. Newsweek'in ele geçirdiği FBI raporlarına göre, Clintonlar'ın memleketi Arkansas'ta avukat olan Larry Wallace, Roger Clinton'a iş bulması karşılığında, Katopodis'e, açmak istediği yeni yerel havaalanının törenine Ulaştırma Bakanı Rodney Slater'ın katılmasını sağlayabileceğini bildirdi.

Wallace, Başkan Clinton'ın, küçük kardeşi için endişelendiğini iletirken, Katopodis'in işletmesine yardım ettiği özel bir vakı tan, ayda 35 bin dolar maaşla Roger'a iş verilmesini önerdi. Katapodis ise, ''Bu para rock grubunda çalan birisi için çok büyük bir danışmanlık ücreti'' dedi. Daha sonra, Roger Clinton'ın kendisi de Katapodis'e anlaşma için baskı yapmak üzere telefon etti. FBI bu dönemde Roger'I ses kaydıyla tuzağa düşürmeyi planladı. Ancak Katapodis üzerine kayıt cihazı yerleştirmeyi reddedince plan suya düştü ve FBI soruşturmayı başlatamadı.

PARA SIZDIRDI
FBI, geçen yıl da başka bir dava için tekrar Roger'ın peşine düştü. Roger'ın, Başkan ağabeyi Clinton'ın affını garanti ederek bazı zengin suçlulardan para almaya kalkıştığı iddialarını araştırmaya başladı. Ancak Adalet Bakanlığı avukatlarının, davada ''yasal boşluk'' bulunduğunu söylemesi üzerine FBI soruşturma çabalarından bir kez daha vazgeçti.

1985 yılında kokain satma suçundan hüküm giyen Roger, Bill Clinton'ın son dakika kararnamesiyle affedildi. Fakat aftan önce bütün mahkumlara uygulanan FBI soruşturması, Roger için uygulanmadı. Newsweek dergisinin iddiasına göre, Bill Clinton araya Adalet Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerini sokarak soruşturmayı engelledi. Çünkü FBI'ın geçmişte Roger hakkında yürüttüğü soruşturmaların ortaya çıkarılmasını istemiyordu. Bill Clinton'ın bir sözcüsü ise Newsweek'in iddialarını yalanlayarak "Eski Başkan'a, FBI'ın Roger'ı araştırdığına dair ulaşan bir bilgi yok" dedi.

Alkollü araba kullanırken yakalandı
HakkInda çeşitli iddialar ortaya atılan Bill Clinton'ın üvey kardeşi Roger Clinton, önceki gün Los Angeles yakınlarında alkollü araç kullanmaktan gözaltına alındı. Hermosa Beach kentindeki polis yetkilileri, devriye görevi yapan bir polisin, çeşitli kural hataları yapan 44 yaşındaki Roger Clinton'ın kullandığı aracı durdurduğunu söylediler. Kendisine uygulanan bir dizi denge ve koordinasyon testinden geçemeyen Clinton, kentteki cezaevine götürüldü. Aynı gün ke aletle serbest bırakılan Clinton 2 Nisan'da mahkemeye çıkacak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır