kapat

18.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Köpeğiniz Rin Tin Tin gibi olmasın!
Morris'in ünlü çizgi roman kahramanı Red Kit, sadece Daltonlar'la uğraşmazdı.

Bir de başının belası, ne dense tersini yapmayı marifet bellemiş, Avarel Dalton'un köpek ikizi vardı ki; salonun kapıları her suratına çarptığında, onun kadar bizim de içimiz acırdı: meşhur efsanevi kahraman köpek Rin Tin Tin!

Siz birer köpek sahibi olarak eminiz and içmişsinizdir: Benim köpeğim asla Rin Tin Tin olmayacak!

BEKLEME EĞİTİMİ
Evet, söz konusu olan bir köpekse ve üstelik Alman kurdu, Husky, Retriever, Labrador gibi emir komuta zincirine müsait bir hayvansa, neden olmasın? Sizin de hayalleriniz gerçek olabilir. Yeterli bir eğitimle, köpeğiniz hem tasmalı hem tasmasızken, kontrol altında olacaktır, merak etmeyin. Ciddi itaat eğitimine başlamak için köpeğin en az altı aylık olması gerekir.

El hareketiyle köpeğe oturmasını söyleyin. Her yeni bir şey öğretmek istediğinizde köpeğin dikkatini toplamak için "otur" komutuyla başlamalısınız.

Köpek otururken "bekle" emrini verin. Kayışından tutarak köpeğin durumunu değiştirmesine izin vermeden çevresinden dolaşın.

Kayış izin verdiği kadar yürüyün. "Bekle" komutunu tekrarlayın. Köpek hareket ederse, yanına dönün ve alıştırmaya başından başlayın.

Köpek otururken "yat" emrini verin. Bir yandan da hafifçe yere vurun.

Gerektiğinde emri desteklemek için köpeğin kayışını tutarak "bekle" emrini tekrarlayın. Bu, siz yanına gidene dek durumunu değiştirmesini istemediğinizde kullanılır.

Köpekten kayış izin verene dek uzaklaşıp, ona doğru dönün. Hareket ederse, avcunuzu kaldırıp gösterin.

Köpeğin yanına dönün ve onun kıpırdamadığından emin olun. İtaatli bir köpek, sahibi gözden kaybolsa bile kıpırdamayacaktır. Bu eğitim alıştırması, köpeğin 'insanlara itaat etme' içgüdüsünü pekiştirecektir.

Son olarak köpeği bulunduğu durumdan kurtarın! Her alıştırmadan sonra onu mutlaka övün. Hayvancağız bittiğini anlasın. Sevilmek, kutlanmak çoğu köpek için o kadar büyük nimettir ki, bir dahaki alıştırmayı daha bir şevkle yapacaktır, emin olun. İyi şanslar...


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır