kapat

18.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Altın Ayı'nın günü geldi
Berlin Festivali'nde heyecan dorukta. Bizce Ayı'nın şanslı adayları 'Traffic', Japon 'Inugami' ve 'Yeni Başlayanlar İçin İtalyanca' Berlin festivali sonuna geldi.

Filmler 12 gün boyunca gözümüzün önünde geçit yaptılar. Bu akşam açıklanacak sonuçlarda Altın Ayı'yı kim kucaklayacak? Alman eleştirmenlerine bakılırsa, Amerikan filmi, Oscar'larda da aday olan "Trafik"in alması gerekiyor. "Trafik" geçen yılın "Manolya"sına benzer bir sürpriz yapabilir ve tartışmalı filmlerle dolu bir festivalde, Altın Ayı'yı alabilir. Spike Lee'nin "Eğlence Başlıyor"u da cesur tavrıyla aday listesinde.

İngiliz yönetmen John Boorman'ın John LeCarre uyarlaması "Panama Terzisi" ve Mike Nichols'ün "Wit- Nükte" filmleri şanslı gözükmüyor. "Wit"in başrol oyuncusu Emma Thompson bir ödülle dönebilir. Yine İngiliz filmi olarak karşımıza gelen "Chocolat" ise sevimli bulundu. Ama ödül listesine ancak kenarından sızabilir sanıyorum.

Fransız kadın yönetmen Catherine Breillat ve tiyatrodan gelen Patrice Chereau ise filmleriyle festivalde fırtına estirdiler. "Kızkardeşime" ve "Mahremiyet", içerdikleri yoğun cinsellikle ve sevişme sahnelerindeki sertlikle tartışma yarattılar. Ama bu tartışmanın ödül kapısını araladığını söylemek zor.

İtalya'dan Giuseppe Tornatore imzalı "Malena" küçümsenmeyle karşılandı. Bizim Ferzan Özpetek'in "Cahil Periler"i daha çok beğenildi. Ve ödüllerde kendine yer bulması şaşırtıcı olmayacak.

Danimarka filmi "Yeni Başlayanlar İçin İtalyanca" Alman eleştirmenlerini ikna edemedi ama ödül alacak bence. Hatta sürpriz yapıp Altın Ayı'yı bile kucaklayabilir. Özgün 'hortlak filmi' "İnugami", Japon sinemasına bir ödül getirebilir. Aynı şey, diğer Japon filmi, gizemli "Chloe" için de söz konusu.

İşte sonuçları yarın basına yansıyacak Berlin 2001'e genel bir bakış ve tahmin denemesi. Bakalım öngördüklerimiz ne ölçüde gerçekleşecek?..

Atilla Dorsay


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır