kapat

18.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternetiniz Kara Kartal'dan
Beşiktaş spor kulübü internet servis sağlayıcısı sunuyor. Taraftar önce Beşiktaş'a oradan da internete bağlanacak. Bir aylık sınırsız internet erişimiyle başlatılan sistemde, e-posta adresi verilecek hizmetlerden sadece biri

Spor kulüplerinin gelirlerini artırmak ve taraftarlarıyla bağlarını kuvvetlendirmek için ilginç ticari girişimleri hep olagelmiştir ama bu fikir gerçekten hepsinden daha ilginç. Beşiktaş Jimnastik Kulübü, sanal dünyaya bir giriyor pir giriyor. Öyle sadece bir site kurmaktan ibaret değil bu faaliyet. Hem bir internet servis sağlayıcı, hem portal hem de e-ticaret sitesi kuruyorlar. Yakında siyah beyaz renklerde PC'ler de satmaya başlayacaklar.

KORSANI YOK
Şöyle bir hayal edelim, tutkulu bir Beşiktaş taraftarı internette neler yapar. Siyah beyaz BJK marka bilgisayarını açar. Önce masaüstünde BJK simgesine tıklayarak Beşiktaş üzerinden internete bağlanır. E-posta mesajlarını kontrol ettikten sonra besiktasjk.com sitesine bağlanarak oradaki tartışmalara katılır. Sitedeki Biletix.com işbirliği ile maç biletini alır. Arada sırada üzerinde BJK yazan hediyelik eşyalardan bazılarını site üzerinden sipariş verir.

Görüldüğü gibi son derece bütünlüklü ve ayrıntıları hesaplanmış bir çalışma söz konusu. İnternet erişimi sağlayan İxir, e-kolay, Turk.net ve Superonline gibi firmalardan hiç biri müşterisiyle böyle bir gönül bağına sahip değil. Onlara ödediği paranın aynını Beşiktaşa ödeyen bir taraftar cebinden para çıkmadan kulübüne gelir sağlamış oluyor. Üstelik bu taklit edilebilir bir şey değil. Üzerinde kulüp logosu ve renkleri bulunan kaşkollar, bereler, bayraklar, anahtarlıklar işportada satılıyor ve hiç bir kulüp bunun peşine düşüp uğraşamıyor. Oysa internet erişimi ve portal hizmetlerinin korsanı yapılamaz.

ALTYAPI SAĞLAM
İnsanın aklına şöyle bir soru gelebilir, asıl işi teknoloji olmayan bir spor kulübü bu işin altından nasıl kalkacak? Böyle bir endişeye de yer yok. Çünkü sistemin altyapısı Koç.net tarafından sağlanıyor. Besiktasjk.com.tr portalının da içeriği Netbul.com tarafından sağlanıyor. Biletler Biletix.com tarafından satılıyor, BJK marka PC'ler de büyük ihtimalle Beko tarafından üretilecek. Yani işin her aşaması konusunda profesyonel ve çok ünlü kurumlar tarafından yapılıyor. Beşiktaş kulübü ise bütün bunlara renklerini veriyor.

O sadece sanal bir internet servisi sağlayıcısı olacak. Bu sayede ilk kez sanal servis sağlayıcılık kavramıyla da tanışmış olduk. İlk aşamada 10 bin aboneyi hedefliyorlar. İsteyenler bir aylık sınırsız internet erişimi verilerek başlatılan sistemde "besiktasjk.com.tr" uzantılı e-posta adresi de verilecek. Beşiktaş her ayrıntısı iyi planlanmış bir proje ile internet sektörüne girdi. Karakartal üzerinden internete bağlanan arkadaşlarını kıskanan Fenerli ve Cimbomlu gençler olacaktır mutlaka.

Darısı onların başına.

Muammer Özdemir


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır