kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

'Türkmen' Bahçeli
Türkmenistan Devlet Başkanı Türkmenbaşı, Devlet Bahçeli'ye vatandaşlık ve 'Türkmen' soyadını verdi

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Türkmenistan'de yeni bir soyadına kavuştu. Bahçeli'ye "Türkmen" soyadı verildi. Bahçeli dün Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın doğum günü ve Bayrak Bayramı kutlamalarına katıldı.

İlk tören Bahçeli ve Türkmenbaşı'nın Özgürlük Anıtı'na çelenk koymaları ile başladı. Türkmenistan'ın Maslahat Toplantısı'nda ilk kez konuşma hakkı verilen Bahçeli, "Biz bir millet, iki devletiz" diye seslenirken, Türkmenbaşı da Bahçeli'yi "Türkmen" soyadını verdi. Türkmenbaşı ve Bahçeli'yi, Türkmen kızları yollarına güller serperek ve "Ömrün uzak olsun, Türkmenbaşımız" diyerek karşıladılar. Türkmenbaşı, Bahçeli'yi "Devlet gardaşım, ata yurduna hoşgeldin" diyerek, öptü. Bahçeli ise, "hoşbulduk..." dedi. Türkmenbaşı, Bahçeli'ye "Sen de Türkmensin değil mi? Ama uzaklara gittin. Abdulhaluk Bey de Türkmen. Tarihçi bir Türkmen. Sana da pasaport, vatandaşlık verelim ama önce tanışalım, görüşelim" dedi. Bahçeli, kendisine sunulan ve halkların birleştirici ve bereketli olmalarını sembolize eden ekmekten yedi.

'TEKME DE ATIN!'
Heyet daha sonra, Ruhiyet Köşkü'nde yapılan 10. Yaşlılar Maslahat Toplantısı'na katıldı. Türkmenistan'ın tüm eyalet başkanları ile din adamlarının katıldığı binlerce kişilik bu toplantıda Bahçeli, ilk kez konuşma izni verilen yabancı bir bakan oldu. Türkmenistan Devlet Başkanı Türkmenbaşı, kendisinin yazdığı "Ruhname" isimli kitaptan bölümler okuduktan sonra toplantıya katılanların yavaş alkışlaması üzerine, "Türkmenler, bir işe başladı mı yavaş başlıyorlar. Alkışlarınız öyle olmasın, canlı olsun. Alkışlarken, ayaklarınızla tekme de atın" diye espri yaptı. Toplantıya katılanların sık sık ayağa kalkıp alkışlamaları üzerine Türkmenbaşı, "Oturun adamlar, oturun yerinize..." diye uyarıda bulundu. Türkmenbaşı Ruhname'nin, Kuran değil, yeni bir kitap ve Türkmenler'in yeni yolunu çizen bir önder olacağını söyledi.

BAHÇELİ'YE PASAPORT
Türkmenbaşı konuşmasının sonunda, Bahçeli'ye "Öz ve öz Türkmen misin?" diye sordu. Bahçeli, "Öz ve öz Türkmenim" diye karşılık verince, Türkmenbaşı, "Senin adını bundan sonra, Devlet Bahçeli Türkmen diye yazalım. Sana vereceğimiz pasaportta böyle yazılsın" dedi. Bahçeli de konuşmasında, Türkmenbaşı'na, Ertuğrul Gazi'nin Osmanlı İmparatorluğu'nu ilk olarak kurduğu Söğüt'te bir mahalleye adının verildiğini ve Türkmenbaşı Parkı açıldığını müjdeledi.

'TÜRKİSTAN HEP EBEDİ OLSUN'
Bahçeli, "Halk Maslahatı'nın önünde bunu açıklamak, bizleri bahtiyar kılmıştır. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmiştir. Bu bayrak, ebediyete kadar dalgalansın. Türkistan hep ebedi olsun" dedi.Türkmenbaşı'na "Değer devlet adamı, Türkmen halkının önderi, hörmetli devlet başkanım..." diye seslenen Bahçeli, toplantıya katılanlara da "Türkmen doğanlarım (kardeş)" diye hitap etti.

Nevin BİLGİN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır