kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Sezer reform istiyor
Sezer, selefi Demirel'in başlattığı "Devlet Islahat Projesi"nin güncelleştirilmesini istedi ve hantallaşan devlet bürokrasisine çeki düzen vermek üzere harekete geçti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, seçildiğinden bu yana uygulamalarıyla yönetime farklı bir yapı kazandırırken şimdi de hantallaşan bürokrasiye çeki düzen vermek için harekete geçti. Sezer, Devlet Denetleme Kurulu eski Başkanı Fahri Öztürk'ten, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hazırlattığı "Devlet Islahat Projesini" güncelleştirmesini istedi. Öztürk'ün sunduğu raporu inceleyen Sezer, DDK'ya yaptığı atamaların ardından devlet çarkının incelenmesi için düğmeye basarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankaların incelenmesini istedi. Sezer, Öztürk'ten yargı, ekonomi, turizm, eğitim ve sağlık reformları konularında da çalışma yapmasını istedi.

OMBUDSMAN İSTEĞİ
Raporda halkın devlete güvenmesi için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

* Hukuk devleti ilkesi tam anlamıyla geçerli olmalıdır. Bu bağlamda kamu denetçiliği ombudsman yararlı olur.

* Devlet yapısı içinde denetimde etkinlik için ciddi bir denetim reformu yapılmalıdır.

* Yolsuzluklara karşı yasal yaptırımlar ağırlaştırılmalı, her kurumun teftiş birimi içinde yolsuzluk soruşturma üniteleri kurulmalıdır.

*Yolsuzlukların soruşturulması için Yargıtay'da ve il savcılıklarında uzmanlaşmayı sağlayacak özel birimler kurulmalıdır.

*Kamu Hizmeti Ahlak Yasası adı altında saydam devlet kavramını tanımlayan, bürokratik etik normlarını belirleyen ve aykırı davranışlara karşı yaptırımlar geliştiren bir yasa hazırlanmalı, bu yasanın uygulanması bir komisyona bırakılmalıdır.

* Dürüst ve saydam bir devlet yapısı oluşturulmalıdır.

HER ALANDA REFORM GEREKLİ
İşte 4 bölümden oluşan rapordan bazı bölümler:

REFORM İSTENEN ALANLAR: Cumhurbaşkanlığı, yasama, yürütme, yargı, merkezi hükümetin örgütlenmesi, üst düzey yöneticilerin yetkinliği, personel rejimi, merkezi hükümetin taşra örgütlenmesi, yerel yönetimler, yönetimin yozlaşması, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, halkın devlete güveninin sağlanması, kırtasiyecilik, siyasi partiler, seçim sistemi, demokratikleşme ve insan hakları, terör, iç güvenlik, ekonomi yönetimi, sağlık, eğitim hizmetleri, çevre AB ile bütünleşme çabaları.

ANA HEDEFLER: Etkin bir devlet yapısı ve verimli yönetim süreçleri oluşturulmalı. Ulusal stratejiler, projeler ve eylem planları hazırlanmalı. Devletin ekonomik yaşamdaki rolü sınırlandırılmalı. Ekonomi serbest piyasa içinde yönlendirilmeli tüketici korunmalıdır. Kurulacak sistem hiçbir çıkar grubunun denetimine girmeyecek özellikte olmalı.

KÖŞK'E FESİH YETKİSİ
NASIL BİR CUMHURBAŞKANI: Cumhurbaşkanı 5 yıl için 2 kez seçilebilmeli. Parlamentoyu fesih müessesesi işler hale getirilmeli. Anayasal geleneğe uygun bir şekilde bu yetki Cumhurbaşkanına verilmeli. Seçmenin ülke sorunlarının çözümünde doğrudan görüşlerini ortaya koyabilmesine imkan tanıyacak şekilde referandum müessesesine işlerlik kazandırılmalı. Halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanı'na bu yetki şarta bağlı olmadan tanınmalı. Cumhurbaşkanı'nın yasaları bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderme yetkisi yeniden düzenlenerek mevcut yetkiye yeni unsur eklenmeli.

NASIL BİR YÜRÜTME: Devlet bakanlıkların sayısı indirilmelidir. Bakan olanların milletvekilleri sona erdirilmelidir.

Fatih ATİK


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır